Antalet gängkriminella i Göteborg

I en artikel om de kriminella nätverken i Göteborg och deras påverkan på samhället påstår DN att det finns 71 kriminella nätverk i Göteborg varav 21 ska ägna sig åt våldsamheter på gatan. Båda påståenden är befängda trots att DN hävdar att de kommer från en polisrapport. Det finns nämligen siffror från polisen om antalet gängkriminella i Göteborg.

Siffrorna visar att det omöjligen kan finnas 71 kriminella nätverk  i Göteborg. Speciellt då vissa av de kända nätverken kan bestå av uppemot 100 personer var.

Hisingen

Enligt polisen finns det cirka 300 gängkriminella på Hisingen. De är fördelade på minst 3, kanske 5 kriminella nätverk. Det är Backagänget, Nya Norra och Södra Biskop. Dessutom skulle det kunna finnas en gruppering till med tidigare medlemmar i Södra Biskop i ett familjebaserat kriminellt nätverk som kallas B-falangen i media. Eventuellt finns det också medlemmar i Bandidos MC på Hisingen.

Nordöst

I andra delar av Göteborg finns det sannolikt ungefär lika många gängkriminella som på Hisingen, kanske 500 i nordöst fördelade på Bergsjögänget, familjenätverket Ali Khan, Hjällbonätverket, Hells Angels MC, Bandidos MC, Albanligan, några nätverk i Gårdsten och Lövgärdet, ett vietnamesiskt kriminellt nätverk samt kanske några familjebaserade nätverk till.

Frölunda

Dessutom har vi cirka 300 i Frölunda och Askim i G-falangen, M-falangen, Z-falangen och ett familjebaserat nätverk. Dessutom kan det finns ett nätverk i Högsbo samt medlemmar i den så kallade T-falangen med bas i Mölndal.

Övrigt

I övriga delar av staden finns Majornagänget, Albanligan, Hells Angels MC, Bandidos MC och T-falangen (som förmodligen splittrats i två). Kanske omkring 300 personer också här. Kanske finns det också ett nätverk i Mölnlycke.

Totalt blir det cirka 25 kriminella nätverk där flera samarbetar med varandra. De flesta av nätverken verkar i tysthet och våldsnivån i Göteborg är sen 2015 mycket låg. Istället präglas gängmiljön i Göteborg av bra organisation med hierarkiska företagsliknande nätverk som på olika sätt försöker påverka samhället.

Våldsdåd

Av nätverken är det egentligen bara 7 stycken som idag är inblandade i våldsdåd, G-falangen, M-falangen, Z-falangen, T-falangens två delar, Biskop Södra och Nya Norra. Notera att inget av gängen i nordöstra eller centrala Göteborg normalt är inblandade i våldsamheter. Påståendet om 21 våldsamma nätverk är uppenbart en överdrift.

Samhällspåverkan

När det gäller påståendet om 7 kriminella nätverk som bedöms utnyttja samhällsstrukturer av olika slag så verkar det vara en rimlig siffra. Kanske till och med för låg. Ali Khan, Bandidos MC, Hells Angels MC, Albanligan, Bergsjögänget, Backagänget och Majornagänget kan kanske vara de nätverk som avses i detta fall.

Det som främst förekommer är så kallad otillåten påverkan för att fatta beslut mot deras professionella bedömning vilket lett till många felaktiga utbetalningar av bidrag. Detta är förmodligen särskilt vanligt i familjebaserade kriminella nätverk. Vissa av nätverken deltar också aktivt i politiska påverkanskampanjer.

Andra nätverk arbetar genom ekonomiska strukturer med svartarbete. människohandel och prostitution. Det sistnämnda berör troligen fler än 7 nätverk.

Antal gängkriminella i Sverige

Sammantaget skulle det alltså finnas cirka 1 400 gängkriminella i Göteborg I hela landet skulle det då bli totalt drygt 6 000 gängkriminella om det finns 2 800 i Stockholmsområdet, 700 i Malmöområdet och ungefär lika många som i Göteborg i resten av landet. 6 000 är en rimligare siffra än de fantasisiffror som brukar framföras av politiker och poliser i samband med olika rapporter vars syfte är att tvinga fram mer pengar till polisen eller hårdare straff.

Läs mer:

Ett svar på “Antalet gängkriminella i Göteborg”

Kommentera gärna med hjälp av ett Mastodonkonto

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.