Hantera inte pengar för andras räkning

Polisen bedriver just nu en kampanj i sociala medier. Detta för att uppmärksamma barn och ungdomar på riskerna att göra sig skyldig till penningtvätt genom att låna ut sitt bankkonto till andra. De vill att unga inte ska hantera pengar för andras räkning.

– Vi ser en risk med att barn och ungdomar låter andra använda deras bankkonto för att utföra betalningar eller ta emot pengar, säger Carin Götblad i ett pressmeddelande. Hon är polismästare vid Noa.

Om pengarnas ursprung är från bedrägerier, narkotikaförsäljning eller annan brottslighet gör den som hanterar pengarna sig skyldig till penningtvätt. Det kan handla om att den ung person blir ombedd att ta emot en summa på sitt konto. Det kan då handla om pengar från en persons narkotikaförsäljning. Senare tar de ut motsvarande summa i kontanter från en uttagsautomat.

– Det är många som inte känner till att enbart hanteringen av pengar från brottslig verksamhet – att vara målvakt – är straffbar, säger Carin Götblad.

Hanteringen av andras pengar kan även leda till att en person dras in i kriminella nätverk. Att hantera pengar för andras räkning kan leda till att en person hamnar i skuld till pengarnas verkliga innehavare.

– Om banken anser att en överföring är misstänkt och spärrar ditt konto, kommer du inte åt pengarna. Pengarna tillhör någon annan som nu har anledning att jaga dig för en skuld, säger Carin Götblad.

En skuld blir då en orsak till att det kriminella nätverket kan tvinga den unga personen till fler brott. De anser att den unge behöver utföra tjänster för att betala av skulden.

– Det kan verka harmlöst att låta någon swisha eller ta ut pengar åt någon annan, för det är så enkelt och går så snabbt. Men i jämförelse med de risker man tar är det inte värt det, säger Carin Götblad.