Alternativet till de stora sociala medierna

I en tidigare artikel gick jag igenom hur de stora sociala medieföretagen styr hur folk använder internet, hur de det styr användarna och vad användarna ser. Men det finns alternativ. Det viktigaste alternativet till de stora sociala medierna är Fediversum,

Fördelarna med Fediversum är att det som en användare ser inte kan styras med algoritmer, att kommersiella företag inte kan kontrollera det och att det finns möjlighet att välja en gemenskap efter intressen, politisk läggning, samhällsfråga med mera. Dessutom går det att kommunicera med alla andra i Fediversum oavsett var de har sitt konto.

Företag kan vara verksamma på Fediversum. De kan kontrollera sina egna sajter eller instanser som det kallas i Fediversum. På deras instanser kan det förekomma reklam och algoritmer men inte i Fediversum som sådant. Den som inte vill ha reklam och ett styrt flöde väljer bara en instans där sådant inte förekommer.

Instanserna i Fediversum kan vara baserade på en mängd olika programvaror. Den mest kända är Mastodon men det finns många fler. Exempelvis Lemmy, Kbin, Bookwyrm, Misskey, Akkoma, Fedibird, Firefish, Hometown, PeerTube, Pixelfed, Writefreely, WordPress, Plume, Mobilizon, Threads, Discourse, Flipboard, Friendica och Hubzilla. De fungerar alla lite olika och har olika funktioner men de kan kommunicera med varandra. Och användare på olika instanser kan kommunicera med varandra oberoende av programvara.

Förutom kommersiella företag kan instanser drivas av icke-vinstdrivande företag, stiftelser, kooperativ, föreningar, gemenskaper och enskilda personer med mera. En instans kan drivas för en speciell yrkesgrupp, ett speciellt yrkesområde, en viss hobby eller ett visst intresseområde eller en politisk organisation.

Vänstern och Fediversum

Fediversum är som gjort för att bygga ett internet i enlighet med vänsterprinciper som social rättvisa,  hållbarhet, solidaritet och gemenskap. Ett internet för alla, inte för storföretagen. Detta alternativ tar tid att bygga men vi måste börja nu. Innan vi blir utestängda från storföretagens sociala medier.

Först bör vi bygga kanaler och sajter för våra interna diskussioner, debatter och tankar. Sen måste vi bygga nya utåtriktade kanaler. Diskussionsforum, bloggar, webbhotell, nättidningar (finns redan många men de behöver populariseras), mikrobloggar, kalendarier, boksajter, fonder, sajter för reklam och propaganda med mera.

Jag har byggt Svenssons Nyheter som är en nyhetssajt med flera bloggar om olika ämnen. Flera av delsajterna är öppna för andra författare att skriva på. Exempelvis SF-bloggen Anarres, ekonomisajten De 15 familjerna, Fiskebloggen Njord och Svensson-bloggen (denna sajt). Dessutom har jag tillsammans med andra personer skapat Nyhetskartan och jag äger sajten där tidskriften Röda Rummet publicerar sig. Även på Nyhetskartan går det att delta som skribent för den som så önskar.

Men de viktigaste och bredaste alternativen står Kamratdataföreningen Konstellationen för. Föreningen där jag också är medlem driver Mediakollen, Spejset och Aggregatet samt har troligen fler tjänster och sajter på gång. På Spejset som kör programvaran Mastodon och på Agggregatet som kör Lemmy kan vem som helst skaffa ett konto. Den som vill ge stöd till utvecklingen av bytt, friare och vildare kan internet kan bli medlem i Konstellationen.

Ett annat initiativ är Nya Mediafonden som drivs av Föreningen Skifte för Sverige som också driver Skiftet, Mitt Skifte och Klägget.

För den som bara vill ge pengar går det bra att skänka en slant till mig, Konstellationen eller Nya Mediafonden.

Läs mer:

Ännu mer:

Ett svar på “Alternativet till de stora sociala medierna”

Kommentarer är stängda.