Gängland Sverige – Bandidos MC

1995 fick Bandidos MC sin första svenska avdelning då Helsingborgsbaserade Morbids MC uppgraderades till fullvärdig medlemsklubb. Det ledde till att en våldsam konflikt utbröt mellan Hells Angels och Bandidos, som kom att kallas “det nordiska mc-kriget”. Elva personer inom gängmiljön dödades, liksom två utomstående som inte hade med konflikten att göra. Våldsamheterna ledde även till 96 allvarligt skadade personer och 74 utredningar om mordförsök. 1997 upphörde konflikten som en följd av det fredsavtal som slöts mellan mc-gängens ledare.

Bandidos MC i Sverige

Bandidos MC finns idag på 9 orter i Sverige. Det är Stockholm, Karlstad, Vänersborg, Skara, Kungälv, Göteborg, Växjö, Höör och Helsingborg. I Karlskrona finns ett så kallat prospect chapter. Bandidos MC Helsingborg har numera ett klubbhus i orten Ekeby, cirka 20 km från Helsingborg. Klubblokalen har tidigare tillhört mc-klubben Phoenix MC som är kopplad till Hells Angels MC.

Att bli medlem i Bandidos är en process i flera steg, där kandidaten allteftersom flyttas uppåt i rangordning. Det första steget kallas hang-around, vilket kan liknas vid en slags springpojke som förfråntas utföra olika tjänster åt avdelningar och dess medlemmar. Nästa steg är att bli prospect, provmedlem, vilket är en period då lojaliteten och respekten prövas hårt. En provmedlem förväntas vara tillgänglig i stort sett dygnet runt för att utföra olika sysslor åt avdelningen. Efter denna fas fråntar steget probationary i ungefa?r ett halva?rs tid, innan personen kan få ett fullvärdigt medlemskap.

Enligt Acta Publica har Bandidos MC i Sverige cirka 300 medlemmar inklusive organisationens supportermiljö. Den senare består av mc-nätverken Red and Gold Family (RGF) och Independent Motorcycle Association (IMA). Båda styrs av Bandidos i Sverige och utgör dess främsta rekryteringsbas. Nyligen samlade Bandidos i Sverige och Norge de flesta RGF-klubbarna under det gemensamma namnet Inmortales MC Sweden and Norway. I Sverige finns lokala klubbar i Stockholm (2 st, de tidigare Aggressive MC och Bad Breeds MC), Trestad (tdigare Bear Jaw MC), Helsingborg (Southern Bikers MC) och Småland (Invicto MC)

X-team är en annan supportergrupp som är starkare knuten till Bandidos och som också den utgör en rekryteringsbas. X-team består oftast av yngre och brottsbelastade individer som agerar åt Bandidos MC i brottsligt syfte.

Brottslighet kopplad till Bandidos MC
Sprängningen i Linköping

På morgonen den 7 juni 2019 exploderade en stor sprängladdning utanför ett bostadshus på Ådalagatan i Linköping. Explosionen var enligt polisen en av de kraftigaste som skett i Sverige i de kriminella miljöerna. Förmodligen användes mellan 25 och 30 kilo dynamit som hade placerats i en lådcykel utanför huset. Ingen dödades i den kraftiga smällen men den orsakade stor materiell förstörelse. Ett 20-tal personer skadades lindrigt.

Sprängningen skedde vid en fastighet där en medlem i mc-gänget No Surrender MC, Amin Nouri Zad, var skriven. Förmodligen låg Bandidos bakom sprängningen. Den stora bomben och andra explosioner som ägde rum en tid efteråt kopplas till en konflikt mellan No Surrender MC och Bandidos MC. Det ledde till att No Surrender MC lade ner sin svenska verksamhet.

Konflikten i Småland

Natten mellan 16 och 17 oktober 2022 stoppades en 29-årig man och hans flickvän av polis då de kom körande i Skillingaryd. I baksätet på parets bil hittade polisen en sprängladdning bestående av nästan tio kilo dynamit. 29-åringen var vid tiden prospect i Bandidos i Växjö. Han hade innan dess varit aktiv i en supporterklubb.

