Kronvittnes vittnesmål underkänt i Eskilstunadom

Kronvittnes vittnesmål underkänt. I november 2018 sköts en ung man ihjäl i stadsdelen Nyfors, Eskilstuna.  I rättegången fanns ett kronvittne som fick lägre straff i en annan rättegång på grund av att personen pekade ut en skytt i Nyforsmordet.

Kronvittnet dömdes till 7 år kortare straff för tunnelmordet i Stockholm i utbyte mot att han blev kronvittne i rättegången om mordet i Nyfors. Men hans vittnesmål har nu underkänts i Eskilstuna tingsrätt och den utpekade skytten blev frikänd.

Kronvittnes vittnesmål underkänt

Tingsrätten ansåg att kronvittnets berättelse var förhållandevis sammanhängande menade de också att när det idag 20-åriga kronvittnet, Darin Abdulaziz, hördes under huvudförhandlingen gav han ett mindre säkert intryck än under de bandade förhören. Rätten menade också att det var nödvändigt att ta hänsyn till att han fått en stor straffrabatt genom vittnesmålet vilket gett honom en stark anledning att lämna falska uppgifter. Enbart mannens vittnesmål räckte därför inte för att fälla den utpekade skytten.

DNA

I målet förekom också den åtalade mannens DNA i ett par handskar. De påträffade först sex timmar efter mordet och tingsrätten menar att de inte nödvändigtvis har en koppling till mordet. Enligt domen kan de ha hamnat på flyktvägen från mordet vid ett senare tillfälle. Detta resonemang verkar faktiskt väldigt underligt. 23-åringen Dan#@l Ar@bsh#khs (tidigare J0hn Sabri) egen förklaring till att hans dna fanns på dem är att han kan ha använt dem när han hanterade narkotika.

23-åringen friades även från grovt vapenbrott, men dömdes för flera narkotikabrott och rattfylleri till skyddstillsyn. Han har hela tiden förnekat brott och hans advokat säger till P4 Sörmland att hans klient är lättad över den friande domen.

Domen kommer att överklagas till hovrätten.

Läs mer:

 

3 svar på “Kronvittnes vittnesmål underkänt i Eskilstunadom”

  1. Att förena kronvittnen med rättssäkerhet låter sig svårligen göras. Ett kronvittne har alldeles för mycket att vinna vilket innebär en substantiell risk för ”slirande med sanningen”. Även om annan stödbevisning, oberoende av kronvittnet, krävs förändrar det inte risken då vårt rättsystem bygger på fri bevisprövning. Kronvittnen är och förblir knepiga och hör som jag ser det inte hemma i en rättstat.

Kommentarer är stängda.