Svensk storbedragare gripen i Turkiet

Svensk storbedragare gripen i Turkiet. Andreas Szakacs, en av grundarna av OmegaPro, misstänkt för att vara huvudmannen bakom ett Ponzi-bedrägeri på flera miljarder dollar, greps av i Istanbul i juli 2024. Detta enligt turkiska tidningar. Szakacs, som bytt namn till Emre Avci och blivit turkisk medborgare är anklagad för att ha orkestrerat en av de största bedrägerierna med kryptovalutor.

Andreas Szakacs är ursprungligen från småländska Ljungby men med ett förflutet i Boden och som befäl på F21 i Luleå.

OmegaPro, som grundades 2019, lovade investerare en avkastning på upp till 300 procent genom vad de hävdade var en topphemlig handelsalgoritm. Planen ska ha lurat miljontals människor över hela världen och dragit in cirka 4 miljarder dollar som upphörde ihop med verksamheten i november 2022.

Företaget som var baserat i Dubai, verkade i många länder, inklusive Storbritannien, Frankrike, Mexiko och Nigeria. Det lockade investerare med löften om dagliga vinster genom handel med kryptovalutor och erbjöd investeringspaket från 100  till 50 000 US-dollar.

OmegaPro övertygade investerare genom att hävda att de hade utvecklat en algoritm som kunde tiodubbla deras pengar på en kort period. Med tiden ändrade OmegaPro namnet till Go Global i ett försök att undgå kontroller. De fortsatte dock med bedrägeriet. Företaget upphörde med betalningar till investerare i slutet av 2022 och i mitten av 2023 hade det helt stängts.

Efter kollapsen gick Szakacs och hans medgrundare, däribland  tysken Dilawar Singh och US-amerikanen Mike Sims, under jorden. Szakacs var vid denna tid skriven i Dubai.

Gripanden och utredningar

Gripandet av Szakacs i Istanbul kom efter att ett anonymt tips ledde turkiska myndigheter till en villa i stadens Beykoz-distrikt. En efterföljande undersökning visade att villan hyrdes under namnet Stefan Andreas, en medarbetare till Szakacs som fortfarande är på fri fot. Gripandet av Andreas Szakacs följde efter andra gripanden och utredningar i flera länder.

I mars 2023 greps en annan OmegaPro-chef, Juan Carlos Reynoso, i Mexiko. Reynoso, en peruansk medborgare, var ansvarig för ledningen av företagets verksamhet i Latinamerika. Det pågår grupptalan mot OmegaPro i Frankrike, Sverige och Storbritannien, med potentiella rättsliga åtgärder som förväntas i USA.

OmegaPro-fallet är en del av en bredare trend av internationella bedrägerier online som har ökat under de senaste åren. Bedragarna lockar ofta offer med löften om hög avkastning,  utnyttjar sociala mediers globala räckvidd samt lockar med investeringar i kryptovaluta. Trots datt dessa bedrägerier är vanliga har internationella brottsbekämpande ansträngningar svårt att komma åt dem.

Gripandet av Szakacs ses som ett viktigt steg mot rättvisa för de miljoner som lurats av OmegaPro. Men med andra nyckelpersoner fortfarande på fri fot och få framsteg med att återvinna de stulna medlen, är vägen framåt fortfarande osäker för bluffens offer.

Den turkiska regeringen har länge anklagats för att göra Turkiet till en fristad för internationella brottslingar genom att ge dem medborgarskap. Turkiet har också ställts inför anklagelser om inblandning i internationell narkotikahandel.

Läs mer:

Kommentera gärna med hjälp av ett Mastodonkonto

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.