Släktbaserade kriminella nätverk 2024

Svenska kriminella gäng brukar delas in i olika typer av gäng. Exempelvis maffialiknande kriminella gäng, kriminella mc-gäng, släktbaserade nätverk, lokala gatugäng och etniska nätverk. Ett nätverk eller gäng kan ingå i flera av kategorierna. Denna artikel handlar om släktbaserade kriminella nätverk.

Ett släktbaserat nätverk kan också vara ett gatugäng eller en maffialiknande gruppering. Av naturliga skäl är släktnätverk också en slags etniska nätverk. Ett etniskt nätverk kan vara ett gatugäng eller en maffialiknande gruppering och ett kriminellt mc-gäng kan vara maffialiknande. Utöver detta kan det också finnas specialinriktade nätverk för en viss brottslighet.

Större släkt- eller familjebaserade nätverk är i allmänhet rätt ovanliga. Nära släktingar är sällan väldigt många personer och familjen är det ännu mer sällan. Samtidigt är släktbaserade kriminella nätverk ganska vanliga och den del av dem existerar under lång tid. Kända släktbaserade nätverk som historiskt har existerat i modern tid där familjen Hannell som fanns fram till 1980-talet och familjen Magnusson som fanns ungefär till samma tid.

Stora släktbaserade kriminella nätverk

Idag finns det framförallt ett par kända släktbaserade kriminella nätverk som funnits mycket länge. Det är Turebergsnätverrket med bas på Malmvägen i Sollentuna och Södertäljenätverket. Turebergsnätverket har funnits sen 1970-talet och Södertäljenätverket i alla fall sen 1990-talet.

Södertäljenätverket är också att se som ett etniskt baserat kriminellt nätverk. Både Turebergsnätverket och Södertäljenätverket ska också ses som maffialiknande kriminella nätverk. I Södertälje nämns 6 familjer som viktiga i Södertäljenätverket (däribland Ataseven, Melkemichel, Halef och Bisse) medan Turebergsnätverkets centrala aktörer är familjen Yildiz. De flesta personer som bär de nämna namnen hafr dock ingen som helst koppling till brottslighet och de är inte heller alltid släkt.

Polisens så kallade klanrapport

De två nämnda kriminella nätverken är dock inte de enda släktbaserade kriminella nätverken som finns. I polisens så kallade klanrapport har det pekat ut en mängd familjer som kriminella grupperingar. För en del av de utpekade familjerna och släkterna är det förmodligen korrekt, för andra är det inte korrekt även om de utpekade personerna begått brott.

Men familjer på 1-3 personer kan knappast ses som kriminella nätverk oavsett hur många brott de begått. Det är att missbruka begreppet. Så därför är många av de utpekade familjerna inte att se som några kriminella nätverk.

Men några av de mer kända familjerna liksom en del andra är helt klart att se som kriminella nätverk. Exempelvis Ali Khan, Khalil, Ez-Edinne/Babayigit, El Zein/Zein/Al Zein, Fahkro i Skåne och Borås, Omeirat i Malmö, Amiri i Malmö, Alzuriey, Ahmad i Malmö, Gültekin, Turkie, Kassem/Zubeidi och Almasri/El-Masri/Al-Masri i Uppsala.

De här nämnda familjerna bär i många fall vanliga namn som bärs av många människor. De flesta personer om bär namnen har inga som helst kopplingar till brottslighet. De gäller även kända familjenätverk och familjer som Ali Khan, Fahkro eller El Zein.

Kopplingar till andra gäng

Ett par av familjerna, Amiri och El Zein/Zein, kan kopplas till olika mc-gäng som det tidigare existerande Satudarah MC och La Familia MC. Några har tagit för vana att regelbundet byta namn och då ofta till svenska namn eller svenskklingande namn.

Många av de nämnda familjerna sysslar med företagsverksamhet, ofta handel av olika slag. Livsmedel, frukt, grönsaker, bilar med mera. Brottsligheten handlar därför delvis om ekonomiska brott.

En del av de familjer som anses utgöra stommen i kriminella släktnätverk i Sverige härstammar från Libanon och Turkiet. De libanesiska familjerna kan ha palestinskt eller mhallamiursprung. Men de kan också vara av libanesiskt ursprung. De som härstammar från Turkiet är oftast assyrier/syrianer eller av kurdiskt ursprung. Det är bara dessa grupper som polisen fokuserat på i sin klanrapport vilket också gör att den måste tas med en nypa salt.

Läs mer:
De som inte finns i polisens klanrapport

Vissa släktbaserade kriminella nätverk återfinns inte i polisens klanrapport. Anledningen till det är lite oklart men de har i allmänhet inte ursprung i Turkiet eller Libanon. Några exempel på sådana nätverk är B-falangen i Göteborg som domineras av familjen Kastrati, G-falangen i Göteborg som domineras av familjen Goulara och deras nära släktingar, M-falangen i Göteborg som domineras av familjerna Vermahmood och Tadesse och Södra Biskop/A-falangen med familjen Jobe.

Vidare ett kriminellt nätverk i Stockholm dominerat av familjen Nirberg. Det tidigare existerande Östberganätverket i Stockholm dominerades också av en familj, familjen Karwan. En majoritet av de kriminella i den familjen har dock blivit dödade. Även i det så kallade Fagersjönätverket hade en familj tidigare en dominerande roll. Familjen Viklund/Dalgärd.

Många av de kriminella nätverk som nämnts i detta avsnitt är också så kallade gatugäng, dvs baserade i ett visst geografiskt område. Det gäller dock inte familjen Nirberg.

Även en del av de familjer som nämnts tidigare i inlägget kan kopplas till gatugäng. Det gäller bland annat Ali Khan som själva kan ses som ett gatugäng såväl som ett maffialiknande kriminellt nätverk. Dessutom har de kopplingar till flera andra kriminella gatugäng som Z-falangen och Hjällbonätverket. Troligen också till Bergsjögänget.

Även Alzuriey och Amiri som återfinns i Malmö kan kopplas till gatugäng.

Läs mer:
Läs också:

 

2 svar på “Släktbaserade kriminella nätverk 2024”

Kommentera gärna med hjälp av ett Mastodonkonto

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.