Grovt insiderbrott – stort polistillslag

Sammanlagt tolv personer i olika delar av landet har anhållits som misstänkta för grovt insiderbrott. Simultant med insatsen i Sverige har norsk polis gripit fyra misstänkta i Norge. Detta på begäran från Ekobrottsmyndigheten (EBM). Ytterligare nio misstänkta har hörts av norsk polis.

Brottsmisstankarna kan kopplas till aktiehandel i ett mjukvarubolag, Pagero Group AB, innan offentliggörandet av ett uppköpsbud på företaget. Bolaget köptes i januari upp av Thomson Reuters Corp. Några av de som är misstänkta är från Verdane Capital och läckan kan ha kommit från en person på Summa Equity som tidigare var storägare i Pagero.

Många misstänkta

Två män, en från Småland och en från Västra Götaland, har begärts häktade som misstänkta för grova insiderbrott. En av dem är anställd i Norge och den andre i Sverige. Mannen från misstänks för brott som ska ha ägt rum i början av december. Den andre misstänks för brott som sträcker sig från september till december 2024.

– Vi misstänker att informationen om att det fanns ett bud om att köpa ut bolaget från börsen har läckt och att ett antal personer har handlat på insiderinformationen, alltså information som inte var tillgänglig för marknaden vid den tidpunkten, säger Björn Rygart i ett pressmeddelande. Han är poliskommissarie vid Ekobrottsmyndighetens finansmarknadskammare i Stockholm.

Gripandena skedde tidigare i veckan och är resultatet av en längre tids utredningsarbete och spaning i en pågående förundersökning ledd av åklagare vid EBM. Insatsen leddes av poliser och utredare från EBM i Stockholm och samverkan skedde med norska motsvarigheten till EBM, Økokrim, samt med Polismyndigheten i Västra Götaland.

I samband med insatsen har beslag tagits från ytterligare tre personer i så kallade bevistillslag. Flera av de misstänkta i ärendet är släkt eller nära anhöriga.

– Just nu fokuserar vi på förhör med de misstänkta. Vi har även gjort ett stort antal beslag vid insatsen som vi nu noga går igenom och analyserar för att säkra ytterligare bevisning. Det kan handla om datorer, telefoner och annat material, säger Björn Rygart.

Läs mer om ekobrott

Ett svar på “Grovt insiderbrott – stort polistillslag”

Kommentera gärna med hjälp av ett Mastodonkonto

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.