Långa fängelsestraff för mord i Boländerna, Uppsala

Två ledande personer i det kriminella nätverket Dödspatrullen har dömts av för ett sju år gammalt mord i stadsdelen Boländerna, Uppsala. I förhållande till dagens lagstiftning är det korta straff men med dåtidens lagstiftning och de dömdas ålder vid mordet är det långa fängelsestraff för mord.

Mustafa Mohamed (Musse) dömdes till fängelse i 9 år och 10 månader och Zakaria Amin Sheik Ahmed (Shobre) dömdes till 17 års fängelse. Troligen handlade det om ett kontraktsmord där de två anlitats av någon annan för att utföra mordet. Shobre greps 2020 för narkotikabrott i Spanien och utlämnades till Sverige i början av 2024. Det har ännu inte varit nån rättegång i Spanien. Det har även funnits fler misstänkta, däribland Ahmed Abdullahi Farah (Gambino) som polisen inte kunnat få tag på. Även han är från Dödspatrullen.

Straffet för Mustafa Mohamed sänktes på grund av att han redan sitter i fängelse för andra brott.

Offret var en man i 40-årsåldern, Nabil Haidar, med kopplingar till Södertäljenätverket. Offret hade vid tillfället skydda personuppgifter skyddade personuppgifter och polisskydd.

Mord i Bandhagen

Zakaria Amin Sheik Ahmed (Shobre) dömdes även för förberedelse till mord, grovt vapenbrott och synnerligen grovt narkotikabrott för brott som begicks under 2020. Det handlar om ett mordförsök i Bandhagen. När det gäller det brottet åtalades också en kvinna, Marta Nussis. Hon dömdes till 6 års fängelse.

Dessutom dömdes Shobre även för synnerligen grov narkotikasmuggling. Han ska enligt domen ha arrangerat att ett parti kokain på 12 kilo förts in till Stockholm från Spanien.

Det fanns dessutom ytterligare två misstänkta för inblandning i detta mordförsök, nämligen Mohamed Bekhit och Farid Bijan Pour från den gruppering som kallas Headshotligan (HSL). Vad som hände med dem i detta är lite oklart men de verkar inte ha blivit dömda. Kanske blev de inte ens åtalade. Den sistnämnde sitter dock redan i fängelse för nåt annat brott.

Läs mer:

Ett svar på “Långa fängelsestraff för mord i Boländerna, Uppsala”

Kommentera gärna med hjälp av ett Mastodonkonto

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.