Han hävdade själv att han skulle betala av en narkotikaskuld genom att transportera nånting åt en person och att han inte visste att det var en bomb. Den förklaringen köpte inte tingsrätten. De gick istället gick på polisen och åklagarens linje. Nämligen att 29-åringen hade varit på väg att placera bomben vid en tidigare Bandidosmedlems hus.

En konflikt ska ha uppstått mellan klubben och den före detta medlemmen, som polisen tror hade lämnat i så kallad bad standing. Dagarna innan 29-åringen stoppades med bomben hade det varit flera andra incidenter kring den tidigare medlemmen. Den 10 oktober brann en bil vid mannens fastighet och den 14:e hade ett tiotal Bandidosmedlemmar omringat huset.

Tingsrätten ansåg det bevisat att 29-åringen därefter hade begett sig mot huset med bomben. Målet var att döda den tidigare medlemmen liksom hans fru och barn som även de befann sig därinne. Straffet för 29-åringen blev sju aårs fängelse i tingsrätten, men domen överklagades till hovrätten.

Hovrätten ansåg det inte bevisat att han hade tänkt döda målsägarna och friade honom från förberedelse till mord. Däremot fälldes han för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse, det vill säga sprängning, samt grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. Straffet sänktes därmed till tre år och sex månaders fängelse. Flickvännen dömdes för samma brott till tre års fängelse.

Fler bomber

Senare samma höst upptäckte polisens spanare att den tidigare Bandidosmedlemmen själv hade en sprängladdning, som han hade gömt vid ett elskåp i Gnosjö kommun. Själv hävdade han att han lånat påsen med sprängladdningen för att sprida ett budskap om att han också hade en bomb. Detta i ett försök att få hotbilden mot honom och hans familj att försvinna. Han säger sig aldrig ha haft en tanke på att anfrånda den på riktigt.

Åklagaren hade en annan uppfattning och åtalade mannen för bland annat förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse. Tingsrätten ansåg dock att det inte var bevisat att han hade haft några planer på att anfvända sprängladdningen och han dömdes enbart för grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. Straffet blev två års fängelse.

Vapenfyndet i Skärholmen

Vid ett ett rutinuppdrag i Skärholmen i södra Stockholm en lördag i april 2018 hittade polisen en mängd vapen, sprängmedel och narkotika i två bilar täckta med silverfärgade överdrag. Bilarna stod i ett garage. Vapenfyndet bestod av 6 automatkarbiner, 1 kulsprutegevär, 5 kulsprutepistoler, 11 pistoler, 4 hagelgevär, 2 revolvrar och 7 400 patroner. Dessutom hittades 17 sprängkapslar, 42 stavar med dynamitsprängämne och 141 tårgasfacklor. Dessutom 421 gram kokain, närmare 1,6 kilo amfetamin, 2,4 kilo ecstasy och 7 kilo cannabis.

Fyndet kunde kopplas till Bandidos och i november samma år genomfördes en insats bland annat vid Stockholmsavdelningens lokaler i Haninge där en ledarfigur, Ozan Sarikaya, inom avdelningen greps. Han var några år innan händelsen sergeant at arms inom Bandidos MC. Dvs, han hade ansvaret för att hantera mc-klubbens vapen. Vid tiden för insatsen var polisens bild att mannen fungerade som avdelningens vicepresident.

Sarikaya kom att åtalas för synnerligen grovt vapenbrott, grovt narkotikabrott samt grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. Enligt åklagaren var det han som stod bakom den stora vapengömman.

Garageplatserna hade hyrts av en 18-åring. Han påstod i tingsrättsförhören att den åtalade mannen egentligen bara hade varit en mellanhand och att det inte var åt denne platserna hade hyrts. Istället var det en tidigare ledare för Bredängsnätverket som hade använt dem för sina bilar. hävdade 18-åringen. Bredängsledaren var dock inte i livet vid tiden för rättegången så tingsrätten avfärdade den förklaringen som en efterhandskonstruktion. Bredängsledaren mördades redan i slutet av 2017.

Jävig nämndeman

Tingsrätten ansåg att föremålen i bilen visserligen kunde kopplas till Bandidos, dock var bevisningen inte tillräckligt stark för att peka ut just ledarfiguren som skyldig. Han frikändes därför på samtliga punkter.

Den domen skulle dock komma att rivas upp då det framkom att en av nämndemännen varit jävig. Detta genom att han på Facebook hade gillat flera inlägg skrivna av en annan Bandidosmedlem. Målet skickades tillbaka till tingsrätten för en ny prövning och ledarfiguren begärdes häktad, men då var han redan försvunnen. Han tros befinna sig i Turkiet, liksom flera andra efterlysta svenskar.

I maj 2023 häktades mannen i sin frånvaro. Nu som misstänkt för inblandning i flera grova brott i Uppsala under 2020. Bland annat anstiftan till ett mordförsök, förberedelse till mord, grov mordbrand och anstiftan till allmänfarlig ödeläggelse.

Mordförsöket i Farsta

Den 18 maj 2021 tog sig en man, Daniele Mattei, till en adress i Farsta i södra Stockholm. Han hade bibringats uppfattningen att han skulle kunna köpa droger där. Istället möttes han av en person som på nära håll försökte skjuta honom. Skotten gick dock inte av på grund av att pistolen var laddad med fel ammunition. Senare dömdes sex personer dömas för inblandning i mordförsöket.

Anledningen till att man ansåg att mannen måste dödas var att den aktuella grupperingen hade nåtts av information om att denne i sin tur var på väg att mörda en av de två Bandidosmedlemmarna. Det uppdraget skulle ha gett honom 1,5 miljoner kronor. När mannen stoppades av polis efter mordförsöket uppgav han att han hade en hotbild mot sig från Bredängsnätverket och Bandidos och att han hade blivit skjuten mot men inte träffad vid tre tillfällen.

Bandidosmedlemmen som ska ha haft ett mordhot hängande över sig är samme 39-årige man, William Karlsson, som åtalats för mordet i Tessinparken hösten 2020. Tidigare under 2020 satt han dessutom häktad misstänkt för en stor och omskriven explosion vid Gyllenstiernsgatan på Östermalm i Stockholm. Han släpptes på fri fot i maj samma år, och i november lades den förundersökningen ned. I april 2023 dömdes William Karlsson i hovrätten till nio års fängelse för medhjälp till mordförsöket i Farsta.

Domar

Mikael Viklund dömdes i tingsrätten till fängelse i elva år för medhjälp till försök till mord, förberedelse till mord och grovt vapenbrott. Malik Kabucho fick för sin del fängelse i tio år för medhjälp till försök till mord, grovt vapenbrott och ringa narkotikabrott. Lika långt straff fick Jonatan Palm som dömdes för medhjälp till försök till mord, grovt vapenbrott och narkotikabrott. För medhjälp till försök till mord dömdes Beatrice Häll till fängelse i nio år medan William Karlsson dömdes till 8 års fängelse. Slutligen dömdes Alexander Schön Jara till fängelse i fyra år för bland annat medhjälp till försök till mord, grovt vapenbrott och brott mot knivlagen.

Mikael Viklund och Malik Kabucho anses tillhöra 23 st som också kallas Farsta yngre eller Lost Boys. Palm och Karlsson är Bandidos-medlemmar liksom Hälls dåvarande sambo.

Daniele Mattei dömdes för sin del till fängelse i två år och tre månader för grovt vapenbrott och ringa narkotikabrott. I samma mål dömdes även hans gamla vapendragare Mahdi Alimohammadi till fängelse i ett år och två månader för grov kvinnofridskränkning, narkotikabrott och vapenbrott.

Knivmordet i Tessinparken

Vid 18-tiden fredagen den 9 oktober 2020 kom larm om en knivskuren man i Tessinparken på Östermalm i Stockholm. Den 33-årige mannen hade huggits i bröstet och hans liv gick inte att rädda då hjärtat skadats. Med i parken finns en då 32-årig kompis till offret. Tidigt uppstod misstankar om att han hade något med knivattacken att göra och att han inte berättar allt det han vet. Men inget kunde bevisas.

