Polisen om den ökade uppklarningen. Polisen menar att ett förändrat arbetssätt lett till att brottsuppklarningen vad det gäller våldsbrott i den kriminella miljön ökat markant. Enligt preliminära siffror för skjutvapenmord ser de ut att klara 72 procent av ärendena 2023. Något jag redan tidigare skrivit om.
– Det är naturligtvis väldigt bra att vi klarar upp så många fler ärenden, konstaterar rikspolischef Petra Lundh i ett pressmeddelande.
– Vi ligger nära gärningspersonerna på ett helt annat sätt än vad vi har gjort tidigare och vi jobbar gemensamt, över hela landet och på alla nivåer, i det som vi kallar en obruten reaktionskedja. Vi agerar och reagerar oerhört snabbt, fortsätter hon..
Petra Lundh konstaterar också att polisen i början av 90-talet låg högt vad gäller fällande domar, för skjutvapendåd i kriminella miljöer. Det var då omkring 80 procent. Då handlade det dock bara om ett relativt litet antal ärenden. Den konfliktnivå mellan kriminella gäng som rådde då kan inte jämföras med den som finns i dag.
Fler misstänkta vid varje händelse
Idag är det också betydligt fler unika misstänkta med redovisade brottsmisstankar än vad det varit tidigare tidigare. Det innebäratt i mordärenden med skjutvapen grips i dag fler och antalet misstänkta personer per ärende har därmed ökat kraftigt. Den troliga orsaken till detta är dock säkerligen att det faktiskt är fler inblandade i varje ärende nu genom att beställarna vill distansera sig från utförarna. Beställarna räknar också med att utförarna åker fast och det betyder att de behöver flera led mellan dem och sig själva. Så att de själva inte åker fast.
För år 2024 (januari-oktober) ligger antalet unika misstänkta med minst en brottsmisstanke på 108. År 2023 låg siffran på 66 och året före det på 46. De vanligaste brottsrubriceringarna är fullbordat mord, grovt vapenbrott och försök, förberedelse eller stämpling till mord.
– Att titta på unika misstänkta ger en bättre bild av polisens ökade förmåga, både vad det gäller initiala åtgärder i anslutning till brotten, men också själva utredningsverksamheten, säger Johan Olsson. Han är chef för den Nationella operativa avdelningen, Noa.
Färre dödade och skadade
Hiittills har varit färre skjutningar och färre dödade och skadade än föregående år. Men polisen menar att konfliktnivåerna eller det kriminella våldskapitalet inte minskat. Det verkar osannaolikt och det är nog bara ett sätt för polisen att gardera sig om antelat våldsdåd i kriminella miljöer skulle öka igen.
Om vi ser till Göteborg som var den stad där skjutandet minskade först, faktiskt redan innan det ökade i Stockholm, så har nivån på skjutningarna fortsatta vara låg. Och göteborgspolisen uppklarning har varit kring 90-100% i flera år. En förklaring till utvecklingen kan vara att den organiserade brottsligheten blir mer välorganiserad med minskat våld som följd. Belägg på att så är fallet i Göteborg finns.
Läs mer:
- Polisens ökade uppklarning av gängmord
- Kraftig personaltillväxt inom polisen – ingen effekt
- Polisen hinner inte utreda bedrägerier
- Gängskjutningarna och polisen
- Mer pengar till polisen har inte gett nånting
- Polisen ägnar mer tid åt gängmord än mord på kvinnor
- Antalet sprängningar har minskat kraftigt under 2024
- Kraftig minskning av antalet skjutningar under 2024
- Dödsskjutningar 1998-2023 – storstäderna dominerar
- Skjutningar i Sveriges storstadsområden
- Skjutningar i Göteborg och Stockholm – en jämförelse
- Inget samband narkotika och ökat våld
- Konkurrens och samarbete mellan gängen i Göteborg
- Stockholms gängvärld – allianser, konflikter och splittringar
Upptäck mer från Svenssons Nyheter
Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.