Regeringens oljebolagslakejer

ETC har visat att oljebolaget ExxonMobil via den US-amerikanska tankesmedjan Atlas Network under 1990-talet och 2000-talet betalat ut pengar till personer som idag ingår i den svenska regeringen. Andra har fått utbildning från samma organisation. Dessa personer kan vi kalla regeringens oljebolagslakejer.

Det är därför inte ett dugg märkligt att regeringen snabbt såg till att gynna fossila bränslen och missgynna elbilar. Sänkte priserna för bensin samtidigt som de försämrade för elbilar och solenergi. Inte konstigt att de fokuserar på ett energislag som aldrig kommer att bli byggt och stoppar eller försenar utbyggnaden av vindkraft. Prat om kärnkraft samtidigt som vindkraft och solenergi fördyras och försvåras gynnar inget annat än fossila bränslen.

Regeringens oljebolagslakejer

De ministrar som är köpt av oljeindustrin enligt avslöjandet i ETC är Ulf Kristersson, Gunnar Strömmer och Romina Pourmokhtari. Vidare statssekreteraren Karin Svanborg Sjövall. De arbetade för Timbro eller skickades på utbildningar av Timbro eller Atlas Network under de perioder som de tog del av pengar från Atlas Network och ExxonMobil.

Andra köpta personer är moderaten Gunnar Hökmark, PJ Anders Linder som är chefredaktör för Axess och Johan Hakelius, chefredaktör på Fokus. Vidare Alice Teodorescu Måwe som är förstanamn på KD:s EU-valslista. Dessutom Timbro-ekonomen Jacob Lundberg, skribenten och klimatförnekaren Björn Lomborg. Även dessa personer arbetade på Timbro eller skickades på utbildningar genom Timbro och Atlas Network. PJ Anders Linder rekryterades till regeringens expertråd efter valet 2022.

PM Nilsson, Timbros nuvarande vd, är inte orolig över läget. Samarbetet mellan Timbro och Atlas Network pågår än. Den tjuvfiskande Nilsson som varit statssekreterare åt Ulf Kristersson är inte bekymrad över oljepengarna.

Ett svar på “Regeringens oljebolagslakejer”

Kommentarer är stängda.