Ung kvinna dömd för flera bombdåd

Ung kvinna dömd för flera bombdåd. Rättare sagt för inblandning i flera bombdåd. En serie sprängningar under en vecka i augusti 2023 har kunnat kopplas till en ung kvinna och två unga män. Entrédörrarna på tre olika adresser förstördes trappuppgångar. Den första bomben exploderade på Wingårdsgatan i Apslätten på gränsen mellan Kålltorp och Torp. Den andra på Kobbarnas väg i Gubbero och den tredje på Kalendervägen i Kortedala. Vid två av dessa tillfällen är det bevisat att den 23-åriga kvinnan på ett eller annat vis inblandad.

När kvinnan greps på Burggrevegatan på Stampen nära Centralen bar hon på drygt ett halvt kilo dynamit, klart att antändas. Hennes mobil kunde spåras till att ha befunnit sig i geografisk närhet av de aktuella brottsplatserna. Två andra som också misstänktes ligga bakom explosionerna kunde därefter identifieras. Alla tre har nu dömts vid Göteborgs tingsrätt.

Alla bomberna som användes vid de tre tillfällena var kolsyrebomber som byggts och sålts av personer bosatta på en gård i Halland. De tre som åtalades för bombtillverkningen fick i slutet av maj sina straff i Varbergs tingsrätt.

Inga gängkopplingar

Ingen av bomberna hade med gängkonflikter i Göteborg att göra. De inblandade, varken de som bomberna riktades mot eller gärningsmän har någon koppling till kriminella nätverk eller gäng. Syftet med var enligt förundersökningen att hota eller skrämma individer som haft en anknytning till en tidigare domstolsförhandling gällande människorov. I den rättegången hade en vän till de tre åtalade för bombdåden dömts till ett längre fängelsestraff.

Alla de dömda åtalades också för förberedelse till främjande av flykt. De frikändes dock helt och hållet på denna punkt. Tingsrätten menade att det inte fanns tillräckligt med bevis på att de åtalade hade planer på att frita sin dömde vän.

Enligt denna rubricering hade det funnits planer på att försöka frita den fängslade kompisen bland annat genom att smuggla in en mobil på anstalten och skaffa fram vaktuniformer och flyktbil.

Domar

Den unga kvinnan, Tilda Isaksson, dömdes till två år och två månaders fängelse för grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor, vapenbrott, falsk angivelse och för fem fall av grovt olaga hot. Domen berörde främst sprängningarna på Wingårdsgatan och Kobbarnas väg.

De två männen, Jonathan Johansson och Jonathan Modig, dömdes fyra år och tre månaders fängelse respektive 4 år och 2 månader. Detta för att i olika konstellationer ha varit inblandade i två av de tre sprängningarna. Johansson dömdes för grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor, vapenbrott, falsk angivelse, för fem fall av grovt olaga hot och bedrägeri. Modig dömdes grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor, vapenbrott, ofredande och sex fall av grovt olaga hot

Den unga kvinnan fick ett lägre straff därför att hon nyligen, i april 2024, dömdes till två år och två månaders fängelse för grovt vapenbrott. Hon hade då transporterat två pistoler till Stockholm. Ett av dessa vapen avlossades senare vid ett mord begånget inom det kriminella nätverket Foxtrot. Det handlar om mordet på Ismail Abdos mamma.

Läs mer:

 

2 svar på “Ung kvinna dömd för flera bombdåd”

Kommentera gärna med hjälp av ett Mastodonkonto

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.