Ledande medlem i Backagänget återvände

En ledande medlem i Backagänget återvände frivilligt till Sverige och greps på Arlanda den 9 december. En person som varit efterlyst i tre år som misstänkt för grovt narkotikabrott. Polisen kom de misstänkta narkotikabrotten på spåren genom material från den knäckta chattprogramvaran EncroChat.

Återvändandet och gripandet följde efter att den gripne under en tid ska ha förhandlat med det svenska rättsväsendet genom sin advokat:

Gängledarens advokat David BarDavid uppger för tidningen att man under en period har haft en dialog med åklagaren om att mannen ska återvända till Sverige.

– Till slut bestämde han sig för att gå till en ambassad för att ordna med sina resehandlingar för att kunna ta sig hem, säger BarDavid.

Mannen är numera anhållen. Häktningsförhandlingarna mot honom äger rum under tisdagen. Det är oklart hur han ställer sig till de misstankar som riktas mot honom.

Mannen som heter D@wo0d S@h@m men använde toxicbar för alias på EncroChat häktades i sin frånvaro i juni 2021 efter att ha blivit misstänkt för att i maj 2020 ha varit inblanda i en affär med ett större parti hasch. Det hela avslöjades genom material från EncroChat. Han häktades efter att han blev gripen på Arlanda. I det aktuella målet har två personer, Om@r Ahm@d och Ak@sh P@t€l, redan dömts till två år och tre månaders fängelse för grovt narkotikabrott.

Under våren uppges han enligt GP ha hamnat i en konflikt med ledande personer inom T-falangen från Mölndal om ouppklarade narkotikaaffärer. S@h@m befann sig då i Irak eller Turkiet. Då han inte gick att komma åt riktades flera attentat istället mot släktingar till honom. Natten till nyårsafton 2023 riktades ett sorängdåd mot den fastighet där hans bror då bodde i Backa.

Anledningen till att en ledande medlem i Backagänget återvände är något oklar. Men hans advokat har uppgett att det handlar om att vill bemöta anklagelserna om brott och bevisa sin oskuld. Men det kan lika gärna handla om att det blivit för svårt att leva i exil eller att han vill skydda sina släktingar från fler våldsdåd. Rättegången mot honom kommer väl förmodligen att räta ut en del frågetecken.

Läs mer:

 

Kommentera gärna med hjälp av ett Mastodonkonto

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.