En stor del av det sociala livet sker numera på internet via skärmar. sociala medier och olika appar och program. Det betyder att hur det ser ut på nätet också har betydelse för demokratin, jämlikheten och jämställdheten med mera. Den virtuella verkligheten och socialismen innebär och kräver förändringar.
En stor del av det vi upplever styrs dock av ett fåtal privata företag som drivs av vinstintressen. De styr den reklam vi ser, de filmer och TV-serier vi kan se och vilka personers uppfattningar och åsikter vi får ta del av. Det är mycket odemokratiskt. I ett socialistiskt samhälle skulle det behöva se annorlunda ut. Företagen kommer förstås att vara kontrollerade av de anställda på samma sätt om andra företag. Det gäller både de företag som utvecklar programvaror som de företag som erbjuder tjänster. Men med nuvarande lagstifning om upphovsrätt
Användare av sociala medier, programvaror, appar med mera måste helt enkelt ha mer makt över sin egen upplevelse. Grunden till att det ska kunna fungera är öppen och fri programvara. Sådan programvara har upphovsrätt men ingen kan ta betalt för den. Det går att ta betalt för tjänster som använder den men inte för programvaran i sig. Detta möjliggör för de som erbjuder tjänster att finansiera tjänsterna på olika sätt, genom reklam, genom att ta betalt från användarna, insamlingar, medlemsavgifter eller ta en andel av det som de som säljer saker via tjänsten får in. Det finns säkert många fler sätt.
Upphovsrätt
På samma sätt som äganderätt kan ses som en sorts nyttjanderätt och därför juridiskt borde jämställas med annan nyttjanderätt så kanske det också borde ske ändringar även när det gäller upphovsrätt.
All upphovsrätt skulle kunna bli tidsbegränsad till nånstans mellan 5 och 30 år. Tiden skulle behöva variera beroende på vad det handlar om. Dataprogram, böcker, musik, film, TV-program osv. Men det behövs nog en viss tid för att utvecklare ska kunna finansiera utvecklingen på samma sätt som utvecklare av läkemedel kan behöva patent en viss tid för att finansiera forskning och utveckling. Efter denna tid bör allt med upphovsrätt bli fritt att använda för alla precis på samma sätt som läkemedel kan tillverkas av vem som helst efter att patentet gått ut. Det skulle ge en större konkurrens och fler möjligheter för de som vill titta på film och TV eller lyssna på musik och läsa böcker.
En förändring av upphovsrätten skulle dessutom innebära att användare på nätet förmodligen skulle få tillgång till fler tjänster och produkter än idag. Dessutom skulle en utveckling av tjänster, program och produkter som kommunicerade med varandra och använde standardiserade format öka. Internet skulle i praktiken bli samma sak som Fediversum. Storbolagen som visserligen skulle kontrolleras av de anställda skulle inte kunna dominera och kontrollera allt. De kanske till och med skulle sluta existera och ge upphov till en mångfald av mindre företag istället.
Vi skulle dessutom slippa ha massor med appar för samma sak. En parkeringsapp istället för fem exempelvis. Eller flera appar men de skulle gå att använda oavsett vilket företag som tar betalt för parkeringen.
Medborgarlön
Det kan kanske också krävas att medborgarlön av nåt slag infördes för att författare, konstnärer med flera skulle kunna få en stabil inkomst. Detta vid sidan att sälja nya böcker, nya produktioner, nya konstverk, nya program, nya spel, uppträda live, ställa ut eller föreläsa eller vad det nu kan handla om. Det skulle inte gå att leva på upphovsrättspengar från nåt som en person gjorde för länge sen eller nåt som en förälder gjorde. Vilket jag tycker är en rimlig ordning. En medborgarlön skulle dessutom göra det lättare för fler människor att ägna sig åt kulturproduktion av olika slag.
AI
Den förändring som jag skissat på skulle dessutom förstärkas av AI. Framväxten av den typ av AI som utvecklas just nu innebär att upphovsrätten ändå kommer att förlora betydelse. AI kan och ska inte ha upphovsrätt för det skulle innebära ännu mer makt till stora företag. När konst kan skapas av AI, texter och programvaror och musik med mera kan skrivas av AI blir upphovsrätten i så fall obsolet i många fall. Den behövs inte längre i samma utsträckning som förut. AI skulle utan tvekan förstärka och förbättra möjligheterna i ett socialistiskt samhälle. I vårt nuvarande kapitalistiska samhälle kommer det dock förmodligen att ge mer makt till storföretagen.
Detta är ännu så länge ofärdiga funderingar som behöver utvecklas vidare.
Läs mer:
- Makten över resursfördelningen ska vara demokratisk
- Makten över produktionen – socialism byggs från botten
- Alternativet till de stora sociala medierna
- Social media som du själv bestämmer över
- Socialismen och dogmerna
Upptäck mer från Svenssons Nyheter
Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.
Ett svar på “Den virtuella verkligheten och socialismen”
Kommentarer är stängda.