Inget mediestöd – hur ska vänstern agera?

Vänstertidningarna i Sverige får i allmänhet inget mediestöd. I alla fall inget reguljärt stöd utan de flesta får bara det så kallade övergångsstödet. Formellt får de inget reguljärt stöd för att de har för liten upplaga. Men i verkligheten är det för att det är vänstertidningar som utgör en motvikt till den borgerliga media som utgör den överväldigande delen av det svenska medielandskapet.

I praktiken innebär det att tidningarna kommer att få mindre och mindre stöd för varje år som går. Det är också ett av syftena med det nya mediestödet. Medier som inte stöder det existerande systemet och samhället ska inte få stöd och ska bekämpas. Det är mycket medvetet gjort. Och det innebär svårigheter för vänstertidningarna.

För att överleva behöver därför vänstertidningarna samarbeta mer. De behöver kunna återpublicera eller göra rewrites av varandras artiklar, sprida varandras artiklar på olika sätt och länka mer till varandra. Tyvärr är vänstermedia usla på sånt medan högerextrem media varit mycket bra på sånt. Länka, återpublicera och skriva om.

Hur agerar vänstertidningarna?

Men hittills har vänstertidningarna fokuserat på sig själva. ETC säger att de är nöjda med att de får pengar men säger också att de fått för lite och att systemet i sig är ruttet.

Liknande tongångar hörs också från mindre tidningar men i skarpare ordalag då det inte fått så mycket pengar som ETC fått. Leonidas Aretakis på Flamman säger exempelvis:

Borgerligheten har bestämt sig för att låta ett högerextremt parti stöpa om offentligheten, mot att man får fortsätta skära ned på välfärden.

Det enda svaret är att gå till motattack. Om du inte prenumererar på en vänstertidning ännu – gör det.

Aretakis med flera uttalar sig också i ETC:

– Det är väldigt märkligt resonerat. En övervägande majoritet av dagstidningar i Sverige har borgerliga opinionssidor. Utöver det finns det ett fåtal vänstertidningar som kan bidra med mångfald. Att då besluta att dessa vänstertidningar ska berövas sitt stöd för att de är för små, det banar vägen för total högerdominans, säger Leonidas Aretakis.

– Det här är del av ett större skifte som vi ser i Sverige där regeringen drar ner på allt som gjort den svenska demokratin så stark. Alla arenor för fri åsiktsbildning som bibliotek, folkbildning och public service, och nu även alltså vänstermedier.

En bild som delas av Vendela Engström, tf chefredaktör på Arbetaren.

– Det är ett hårt slag mot fria medier och mediemångfalden. Motkraften mot den borgerliga dominansen i Mediesverige är just små tidningar som Arbetaren. Om dessa motkrafter försvinner riskerar det i förlängningen att urholka det fria demokratiska samtalet, säger Vendela Engström.

Vänstertidningarna bör som jag ser det satsa mer på nätet och mindre på papperstidningar. En papperstidning i veckan är för mycket och de som vill fortsätta ge ut en papperstidning kan kanske gör det 1 gång i månaden. Dessutom måste tidningarna samarbeta mer och kanske använda sig av Nyhetskartan och Mediakollen för att få tillgång till RSS-flöden av olika slag som de sen kan använda sig av på sina egna tidningshemsidor.

Vänstern bör samarbeta mer och vänstermänniskor bör prenumerera på minst 1 vänstertidning. Gärna på flera. Jag prenumererar på Magasinet Konkret, Parabol, Arbetaren, Internationalen, Flamman och ETC.

Läs mer:

16 svar på “Inget mediestöd – hur ska vänstern agera?”

 1. Ja det var en käftsmäll som heter duga men den är faktiskt välförtjänt och den träffade rätt. Ett antal små ”vänstertidningar”, som egentligen väl mer är att se som medlemsblad för fraktioner än kvalitativa tidningar, med svulstiga tester, utan något större journalistiskt värde och som haft ett krampaktigt fasthållande vid tidningspapper och ålderdomlig teknik blir av med sitt stöd. Vad hemskt och usch vad elak högern är blir ryggmärgsreflexen, själv – och nu svär jag väl i kyrkan – säger jag vad jättebra!

  Nu kommer vänstermedia att behöva samarbeta och gå samman och tänka granskande journalistik istället för tröttsam propaganda. Med samarbete istället för fragmentisering och med journalistik i fokus kan det inte vara någon större utmaning att skapa vänsterpublikationer som uppfyller kriterier för mediastöd. Se på ETC, en tidning som bedriver riktig granskande journalistik och inte är fylld av en massa förutfattade meningar.

  1. Varken Internationalen, Flamman, Arbetaren Parabol eller Magasinet konkret lever upp till din föreställning om ”medlemsblad”. Vad det gäller Offensiv och Proletären kan jag däremot hålla med dig. Samtidigt ska vi ha klart för oss att alla tidningarna når långt fler läsare, långt utöver vad som skulle kunna kallas en sekt. Vilket du kan se här:

   https://blog.zaramis.se/2024/05/09/storsta-vanstersajterna-i-april-2024/

   Jag är inte heller nöjd med ETC som jag upplever som ganska ointressant och självgod. Men har en del ganska bra reportage. Och det är ju den i särklass största och bredaste tidningen.

   Vad det gäller resonemanget om papperstidning är vi helt överens.

   1. Så kan det kanske vara men det förändrar inte bilden av medioker journalistik, visst kan man hitta ”guldkorn” här och där men det mesta känns ändå rätt förutsägbart och okritiskt. Med bästa vilja i världen går det inte påstå att det finns så mycket grävande och undersökande journalistik. Journalistik som utgår ifrån vad man hittar och som inte börjar med en förutfattat mening som man sedan försöker föra i bevis, alltså bakvända världen.

    Och att det inte finns så mycket grävande och undersökande journalistik är väl inte så konstigt då det kräver både resurser och riktigt dugliga journalister. Resurser och riktigt duktiga journalister är inget som små och fragmenterade ”vänstertidningar” har varför förstås resultatet blir där efter. Jag nedvärderar inte alls de som lägger övertygelse, tid och engagemang på dessa tidningar men så stor skillnad i debatten gör de inte.

    Inte är väl besökssiffrorna du pekar på så jätteimponerande. Rundar vi av lite har ETC nästan 10 gånger fler besök än närmaste ”konkurrent”. Jag tycker nog att detta talar ett tydligt språk.

    Ska fler ”vänstertidningar” kunna göra skillnad duger det inte att fortsätta med en fragmenterad ”approach”. En konservering genom ”gammalt” presstöd hade inte förändrat detta så alldeles mycket. Det nya mediastödet rör om i grytan och det är bara bra. Förändring kräver nytänk och omprövning och för en fragmenterad vänster kan det bara vara positivt. ”Det-var-bättre-förr-tänket” är ju rätt stockkonservativt …

    1. I stort sett är vi överens. Siffrorna är inte imponerande. Speciellt som jag ensam med min blogg har lika många läsare som vänstertidningarna. Men det är inte sektproduktioner som du först skrev.

     Grävande reportage kräver en massa arbete. Men de som gör det behöver inte vara utbildade journalister. Jag har gjort många reportage och har ingen journalistutbildning. Framförallt gör jag reportagearbete kring fiske på min fiskeblogg. Jag intevjuar dock nästan aldrig personer.

     https://fiske.zaramis.se/

     Ett reportage på denna blogg: https://blog.zaramis.se/2024/04/02/glesbygdsorter-som-kampar-for-att-overleva-roro/

     Det du skriver om förutfattade meningar är korrekt. Ofta är det så att en viss teori eller tes ska bevisas. Det är vänsterns generella problem och inget som är specifikt för tidningarna. Vänstern vill ofta anpassa verkligheten till teorin. Istället för att anpassa teorin till verkligheten.

     När det gäller presstödet och vänstertidningarna är vi överens.

     https://blog.zaramis.se/2023/11/22/kanske-kan-det-forlorade-presstodet-vandas-till-nat-bra/

     Att ETC har många fler läsare kan lika gärna hänföras till att den är lik alla andra tidningar, dvs borgerliga tidningar. Det är helt enkelt sånt folk vill läsa. Men jag är inte så säker på att det enbart är av godo.