Lite över tre år senare och med hjälp av chattkonversationer från den avkrypterade kommunikationstjänsten Sky ECC har mannen dock kunnat åtalas. Åklagaren misstänkte att han har sett till att få mordoffret till parken genom att bestämma träff med honom, för att underlätta gärningsmannens angrepp.

Livstids fängelse

Åtalad för själva mordet blev Bandidosmedlemmen William Karlsson från Stockholm. Exakt varför brottsoffret skulle attackeras har utredningen inte lyckats visa. Men det finns uppgifter om en eventuell konflikt mellan 33-åringen och personer med koppling till Bandidos. I förhör uppger anhöriga att han för många år sedan var medlem i supportergruppen X-team. Han ska vid samma tidpunkt ha kontrollerats av polisen tillsammans med medlemmar i Bandidos MC.

En SkyECC-användare som polisen kopplat till William Kalrsson och en användare som de hävdar är Ozan Sarikaya som vid tiden hade en ledande position i Bandidos MC Stockholm skrev till varandra dagarna efter mordet. Det verkade enligt polisen som att Karlsson då hade någon typ av förklaringsbörda till ledarfiguren efter händelsen.

I förundersökningen om händelsen i Tessinparken framgår det att Karlsson en en tid efter mordet tilldelades patchen “Expect No Mercy”, som indikerar att han har begått ett grovt våldsbrott eller mördat någon för Bandidos räkning. Karlsson fick livstids fängelse för mordet.

Mordet i Brandbergen

Sent en kväll den 3 mars 2022 gick en man ut från en festlokal i ett industriområde i Brandbergen för att parkera om sin bil. Då han satt sig i bilen blev han beskjuten med minst 20 skott. Enligt polisutredningen ska han ha förväxlats med en man från Bandidos MC Stockholm som var den egentliga måltavlan. Avdelningen har sin klubblokal precis i närheten av festlokalen.

Ett drygt år senare åtalades en 18-årig man, Peter Hagi, för mordet. Han hade enligt åklagaren varit en av flera skyttar. Efter mordet i Brandbergen ska dessutom Peter Hagi tillsammans med två andra män enligt åklagaren ha fortsatt att planera att mörda en eller flera personer. De köpte kläder och skor till den tilltänkta gärningsmannen och utbytte instruktioner om ett av de tilltänkta vapnen, ett pansarskott. När de den 21 mars på nytt var på väg i bil mot industriområdet upptäckte de att polis förföljde dem och avbröt.

Konflikt med Foxtrotnätverket

Det hela tros vara en del i konflikten mellan Bandidos och Rawa Majids nätverk Foxtrot. Rawa Majid är häktad i sin frånvaro i ärendet. Bland bevisningen finns chattar som åklagaren anser visar att han har haft kontakt med 18-åringen och gett instruktioner om vapen och klädinköp.

En av de andra männen, Natan Arefan som har åtalats för mordplanerna kan kopplas till Bronätverket, som i sin tur står nära Foxtrotnätverket. Bakgrunden till konflikten tros vara en narkotikaaffär som misslyckades, då polisen tidigare samma år gjorde stora beslag i Älvsjö och på Lidingö. Skytten Peter hagi och en annan dömd man, Robrt K@rczwsk#, anses tillhöra Zeronätverket i Jordbro.

Peter Hagi dömdes till 11 års fängelse för två mord och planer på två mord. Dessutom dömdes Yanis Haifi, för att ha deltagit i förberedelserna till mord till 10 års fängelse. Natan Arefan dömdes för en av förberedelserna till mord till 7 års fängelse. S@ga Dahl#n och hennes dåvarande pojkvän, Robrt K@rczwsk#, dömdes båda till fängelse i 4 år och 9 månader för vapenbrott. P

Mordet på Delta gym

Strax före lunch den 28 mars 2022 kom en maskerad person in på Delta gym i närheten av Odenplan i Stockholm. Han hade ett vapen med sig och en övervakningsfilm har kunnat visa hur han sprang nedför trappan till träningslokalen på nedre plan. En 54-årig man träffades av ett av totalt tre skott som avlossades. Detta då han försökte stoppa gärningsmannen.

