Konkurrens och samarbete mellan gängen i Göteborg

Göteborgs-Posten (GP) har publicerat en artikel om gängen i Göteborg, deras allierade och deras fiender. Om konkurrens och samarbete mellan gängen. Det är intressant men också problematiskt för de bryr sig bara om de lokalt baserade gängen (men inte ens alla dessa) och ett av de släktbaserade kriminella gängen. MC-gäng och etniska nätverk lämnar de därhän.

De kriminella nätverk och gäng de har med i sin genomgång är Nya Norra och Biskop Södra (A-falangen eller Jobe-falangen) i Länsmansgården och Biskopsgården, Backagänget i Backa, Bergsjögänget i Bergsjön, det släktbaserade nätverket Ali Khan, Hjällbonätverket, Mölndalsnätverket som de kallar T-falangen, G-falangen (Goularafalangen) och M-falangen (Vermahmoodfalangen) i Tynnered och Askim, Z-falangen i Frölunda och Majornanätverket.

De nämner också det släktbaserade nätverket som kallas B-falangen och Hells Angels MC. Men Bandidos MC, Albanligan, det vietnamesiska kriminella nätverket och de flesta av de familjenätverk som polisen pekar ut i sin så kallade klanrapport nämns inte. Det sistnämnda kan förstår vara rimligt då flera av de familjerna inte kan anses vara några egentliga kriminella nätverk.

Den stora alliansen

I övrigt förefaller GP vara helt rätt ut. De konstaterar att M-falangen i Tynnered och Backagänget har flera kopplingar samt att det både brukar samarbeta med Biskop Södra och ibland även med Bergsjögänget. Denna grupp av samarbetande kriminella gäng kan vi kalla den stora alliansen.

Bergsjögänget har haft en konflikt med Hells Angels MC som ledde till en seger för Bergsjögänget och att Hells Angels lade ner två av de tre avdelningar de tidigare hade i Göteborg. HA fick också betala böter  till Bergsjögänget. Bergsjögänget anses bestå av flera grenar som delvis agerar oberoende av varandra men också samarbetar. I en av grenarna finns det förmodligen någon person ur släkten Ali Khan.

Backagänget hade för sin del en kortvarig konflikt med Ali Khan som ledde till att de sistnämnda fick betala böter till Backagänget.

Biskop Södra av idag är resultatet av en splittring i två falanger där det som kallades A-falangen eller Jobefalangen blev dagens Biskop Södra. De har i mer än 10 år legat i konflikt med olika gängkonstellationer från Norra Biskopsgården och Länsmansgården. Egentligen handlar det om flera oliak konflikter som sammanlagt har orsakat flest dödsfall av alla gängkonflikter i Sverige. Det gamla nätverket i Norra Biskopsgården var för sin del allierade med Backagänget men efter att den gamla ledningen i Backagänget mördades så bytte de allianspartner.

Just nu kan det vara så att Backagänget allierat sig med ena sidan i den interna konflikten i Mölndalsnätverket efter att de hamnat i konflikt på grund av oenighet kring en betalning av ett narkotikaparti.

De icke-allierade

Dessa nätverk är framförallt G-falangen i Tynnered, det släktbaserade nätverket som kallas B-falangen från centrala Hisingen, Mölndalsnätverket och Majornagänget.

Mölndal och Hisingen

En intern konflikt I Mölndalsnätverket som främst består ev personer från Mölndal och Lindome har orsakat en rad våldsdåd i Göteborgsområdet under vintern. Konflikten har också påverkats av en konflikt med Backagänget. En ledande person i Mölndalsnätverket anser enligt uppgifter från Acta Publica att en ledande person i Backanätverket inte betalat för ett narkotikaparti han köpt. Mölndalsnätverket ska ha haft förbindelser med Foxtrotnätverket i Stockholmsområdet.

B-falangen som från början var en del av Biskop Södra men lämnade pr grund av en intern osämja har för sin del allierat sig med G-falangen i Tynnered enligt GP. Fiendens fiende verkar kanske vara det som styrt detta. För min del tycker jag det mesta tyder på att de lämnat den grövre brottsligheten helt.

Konflikterna mellan olika grupperingar har under senare år i allmänhet lösts med hjälp av möten där konflikten diskuteras och lösningar mejslas fram mellan ledande medlemmar i gängen. Det är en av de saker som lett till den kraftiga minskningen av gängvåldet i Göteborg med start 2015. Några konflikter har dock inte kunnat lösas på detta sätt, exempelvis konflikten mellan Nya Norra och Biskop Södra.

Kanske är det så att Nya Norra inte har den typ av ledarskap att det kan delta i ett sådant möte och sedan få det att fungera. En del tyder också på att Biskop Södra har samma typ av problem. Inte heller G-falangen och Mölndalsnätverket verkar ha det.

Majorna och Frölunda

I Tynnered, Frölunda och Askim finns det tre kända kriminella gatunätverk. Dels den redan nämnda M-falangen som länge legat i konflikt med G-falangen. De har också haft en konflikt med det tredje gatunätverket i området, Z-falangen. Z-falangen ligger för sin del också i konflikt med G-falangen vilket lett till flera våldsdåd. Dessutom finns ett släktbaserat nätverk, Babayigit, i området som har kopplingar till Jönköping.

Majornagänget har historiskt kopplingar till Albanligan, kriminella grupperingar i Gårdsten och vietnamesiska kriminella nätverk. De har inga kända konflikter och är i likhet med Ali Khan, Backagänget och Bergsjögänget sällan inblandade i våldsdåd.

Ali Khan

Z-falangen står nära Ali Khan-nätverket då en ledande medlem i Z-falangen är från släkten Ali Khan. Ali Khan har dessutom starkt inflytande över Hjällbonätverket och en koppling till kriminella nätverk i Gårdsten och Lövgärdet.

Ali Khans inflytande i Hammarkullen har dock försvagats även om de fortfarande utgör ett problem. I Hammarkullen finns inget kriminellt nätverk vid sidan av Ali Khan vars inflytande i stadsdelen alltså minskat.

Hjällbonätverket har kända kopplingar till Kronogårdsnätverket i Trollhättan.

Andra släktbaserade nätverk

GP nämner också att släkten Ali Khan har en koppling till kriminella miljöer i Kungälv genom ett par släktbaserade familjenätverk, Daood och Kavak, som är verksamma där och i Göteborg. Det är dock tveksamt om de överhuvudtaget ska kallas kriminella nätverk.

I Angered finns också familjerna Khodr (Khoder), Khalil (Gårdsten och Lövgärdet), Omeirat (Omayrat), Fakhro och Semmo (Simmo) där personer pekats ut som tillhörande kriminella nätverk. Precis som när det gäller Ali Khan så finns det många människor som bär dessa namn och de flesta som har dessa namn är inte på nåt sätt kriminella.

Dessutom pekas ytterligare två familjer som bland annat finns i Bergsjön, Awad och Masharawi, ut i polisens så kallade klanrapport. Det finns inte heller någon anledning att betrakta dem som kriminella nätverk.

Läs mer:

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!