Fem åtalade för mord på Jordgubbens mamma

Natten till den 7 september 2023 mördades en kvinna i 60-årsåldern i sitt hem i Gränby i Uppsala. Hon sköts till döds och idag åtalas 5 personer för inblandning i mordet. En 20-årig man och en 15-årig pojke åtalas för mord. De andra tre åtalas för medhjälp till mord, grovt vapenbrott och stämpling till grovt vapenbrott.

Kvinnan som mördades var mamma till den så kallad Jordgubben som heter Ismail Abdo. Hans pappa var hemma i bostaden när mordet ägde rum natten till den 7 september. På morgonen hittade han frun död framför ett fönster. Han trodde först att hon fått en hjärtinfarkt men sjukvårdspersonalen som kom till platsen kunde konstatera att hon blivit skjuten.

I utredningen har det framkommit att flera släktingar berättat att Ismail Abdo skickade sms-varningar och ringde panikartade samtal till dem kort efter mordet i Gränby. Han ville att de alla skulle lämna de bostäder där de var skrivna. Släktingarna har ingen koppling till brottslighet. I alla fall ingen känd koppling.

Dagen efter mordet på Ismail Abdos mamma slog polisen till mot ett lägenhetshotell i Uppsala där två personer greps. En 20-åring, Y@hy@ Al# Ibr@h#m, och en 15-åring från Borås. 15-åringen berättade efter gripandet att han blivit hotad av ett kriminellt nätverk och tvingats delta i mordet. Detta då han var skyldig pengar för ett inköp av narkotika.

Åtalet

Enligt åklagaren färdades 15-åringen och 20-åringen på samma elscooter till mordplatsen. 15-åringen ska har varit förare och ha tagit med sig vapnet. 20-åringen var närvarande vid skjutningen men vem som tryckte av är inte klarlagt. Förutom mord är de även i andra hand åtalade för medhjälp till mord,

En 23-årig kvinna, T#ld@ Is@kss0n misstänks för grovt vapenbrott efter att hon enligt åtalet transporterat två pistoler, magasin samt ammunition från Göteborg till Stockholm. Detta skedde några dagar innan mordet.

En 29-årig man, S*b@st#an H#etam#*s S@hlström, har för sin del åtalas för medhjälp till mord för att bland annat ha skött bokningen av lägenhetshotellet där de misstänkta mördarna befann sig innan och efter dådet. Mannen har tidigare suttit i fängelse tillsammans med Rawa Majid som var ledare i Foxtrot-nätverket.

Slutligen misstänks en 21-årig man, Ruzd# R@mad@n#, för stämpling till grovt vapenbrott då han erbjudit sig att motta och förvara ett eller flera vapen.

– Jag menar att vi har solid bevisning i form av bland annat vapenbeslag, kommunikationer och dna-bevisning. Vi vet hur mordet har gått till och kan redogöra för händelseförloppet, säger Erik Grönvall i ett pressmeddelande. Han är kammaråklagare i Uppsala och har lett förundersökningen.

Alla fem åtalade förnekar brott.

Två män från Nätverk Foxtrot kommunicerade med de åtalade mördarna i samband med mordet. Det var Mustafa Aljiburi (Benzema) och Harris Österdahl (Vinstanätverket). De båda har blivit mördade, Österdahl i Sarajevo och Aljiburi i Bagdad.

Läs mer:

 

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!