I samma träningslokal befann sig även en 41-årig man, Robert Loforsen, som haft en hög ställning inom Bandidos. Åklagarens teori var att han var den egentliga måltavlan. Direkt efter händelsen ringde han sin exfru och sade att någon precis hade försökt skjuta honom. En av de män blev åtalade för händelsen hade också sökt på Bandidos och 41-åringen på internet tiden innan skottlossningen.

Den 10 mars 2023 dömdes en pojke som var 16 år vid tiden för skjutningen till två år och elva månaders sluten ungdomsvård för mordet på 54-åringen. Han friades däremot från åtalet om mordförsök på Loforsen. Friades gjorde även tre andra män som hade stått åtalade för delaktighet i mordplanerna.

Tingsrätten bedömde nämligen stödet för åklagarens tes att just den utpekade Bandidosmannen skulle ha
varit måltavlan som svagt. Det fanns exempelvis ytterligare en person från Bandidos, William Karlsson, på gymmet liksom fler andra personer med kopplingar till kriminella sammanhang.

Hovrättsdom

När fallet togs upp i hovrätten ansågs det bevisat att det var Loforsen som pojken hade varit ute efter att döda och därför dömdes han även för mordförsök. Påföljden skärptes till fyra års sluten ungdomsvård. Den friande domen mot de tre män som misstänktes för delaktighet i mordplanerna slogs fast.

Robert Loforsen hade under många år varit en god företrädare för klubben som man gärna visade upp på sociala medier. Han var alltså en välkänd medlem som också var lätt att lokalisera då han tränade flitigt på Delta gym, vilket kan ha gjort honom till en naturlig måltavla om skjutningen var riktad mot Bandidos som organisation. Acta Publica menar dock att det finns information som tyder på att de attacken kan ha varit individinriktad.

Födelsedagsfesten

Den 1 augusti 2020 tog sig två män, i heltäckande kläder och med handskar på sig, till en stulen bil som stod parkerad i Skärholmen i södra Stockholm. I den hade det dagen innan lagts en säck innehållande ett automatvapen och 49 patroner, en handgranat och en plastflaska fylld med bensin. Det männen inte visste var att polisen hade haft span på dem. Vapnet var utbytt mot en replika och handgranaten bortplockad. Männen greps också strax efter att de hade kommit till bilen för att hämta vapnen.

En kort bit därifrån pågick samtidigt ett barnkalas där det bland gästerna fanns flera personer från Bredängsnätverket och Bandidos MC Stockholm. Senare skulle männen vid bilen åtalas för att ha förberett mord på en eller flera personer från nätverket och klubben. De åtalade kan båda kopplas till ett nätverk i Sätra, som är i konflikt med Bandidos och Bredängsnätverket. En av dem fälldes för förberedelse till mord i detta fall.

Han och två andra män stod dessutom åtalade för att under våren 2020 ha planerat att mörda en högt uppsatt man i Bredängsnätverket. I krypterade chattar kunde gick det enligt åklagaren i fallet att se hur de utbytte information om hur den tilltänkta måltavlan såg ut, vilka bilar han använde och på vilka platser han hade synts till. Samtliga friades dock på denna punkt.

När fallet togs upp i tingsrätten fick första förhandlingsdagen avbrytas sedan personer ur Bandidos och X-team dök upp och personer försökte tränga sig in i rättssalen.

Stora partier amfetamin

En 37-prig Bandidosmedlem från norra Stockholm har flera gänger dömts för att ha hanterat stora partier amfetamin. I maj 2023 dömdes han för synnerligen grovt narkotikabrott efter att ha kopplats till två partier amfetamin om 20 kilo vardera. Brotten ägde rum i mars 2020. Bevisningen bestod av chattar från den krypterade kommunikationstjänsten SkyECC, där 37-åringen hade skrivit om de två partierna.

I augusti 2023 kom domen från hovrätten, som bara ansåg det bevisat att mannen hade hanterat det ena partiet. Hovrätten konstaterade att mannens handel med narkotika har haft anknytning till Bandidos. Dessutom att han därför kan ha haft kännedom om partier trots att han själv inte har varit direkt delaktig i hanteringen.

