Gängland Sverige – den turkiska kopplingen

Många efterlysta svenska gängmedlemmar flyr till Turkiet för att hålla sig undan där. Det finns flera fördelar med det. Det är lätt att hålla sig undan för en kriminell person då turkiskt polisväsende inte är speciellt effektivt för att leta reda på efterlysta brottslingar eller ens bekämpa organiserad brottslighet. Är personen som flytt till Turkiet dessutom turkisk medborgare så kan personen hålla sig borta från lagens långa arm i Sverige i alla evighet. Turkiet utlämnar inte turkiska medborgare.

Det går att köpa turkiskt medborgarskap genom att investera motsvarande 4 miljoner kronor landet. Att köpa en dyrbar lägenhet för brottspengar är därför en möjlighet för svenska kriminella som flyr till Turkiet.

De kriminella kan utan problem fortsätt med brottsligheten som i många fall handlar om smuggling av narkotika till Sverige. Detta så länge de inte ägnar sig åt brottslighet i Turkiet. För i så fall kan de dömas för brott i Turkiet.

Original Gangsters

En av de första som valde att fly till Turkiet för att undkomma den svenska rättvisan var Denho Acar från Göteborg. Han var ledare i det kriminella gänget Original Gangsters. Han flydde till Turkiet år 2007 och befinner sig fortfarande där. Acar var och är turkisk medborgare. Det gjorde det dessutom möjligt för honom att leva fritt i Turkiet utan risk att utvisas till Sverige.

Han ställdes dock inför rätta i Turkiet för brott i Sverige. Något han dock frikändes för i den turkiska rättegången som avslutades 2018. Då ville han återvända till Sverige men det tilläts inte. Istället har Sverige beslutat att utvisa honom ur Sverige då han inte hade svenskt medborgarskap.

Efterlysta svenskar i Turkiet
Gängkriminella

Just ni befinner sig minst 5 efterlysta svenska gängmedlemmar och grovt kriminella i Turkiet. En av dem Maximilian Rivkin som spelade en central roll för spridningen av telefonerna och chattprogramvaran ANOM. Han är bland annat efterlyst för narkotikabrott.

En annan av dem är den kurdiske räven Rawa Majid som är efterlyst för omfattande narkotikabrott. Han greps av turkisk polis då han var efterlyst i Sverige. Han har efter det blivit turkisk medborgare och är numera på fri fot och löper ingen risk att bli utvisad.

Mord

Tidigare var också tre personer efterlysta för inblandning i mordet på en 12-årig flicka i Hallunda. Det var Serkan Demirkiran, Ferdi Kücükgöl och Furkan Kücükgöl. När de flydde till Turkiet var de inte turkiska medborgare men det har de blivit under tiden i Turkiet. Två av dem är dock inte längre efterlysta för inblandning i mordet på den 12-åriga flickan. Endast Serkan Demirkiran är fortfarande efterlyst och befinner i Turkiet. Hittills har tre män åtalats för mordet på den 12-åriga flickan.

En Bandidos-medlem som ska ställas inför rätta för en gigantisk vapengömma med sex automatkarbiner, sex kulsprutevapen, tio kul- och hagelgevär samt 13 revolvrar och pistoler har också flytt till Turkiet. Han lämnade Sverige efter att ha friats i en första rättegång. Nu är han efterlyst på nytt inför en andra rättegång. Enligt polisen polisen befinner han sig troligen i Turkiet.

Andra brottslingar

Även andra typer av brottslingar söker skydd i Turkiet. Ett exempel är Bobel Barqasho som dömts till fängelse för att ha släng ut sin fru från balkongen, Han friades i Hovrätten, släpptes på fri fot och flydde till Turkiet. Därefter har han dömts till 14 års fängelse i Högsta domstolen men då han skaffat si ett turkiskt medborgarskap har han inte blivit utvisad till Sverige. Turkiska myndigheter har sagt att han istället ska straffas där nere men det är mycket oklart om så skett.

Kontantsmuggling
Kastrup

En annan uppmärksammad händelse som är kopplad till svenska kriminellas flykt till Turkiet är fallet med den unga kvinnan som försökte smuggla 6 miljoner i kontanter till Turkiet. Det är bara ett av många fall med valutasmuggling till Turkiet:

Hittills i år har 21 svenskar gripits på Kastrup. Alla har varit på väg till Turkiet och ertappats med sammanlagt omkring hundra miljoner kronor. Det är en kraftig ökning jämfört med 2021, då myndigheten beslagtog knappt 34 miljoner totalt.

– Vi misstänker att det handlar om penningtvätt av inkomster från organiserad brottslighet. Det är ju sällan som helt vanliga människor har med sig miljoner i packningen, säger Peter Reisz på danska Ekobrottsmyndigheten, Økokrim.

Så sent som i tisdags dömdes två kvinnor med syriskt ursprung från Landskrona för försök till penningtvätt i Köpenhamns byret, tingsrätten.

Det var i maj i år som kvinnorna – 18 och 39 år gamla – greps på Kastrup med motsvarande 5,5 miljoner svenska kronor i olika valutor när de skulle stiga på ett flyg till Istanbul.

Den yngre döms nu till drygt ett års fängelse, den andra till nästan två år.

Flera fall

Förutom de nämnda kvinnorna handlar det även om ett resesällskap som i oktober hade med sig motsvarande 2,6 miljoner svenska kronor i packningen. En 48-årig svensk medborgare försökte för sin del resa till Turkiet med 1,6 miljoner svenska kronor. Dessutom försökte sju andra svenskar några dagar tidigare i oktober ta med sig motsvarande 12,6 miljoner danska kronor i olika valutor till Turkiet:

To 40-årige og en 42-årig mand er sigtet for ’at have forsøgt at overføre ikke under 6,2 mill. kr. i diverse valuta fra Danmark til Tyrkiet, for derigennem for at skjule eller tilsløre at kontanterne var direkte eller indirekte udbytte fra en strafbar lovovertrædelse’, lyder det i et referat fra grundlovsforhøret.

For en 24-årig og en 34-årig i gruppen lyder beløbet på 4,1 millioner kroner, og for de sidste to personer, der er henholdsvis 46 og 47 år, lyder beløbet på 2,3 millioner kroner.

Arlanda

Smugglingen av kontanter går inte bara via Kastrup utan också via Arlanda. Två män dömdes i augusti 2022 för att ha försökt smuggla ut 25 miljoner i kontanter på ett flyg från Arlanda till Turkiet. De ska totalt ha smugglat 168 miljoner i kontanter fördelat på flera resor. Männen dömdes till fem respektive fem och ett halvt års fängelse. Den ene mannen var en 35-årig butiksägare från Södertälje och den andre mannen en 50-årig matthandlare. Pengarna tillhörde enligt förundersökningen flera olika ägare men vilka de är har aldrig undersökts. Klart är i alla fall att det handlar om brottsförtjänster.

De som grips för kontantsmugglingen är i många fall inhyrda kurirer. Ibland har de ingen aning om att förfarandet är olagligt. I andra fall har de en koppling till pengarna och eller så är de fullständigt medvetna om vad de gör.

Läs också:

 

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!