Dödsskjutning i Hagalund – fyra personer dömda

Fyra personer dömda för dödsskjutning i Hagalund, Solna. Solna tingsrätt dömt fyra personer för inblandning i mordet på en man i 35-årsåldern i Hagalund den 30 maj 2023. En 20-årig dömdes för mord till livstids fängelse och en man som var 16 år vid tiden för brottet dömdes till drygt fem års fängelse för mord och grovt vållande till kroppsskada. Två andra män, 26 respektive 32 år, dömdes för medhjälp till mord till långa fängelsestraff.

Strax efter 17-tiden tisdagen den 30 maj 2023 sköts en 35-årig man vid namn Ghazi Idris Junes till döds utanför porten till ett bostadshus på Hagalundsgatan 11 i Solna. Ytterligare en person skottskadades, den 20-årige mannen som nu dömts till livstids fängelse för mord. Ghazi Idris Junes ska från början ha tillhört ett gäng som kallades Werewolf, senare tillhörde han Vårbynätverket och när han sköts ska han ha tillhört gänget NBA i Hagalund, Solna.

Gängkonflikt

Tingsrätten har kommit fram till att mordet har planerats under några dagar. Detta har framgått av chattar med åtta deltagare i applikationen Signal. Däribland de fyra män som nu dömts av tingsrätten. Enligt utredningen verkar det ha funnits en konflikt mellan olika grupperingar, bland annat en i Hagalund. Det har dock inte framkommit något tydligt motiv till skotten och inte heller att den avlidne (målsäganden) var den primära måltavlan.

Tingsrätten bedömde att det är bevisat att den då 16-årige mannen sköt 12-15 skott mot målsäganden med ett automatvapen, en Kalasjnikov AK-47. Den 20-årige mannen,  hade en halvautomatisk, modifierad start-/gas-/signalpistol från vilken det avlossats ett skott. Det är dock inte utrett att skottet träffade målsäganden.

Tingsrätten har kommit fram till att den då 16-årige och den 20-årige mannen, Seth Hauhia, tillsammans utfördes brottet. Båda ska därför dömas för mord. 16-åringen dömdes även för grovt vållande till kroppsskada. Detta eftersom han av oaktsamhet avlossat ett skott som träffade den 20-årige medgärningsmannen. Enligt uppgifter tillhör Seth Hauhia ett mindre gäng som polisen kallar LB1 eller Ulriksdal B1. I media kallas detta nätverk för Hagalundsnätverket. Det gör också. LB1 anses ha köpt narkotika från Nätverk Foxtrot.

Tingsrätten har kommit fram till att 26-åringen och 32-åringen har agerat som spanare. De dömdes för medhjälp till mord enligt åklagarnas andrahandsyrkande.

Straffen

Mordet föregicks av planering och utgör enligt tingsrätten en ren avrättning av en försvarslös person. Det är av så kvalificerat slag att utgångspunkten för påföljden är fängelse på livstid. Den 20-årige mannen dömdes därför till livstids fängelse. Den 16-årige gärningsmannen som idag är 17 år gammal får enligt lag inte dömas till livstids fängelse. Normalt ska sluten ungdomsvård väljas som påföljd för en 16-åring. Han kallar sig själv Rambo.

  • I detta fall har tingsrätten kommit fram till att det finns särskilda skäl att döma 16-åringen till fängelse i fem år och två månader i stället för sluten ungdomsvård, säger rådmannen Gudrun Persson Härneskog i ett pressmeddelande.

Enligt tingsrätten är straffvärdet för brotten är så högt att sluten ungdomsvård, som i maximalt kan uppgå till fyra år, inte framstår som en tillräcklig reaktion från samhällets sida. Eftersom han i mars 2024 dömdes till sluten ungdomsvård i två år och två månader för andra brott skulle tingsrätten nu endast kunna döma honom till sluten ungdomsvård i ett år och tio månader. Han skulle dessutom under den absolut övervägande delen av verkställigheten av en sluten ungdomsvård vara över 18 år, som han fyller i september 2024.

För de två män, Albin Korhonen, 26, och Hani Faisel Omar, 32, som dömdes för medhjälp till mord har utgångspunkten varit att de ska dömas till 14 års fängelse. På grund av den avräkning som ska ske har de utdömda fängelsestraffen blivit något kortare, 13 år och tio månader respektive 13 år och sex månader.

Läs mer:

Ett svar på “Dödsskjutning i Hagalund – fyra personer dömda”

Kommentarer är stängda.