Narkotikahandel

Detta var dock inte första gängen som mannen dömdes för storskalig narkotikahandel. 2021 dömdes han för synnerligen grovt narkotikabrott vilket också det rörde amfetaminhantering under 2020, men då hela 77 kilo under maj månad. I detta fall kunde bland annat chattar från den krypterade kommunikationstjänsten Encrochat visa hur mannen hade varit med och organiserat och koordinerat hanteringen av narkotika- partierna, som därefter transporterades vidare ut i landet.

En av de personer som var inblandad i 37-åringens narkotikahandel var en 39-årig Bandidosmedlem från Dalarna som i början av 2020 såg till att förse den lilla bruksorten Hofors med amfetamin. Förundersökningen kunde visa hur de båda stod i kontakt med varandra via Encrochat. Dessutom hur 39-åringen med jämna mellanrum hörde av sig till 37-åringen med beställningar på mer narkotika. 37-åringen styrde upp leveranserna, med hjälp av en annan man som körde upp amfetaminet från Stockholm till Hofors. För detta dömdes 39-åringen till fängelse i 4 år och 8 månader.

Misshandeln i Marieholm

I januari 2023 kom en 25-årig man till Bandidos MC Göteborgs lokaler i Marieholm för ett möte där en påstådda skuld till hans tidigare sambo skulle diskuteras. Han möttes utanför av en 56-årig man, Henrik Svensson, som vid den tiden var prospect i klubben och dessutom hade en relation med 25-åringens mamma. 25-åringen hade vänt sig till honom för råd om hur han skulle hantera pengakonflikten.

Väl i lokalen dök tre andra, för 25-åringen okända, personer upp och sade att de skulle gå ned i källaren för att prata. Där blev han misshandlad, hotad och pressad på 600 000 kronor under flera timmars tid. Vid några tillfällen har en annan prospect, en 39-åring, Filip Hessey, iklädd Bandidosväst, kommit ner i källarlokalen. Han ska dock inte ha varit delaktig i hoten och misshandeln.

Till slut lyckades 25-åringen säga att han hade pengar hemma, vilket egentligen inte var sant. Han tilläts att åka iväg tillsammans med sin flickvän för att hämta pengarna och i en bil efter honom åkte 56-åringen och 39-åringen för att se till att detta blev gjort.

Men istället för att åka hem körde 25-åringen mot Jönköping, fortfarande förföljd av Bandidosmännen som gäng på gäng försökte ringa flickvännen från Henrik Svenssons telefon. Vid några tillfällen svarade hon och då hotade 39-åringen att döda paret om de kontaktade polisen. 25-åringen och flickvännen larmade dock och en polispatrull mötte upp dem utanför sjukhuset i Jönköping. Lite senare kunde Bandidosmännen gripas.

Fängelsestraff

De båda dömdes senare till fängelse, Filip Hessey för grovt övergrepp i rättssak och försök till grov utpressning och  Henrik Svensson för medhjälp till olaga intrång. Domstolen ansåg att Hessey under bilfärden hade agerat på ett sådant sätt att han hade vidmakthållit den hotfulla situationen och tvånget som riktades mot 25-åringen. Svensson som hade tillhandahållit sin bil och telefon, bedömdes ha solidariserat sig med gärningen och stärkt Hessey i hans uppsåt. De tre männen i källaren är fortfarande oidentifierade.

Filip Hessey är tidigare dömd för en lång rad brott. Han släpptes ur fängelset senast den 30 januari 2022 sedan han dömts till åtta års fängelse för försök till mord. I samband med den händelsen högg han bland annat av delar av sitt offers hand med ett svärd. Brottet skedde år 2016.

Utvecklingen 2024

Under januari och februari 2024 har ett antal individer i olika chapter inom Bandidos MC avancerat till prospects. Då flera medlemmar avtjänar fleråriga fängelsestraff för grova brott har antalet aktiva och fri medlemmarna i de lokala klubbarna minska enligt uppgifter från Acta Publica. Några klubbar i Sverige har svårt att upprätthålla det medlemsantal som är godkänt enligt Bandidos interna regelverk. Det gäller bland annat Bandidos MC i Trestad, Göteborg, Skara samt Karlskrona.

