Mord i Boländerna – åtal och dom på gång

Den 1 april 2017 mördades en man i Boländerna i Uppsala. Länge saknades bevis som skulle kunna leda till ett åtal. Nya DNA-spår som uppdagades när förundersökningen togs upp igen gjorde det möjligt att åtala två personer för mord i Boländerna.

I mars 2024 åtalades slutligen två personer slutligen för mord i Boländerna och grovt vapenbrott. Den mördade mannen var Nabil Haidar.

– Vi återupptog en mycket grundlig förundersökning som tidigare inte nådde hela vägen fram till åtal. Skälet till att jag nu kunnat väcka åtal är främst att nationellt forensiskt centrum, NFC, med hjälp av förfinade metoder kunnat göra nya undersökningar av beslag. NFC har funnit DNA-spår på de engångsoveraller som gärningspersonerna bar vid mordet. NFC:s arbete har varit avgörande, säger senior åklagare Charlotta Stege Unger i ett pressmeddelande. Hon är förundersökningsledare i ärendet.

Enligt utredningen har de två nu åtalade, Zakaria Amin Sheik Ahmed och Mustafa Mohamed haft ledande positioner det kriminella nätverk som brukar kallas. Dödspatrullen. Båda åtalade är häktade i Sverige, en av dem är häktad sen i maj förra året, den andra utlämnades från Spanien i januari i år.

– Det internationella samarbetet med Spanien har också varit omfattande och avgörande för att de två tilltalade nu kunnat åtalas tillsammans, säger Charlotta Stege Unger.

På måndag kommer domen i ärendet.

Läs mer:

2 svar på “Mord i Boländerna – åtal och dom på gång”

Kommentarer är stängda.