Brottsvinster från telefonbedrägerier minskar kraftigt

Brottsvinster från telefonbedrägerier minskar kraftigt. Brottsvinsterna från vishingbedrägerier minskade med 40 procent under 2024. Samtidigt minskade också antalet polisanmälningar om bedrägeribrott något under fjolåret. Det visar årssammanfattningen från Polismyndighetens Nationella bedrägericentrum, NBC.

Anmälningarna om vishingbedrägerier, alltså bedrägerier över telefon, ökade något under fjolåret. Men brottsvinsterna därifrån, alltså de summor som personer angett att de blivit lurade på, minskade med 40 procent. Det har alltså blivit vanligare men mindre lönsamt med telefonbedrägerier.

Den troliga orsaken är de åtgärder som bland andra bankerna successivt har genomfört. Det handlar exempelvis om beloppsgränser i betalappen Swish samt en ökad övervakning av transaktioner.

– Det är glädjande att brottsvinsterna minskar. Men vi är inte i mål. Vi har fortfarande människor som blir av med stora belopp. Därför måste fler aktörer än bankerna också göra det enklare att skydda sig, säger Lotta Mauritzson i ett pressmeddelande. Hon är samordnare på Nationellt bedrägericentrum.

Fakturabedrägerier

En bedrägerikategori som ökade kraftigt under 2024 är fakturabedrägerier. Antalet anmälningar ökade med 23 procent. Det är framförallt fakturabedrägerier där ingen kontakt skett mellan bedragaren och den brottsutsatte innan fakturan skickades. Ökningen sker efter några års minskning av antalet anmälningar.

– Det här drabbar främst småföretagare. Det handlar oftast om tjänster som inte har beställts. I rädsla för att fakturan ska gå till inkasso betalar många företagare. Den som får en okänd faktura bör söka information, till exempel på internet för att se om fler har drabbats. Man bör också bestrida fakturan och göra en polisanmälan.

Betalkort

Bedrägerier med betalkort är fortsatt den kategori som står för de flesta anmälningarna till polisen. Det vanligaste tillvägagångssättet är bedrägerier där gärningspersonen inte har tillgång till själva kortet. Dessa brott står för närmare 40 procent av det totala antalet anmälda bedrägerier under fjolåret.

– Även om vi ser en liten minskning under 2024 är det ändå många som blir utsatta. Därför är det viktigt att man stänger sitt kort för internetköp mellan köptillfällena, säger Lotta Mauritzon.

Totalt anmäldes 227 434 bedrägeribrott 2024. Det är en minskning med tre procent jämfört med 2023.

Läs mer:

 


Upptäck mer från Svenssons Nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

3 svar på “Brottsvinster från telefonbedrägerier minskar kraftigt”

  1. Problemet med denna statistik över bedrägerier är att den inte beaktar mörkertalen.

    … de riktigt ”skickligt” utförda bedrägerierna som aldrig upptäcks.

    … de bedrägerier som ingen bryr sig om att anmäla då man ändå vet att inget kommer att hända. (exempelvis att köpa något på Tradera som aldrig levereras)

    … de bedrägerier som beror på luckor säkerhetssystemen hos banker, kreditkortsföretag etc. etc. där man hellre mörkar och gör upp i godo med den drabbade än anmäler då en anmälan får ifrågavarande företag att framstå i dålig dager genom mediokra säkerhetssystem.

    1. All anmälningstatistik har sådana problem. En del brott har väligt låg anmälningsfrekvens. En ökning av den innebär en ökning av antalet anamälda brott. Våldtäktsanmälningarna är ett typexempel. Det anmäls också tre gånger fler mord i Sverige än vad som sker i verkligheten.Det beror på att alla dödsfall som polisen inte har en förklaring på anmäls som brott. Andra brott som narkotikabrott och trafikbrott påverkas av hur många personkontroller och trafikkontroller polisen. De absoluta talen säger alltså inte så mycket. Men anmälningsstatistiken för stölder och inbrott är bra (på grund av föräkringar).

  2. I grunden delar jag ditt resonemang men är tveksam till att det rakt av kan appliceras på vissa slag av bedrägeribrott.

    Jag blev för något år sedan utsatt för ett bedrägeribrott relaterat till ett kreditkort utställt av min bank. Det hela handlade om i runda tal 25000 kr som ”bara försvann”. Kontoutdraget visade på en stor mängd transaktioner, var och en avseende en begränsad summa. Varje transaktion var försedd med en kryptisk text bestående av huvudsakligen siffror.

    Självfallet anmälde jag det hela till banken som var ytterst behjälplig och inom någon dag var mitt konto helt återställt. Då jag frågade banken om det hela polisanmälts fick jag undvikande svar men det klargjordes att jag själv inte behövde göra något mer, det hela var ”hanterat”.

    Jag kan förstås ha fel men min hypotes är, vilket också berörs i min inledande kommentar, att banker och kreditkortsföretag inte genom polisanmälningar vill exponera brister i säkerhetssystemen. I mitt fall vill jag mena att jag följt de instruktioner som givits och dessutom hade ifrågavarande kort aldrig använts för köp via nätet och ändå hände det …

    Om det är så att en viss del av bedrägerierna ”hanteras” utanför ordinarie rättssystem blir den statistik som hämtas ur detta ordinarie system därefter …

Kommentarer är stängda.