Karlstad

En Bandidosmedlem från Bandidos MC Karlstad häktades i slutet av januari misstänkt för bland annat anstiftan till människorov, anstiftan till försök till människorov. En av hans brottskamrater är hans flickvän. Det handlar om ett svartsjukedrama där medlemmen ska ha använt sitt våldskapital till något som inte var knutet till Bandidos MC. Medlemmen ska ha misshandlat och kidnappat målsäganden och sedan krävt honom på pengar.

En numera utslängd medlem från Bandidos MC Karlstad är sedan november 2023 åtalad för bland annat sabotage mot blåljusverksamhet. Dom har ännu inte fallit. Vid ett polisingripande vid Bandidos klubbhus ska han ha hetsat en samling mot de två poliserna. Polismännen upplevde att de var i ett kraftigt underläge. Förstärkningspersonal från polisen gjorde att situationen kunde lugnas ner.

Karlskrona

En hangaround I Bandidos MC Prospect chapter Karlskrona, dömdes i slutet av februari till fängelse i ett år och åtta månader för bland annat grov misshandel och flera fall av penningtvättsbrott. Brotten begicks tillsammans med andra gärningsmän som inte har någon tydlig koppling till Bandidos MC.

Stockholm

En 26-årig Bandidosmedlem från Stockholm är häktad i sin frånvaro och efterlyst av Interpol. Han häktades i sin frånvaro i samband med en hovrättsdom som avgjordes i hans frånvaro i början av mars. Då dömdes han för grovt vapenbrott till fängelse i två år och tre månader. Han misstänks även vara den som under 2020 kastade två handgranater i ett trapphus där en polis bodde. Polismannen arbetade mot kriminella nätverk i Gottsunda i Uppsala.

En hangaround i Bandidos MC Stockholm är på sannolika skäl misstänkt för narkotikabrott av normalgraden tillsammans med tre andra personer. Det är dock i hur stor utsträcckning det är kopplat till klubben.

Försök till sprängning

I januari 2024 dömdes två 17-åriga pojkar samt en 21-årig kvinna för inblandning i försöket att spränga Bandidos lokaler i Brandbergen i september i fjol. Kvinnan friades dock i slutet av mars i hovrätten, som ansåg att utredningen brast i bevisningen kring om pojkarna verkligen hade kunnat fullfölja sin plan på en explosion.

Därför kunde kvinnan heller inte fällas för medhjälp till gärningen. Händelsen uppdagades efter att pojkarna blivit påkomna av personer inne i lokalen, då de var på väg att placera ut sprängladdningen. En av pojkarna misshandlades svårt, något en 35-årig man med kopplingar till Bandidos häktades för. Han är nu släppt och åklagaren i målet har enligt Acta Publica uppgett att bevisningen mot Bandidosmannen är svag. Det kommer troligtvis inte att bli ett åtal.

Uppdraget om sprängningen ska enligt åklagaren ha kommit från en 31-årig Foxtrotkopplad man som har varit internationellt efterlyst, men som överlämnade sig själv till polisen under februari 2024.

Den 27 mars fastställde hovrätten en dom mot en medlem i Bandidos MC Stockholm. Han, William Karlsson, dömdes till livstids fängelse i slutet av 2023 för att ha berövat en person livet i Tessinparken, Stockholm 2020.

Skara

En prospect i Bandidos MC Skara åtalades i mars 2024 för att ha upplåtit sitt konto för insättning av 25 000 kronor, som härrör från ett bedrägeri.

Fler och fler utredningsuppgifter binder en svensk prospect i Bandidos MC Skara till mordförsöket på en Foxtrot-länkad person i staden Moss i Norge i slutet av november 2023. Det finns dock en möjlighet att prospecten agerat på egen hand tillsammans med andra gärningsmän och att Bandidos MC som organisation inte ställt sig bakom mordförsöket.

