Livstids fängelse för mord på Jordgubbens mamma

Två unga män, nu 16 och 20 år gamla, har av Uppsala tingsrätt dömts för mord på en 58-årig kvinna i Gränby (Brillinge), Uppsala. 20-åringen har dömts till livstids fängelse för mord och 16-åringen till fyra års sluten ungdomsvård. Dessutom har ytterligare tre personer har dömts till fängelse för andra brott i samband med mordet.

Den 58-åriga kvinnan sköts till döds i sitt hem den 6 september förra året. Tingsrätten har kommit fram till att det var 20-åringen, Yahya Ibrahim, som avlossade det dödande skottet. 16-åringen deltog dock i brottet på ett sådant sätt att även han dömdes för mord. Båda två dömdes även för grovt vapenbrott.

Tingsrätten konstaterar i domen att mordet på kvinnan var en del i en intern konflikt inom Foxtrot-nätverket. Kvinnan själv inte hade inte någon som helst koppling till konflikten mer än att hon vara mamma till Ismail Abdo, ledande person i den ena trätande grupperingen.

– Mordet kan närmast karaktäriseras som en ren avrättning, och har utlöst en kedja av våldsamma hämndaktioner, säger chefsrådmannen Jenny Forkman i ett pressmeddelande. Omständigheterna är enligt tingsrätten synner­ligen försvårande och det har enligt domen inte framkommit några som helst förmildrande omständigheter.

I de de chattar där genomförandet av mordet diskuterades förekommer både Harris Österdahl och Mustafa Aljiburi. De tillhörde vid tillfället de som stod på den andra sidan av konflikten och ansågs stå nära Rawa Majid (Räven). De har båda mördats vid senare tillfälle. I Sarajevo respektive Bagdad.

Domar

För Yahya Ibrahim del ansåg tingsrätten att någon annan påföljd än livstids fängelse för mord inte var aktuell. Han ska också utvisas också från landet och förbjuds att återvända hit. Meningen med det verkar obegriplig när han ska sitta i fängelse resten av sitt liv. Fast han kan ju komma ut i förtid och då utvisas han.

– Den yngre av de båda gärningsmännen var bara 15 år gammal när mordet begicks. Hade han fyllt 18 år hade även han dömts till livstids fängelse, trots att det inte var han som sköt, säger Jenny Forkman.

En 29-årig man, Sebastian Sahlström, dömdes till 7 år och fem månaders fängelse för medhjälp till mord. . Detta för att han bokat boende åt 16-åringen och 20-åringen samt gjort ekonomiska överföringar till 20-åringen i samband med mordet. Längden på straffet sattes ner från 10 års fängelse då han under tiden i häkte dömts till fängelse för andra brott andra rättegångar. Totalt ska han sitta 12 år i fängelse

En 23-årig kvinna, T#ld@ Is@kss0n, dömdes för grovt vapenbrott för att ha transporterat mordvapnet och ytterligare en pistol från Göteborg till Stockholm före mordet. Hon fick 2 år och 2 månaders fängelse.I straffet ingår också ett annat brott som hon nyligen dömdes till skyddstillsyn för. Det gjordes nu om till fängelse.

En 22-årig man, Ruzd# R@mad@n#, dömdes för sin del till 1 års fängelse för stämpling till grovt vapenbrott för att ha erbjudit sig att förvara en av pistolerna efter mordet.

Läs mer: