Män från Backagänget dömda för vapen och narkotika

Under våren har sex personer ställts inför rätta narkotika- och vapenbrottslighet i Göteborgs tingsrätt. Minst tre av dem anses ha ledande positioner i Backagänget. Rättegången har handlat om hantering av 240 kilo amfetamin och 91 kilo hasch samt 19 pistoler av märket Zoraki.

Amfetaminet importerades från Nederländerna. Flera av pistolerna har sålts till andra och har påträffats på olika ställen och hos olika personer. Bevisningen i fallet kommer framförallt från SkyECC men även från EncroChat och ANOM.

Den huvudåtalade var en man från den kriminella grupperingen Fyrklövern på Hisingen. Han anses dessutom ledande i Backagänget. Namnet är Kassim Coaney och han beskrivs i åtalet som en viktig vapenhandlare. Han dömdes åtta års fängelse för bland annat synnerligen grovt vapenbrott och synnerligen grovt narkotikabrott. Men han frikändes för en import av narkotika som ska ha skett i juli 2020. Han har enbart svarat inga kommentarer på alla frågor polisen.

En annan man från Backagänget, Hassan Abdulwahab, dömdes för sin del fängelse i 9 år och 4 månader. Den tredje mannen med koppling till Backagänget, Nino Gonzalez, fick fängelse i åtta år för tre fall av grovt narkotikabrott men frikändes för ett fall av narkotikabrott.

Anders Bergqvist som är en man i 60-årsåldern dömdes fängelse i sex år och sex månader för synnerligen grovt narkotikabrott och grovt narkotikabrott. Han har i sammanhanget fungerat som chaufför och distributör.

En kvinnlig förskollärare dömdes till två års fängelse för grovt vapenbrott men friades från anklagelserna om grovt narkotikabrott. Den sjätte personen i ärendet döms till två och ett halvt års fängelse.

Det finns dessutom ytterligare ett antal personer som häktats för brott med koppling till de brott som de nu dömda personerna begått. Minst en av dem, Alicio Santos Nascimento, är häktad i sin frånvaro.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!