Enligt Acta Publica uppger att prospecten kan ha fått lämna Bandidos. Han ska ha haft stora skulder till klubben och då erbjudit sig att agera i och kring mordförsöket utan att blanda in klubben. Pengarna han skulle få för delaktighet i mordförsöket skulle delvis betala skulder till Bandidos MC.

Småland

Den 5 mars dömdes en medlem i Bandidos MC Växjö till fängelse i sex år och tre månader för brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor, grovt brott, förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse och grovt vapenbrott. Mannen kunde knytas till två tidigare bombbeslag efter att polisen tagit dna-prov på honom i samband med att han vådasköt sig i armen i november 2023.

I det ena målet gällde det ett beslag av en 10-kilos sprängladdning i Skillingaryd i oktober 2022. I det målet har en prospect i Bandidos sedan tidigare dömts för allmänfarlig ödeläggelse och brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. I och med det nya dna-beviset kunde alltså även en medlem dömas för brott. Medlemmens dna kunde vidare knytas till en termosbomb som hittades i centrala Jönköping. I det målet dömdes tidigare en Jönköpingsbo till fyra års fängelse. Polisen hittade även stora mängder narkotika och dopningsmedel i Jönköpingsbons bostad.

Det grova vapenbrottet som medlemmen dömdes för handlade om att han innehade ett vapen tillverkat av en icke-auktoriserad vapensmed. Medlemmen har överklagat domen och ifrågasätter dna-bevisningen.

Två män, 33 och 35 år gamla, hanterade 10,5 kilo sprängmedel och elva elsprängkapslar på en adress i Ljungsbro. De har dömts för grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. En 19-årig man som också dömdes i samband med dessa brott kan kopplas till Bandidos MC och deras supportgrupp X-team enligt polisen och åklagaren.

Göteborg

En medlem i Bandidos MC Göteborg frikändes från grovt narkotikabrott av Göteborgs tingsrätt den 20 mars. Han stod åtalad för att i överlåtelsesyfte hanterat 8 kilo amfetamin. Brottet begicks i februari 2021 i Göteborg. Medlemmen utlämnades till Sverige från Turkiet efter att han varit internationellt efterlyst. Bland bevisningen fanns chattar från den krypterade kommunikationstjänsten SkyECC.

En förutsättning för en fällande dom var att åklagaren kunde styrka att det var den åtalade medlemmen som låg bakom en viss användaridentitet i de krypterade chattarna. Tingsrätten ansåg dock att åklagarens bevisning på den punkten inte nådde upp till de högt ställda beviskrav som gäller i brottmål och åtalet ogillades.

Ekobrott

En Bandidosmedlem från Sverige, det tycks röra sig om Mehdi Seyyed, som har en högt uppsatt position både i Sverige och Europa ska ha gjort affärer med personer bland annat från Göteborg. Källan uppger att medlemmen har lurat flera av sina affärspartners.

En av dessa har någon form av relation till en person i Bergsjönätverket i Göteborg. Det ska ha varit besvärande för Bandidos i Sverige.

Medlemmen har ett antal företag och han har varit föremål för polisens intresse när det gäller olika former av ekonomisk brottslighet. Det finns nu information om att han har flyttat till Spanien. Det är oklart om han flyttat till Spanien för att han har en hotbild eller för att göra det svårare för olika svenska myndigheter att agera mot honom.

Trestad

En Bandidosmedlem från Bandidos MC Trestad som sitter häktad för synnerligen grovt narkotikabrott ska enligt Acta Publica ha fått lämna Bandidos MC. Detta då det framkommit att medlemmen kan ha köpt narkotika av personer som har en koppling till Foxtrotnätverket som ligger bakom flera våldsamheter riktade mot Bandidos MC i Stockholm.

Personer med koppling till Bandidos MC Trestad måste nu möjligen hantera skulder som kommer i bakvattnet av polisens beslag. Det finns uppgifter om att flera medlemmar i Bandidos MC i Sverige handlat narkotika av medlemmen i Trestad och förstått att narkotikan möjligen kom från Foxtrotnätverket. Hur detta påverkar dessa medlemmar är för närvarande okänt.

Ett svar på “Gängland Sverige – Bandidos MC”

Kommentarer är stängda.