     Och besökssiffrorna för ETC är kraftigt uppblåsta. Eftersom tidningen tar betalt för allt material är avvisningsfrekvensen väldigt hög (70%). Det betyder att kanske 50% av deras besökare förmodligen aldrig läser nånting. Avvisningsfrekvensen för övriga tidningar som ju också tar betalt för allt är cirka 60%. Så där kan vi kanske säga att 40% aldrig läser dem. Skillnaderna mellan tidningarna minskar därmed.

     Min blogg har cirka 60% avvisningsfrekvens. Men eftersom allt material hos mig är gratis läser flertalet av dessa personer en artikel. Min blogg har därför fler läsare än alla andra vänstertidningar förutom ETC.

     1. Ja, grävande reportage kräver absolut en massa arbete men grävande journalistik är väldigt ofta också teamwork. Ett teamwork som kräver att man ”stöter och blöter” med sina grävande kollegor. Att dra ”hela lasset” själv blir väldigt tungt vilket är förståeligt. Detta gör att det ofta blir en omöjlig uppgift för en mindre publikation.

      Och nej, en riktigt duktig journalist behöver inte ha diplom från en journalistutbildning. Journalistutbildningen kan förstås underlätta i det ”praktiska och språkliga hantverket” men detta är inte det avgörande. De riktigt duktiga journalister jag stött på, med eller utan utbildning, kännetecknas av tre egenskaper, stor nyfikenhet, en nästa patologisk envishet och mycket god förmåga att sålla och därigenom kunna fokusera på det väsentliga.

 2. Jag tror ett av svaren för vänstern är saker som medborgarjournalistik med Patreon, Buy-Me-A-Coffee och liknande bara för att ge en liten grund att stå på för nya unga utan kontaktnät. Tankesmedjan Balans har visat vad kunniga och drivna personer kan göra.

  ETC vågar inte sticka ut politiskt eller analytiskt och numera inte ens ekonomiskt (vad har hänt sen Stora Ekonomihandboken) och tror att progressiv utrikespolitik är att lyssna på Demokraterna i USA. Men många av deras journalistiska gräv är imponerande.

  Själv har jag valt att betala för Arbetaren för att hålla liv i fackliga frågor. Utrikespolitik får jag bäst från utlandet, här saknar jag verkligen de kunniga rösterna från förr. Det är som om de försvann när Åsa Linderborg slutade på AB Kultur och inte kunde puscha för dem längre. Eller så är jag bara stofil som retar mig på att folk inte kan det som var baskunskap för 30 år sen. ?

  Jag läser aldrig papperstidningar längre utom Situation Stockholm, så tycker också de kan skippas. Allt idag handlar om hur medier kan bli en integrerad del av de sociala mediernas kretslopp med allt vad interaktion heter.

  1. Jag använder mig av Patreon men den plugin jag använde har ett säkerhetsproblem så fick ta bort den. Jag ska installera en ny plugin men det dröjer nån vecka. Den ger möjlighet att använda Patreon direkt på bloggen för att kunna tjäna lite pengar.

   Jag skriver ju mest om ämnen som vänstern inte bevakar så mycket. Så för mig är vänstertidningar ofta ganska ointressanta. Men fackligt och miljö är intressant i vänstertidningar.

 3. Oh, en sak jag kom att tänka på. Har du funderat på att längst ned på varje sida lägga en lista på de 10-20 senaste kommentarerna? Det gör att det är lättare att se vad som diskuterats, lättare att hitta diskussionen om den kanske fortsatt några dar och är borta från första sidan. Kanske kan det öka interaktionen och därmed engagemanget. Ett förslag i vilket fall!

  1. Du menar på bloggens framsida antar jag och inte på själva artiklarna. Jag har inte funderat på det och vet inte om det går att gör enkelt. Men det kan vara en bra idé. Får titta på det framöver.

   Jag ska också göra så att det går att kommentera direkt med konton från sociala medier. (Mastodon går redan idag att använda men det är lite bökigt).

   1. Jag tänkte egentligen på båda, en del hittar kanske via sökning till en specifik sida? Men första sidan kanske räcker.

    Jag har två sidor i SF-communityt som jag brukade gå in regelbundet på tidigare bara för att se vilka diskussioner som var i gång, så lite därför jag skrev tipset.

    1. På artiklarna finns ju alla kommentarer efter artikeln. Men på en mobiltelefon hamnar de ju väldigt långt ner. Ska fundera på detta.

Kommentera gärna med hjälp av ett Mastodonkonto

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.