Strejkvarsel i hamnarna

Strejkvarsel i hamnarna. Hamnarbetarförbundets medlemmar har röstat för konflikt och nu varslar förbundet om strejk för sina avtalskrav i samtliga landets hamnar. Framför allt är det en strid om stärkt skydd för fackligt förtroendevalda.

I april beslutade Hamnarbetarförbundets ledning att begära mandat av medlemmarna att varsla om konflikt i de pågående förhandlingarna om ett nytt centralt avtal. Detta i enlighet med förbundets stadgar som ger medlemmarna sista ordet när det gäller att anta eller förkasta avtal.

På en presskonferens under måndagen meddelade Hamnarbetarförbundet att medlemmarna givit ett massivt stöd, 89 procent, till ledningens begäran. Förbundsstyrelsen har därför som en första åtgärd varslat om strejk i alla hamnar mellan klockan 12 och 18 onsdagen den 21 maj om inga viktiga framsteg i förhandlingarna skett innan dess.

Vid presskonferensen förklarade förbundets viceordförande Erik Helgeson att de inte kommer att driva några krav när det gäller lön eller arbetsvillkor. Dessa kommer nämligen att göras upp i det så kallade ”förstaavtalet” mellan Transportarbetarförbundet och arbetsgivarna. Det innebär att även om Hamnarbetarförbundet skulle få ett bättre avtal skulle företagen ändå inte behöva följa ett sådant avtal. Istället kommer Hamnarbetarförbundet att driva organisationskrav som framför allt handlar om att att ge fackligt förtroendevalda ett starkare skydd gentemot arbetsgivarna.

Starkare skydd för förtroendevalda

Bland kraven finns att det inte ska vara möjligt för arbetsgivare att köpa sig fria från en uppsägning som Arbetsdomstolen ogiltigförklarat om AD också säger att uppsägningen kränker föreningsrätten. Ett annat viktigt krav gäller fall där arbetsgivaren inte kallar skyddsombud till riskbedömningar, något de är skyldiga att göra enligt Arbetsmiljölagen. Förbundet kräver då att skadestånd ska utgå till både skyddsombudet och fackföreningen.

Bland andra avtalskrav märks bättre villkor för bemanningsanställda när det gäller planeringen av arbetstid.

Kraven på starkare skydd för förtroendevalda får naturligtvis en extra aktualitet på grund av den pågående tvisten kring företaget GRT/DFDS uppsägning av Erik Helgeson. I förra veckan meddelade ytterligare ett företag i Göteborgs Hamn, det sedan tidigare ökända APM Terminals att de inte kommer att släppa in Helgeson på sitt område eftersom ett annat företag portat honom. Detta är ett direkt brott mot Förtroendemannalagen som säger att:

En arbetsgivare får inte hindra en facklig förtroendeman att fullgöra sitt uppdrag. Om uppdraget avser en annan arbetsplats än förtroendemannens egen, är arbetsgivaren på den arbetsplatsen skyldig att låta förtroendemannen få tillträde och vara verksam i den omfattning som behövs för uppdraget.

Göteborgs Hamn, det kommunala bolag som äger stadens hamn men inte bedriver verksamheten där, kommenterar detta i ett pressmeddelande:

”Individen i fråga är inte belagd med något generellt tillträdesförbud i hamnen. Men respektive skyddsobjektsnyttjare har rätt att fatta egna beslut gällande tillträde till sina anläggningar”.

Hamnarbetarförbundet har en lång tradition av internationell solidaritet och hade redan före varslet fått löften om stöd från hamnarbetare i andra länder vid en eventuell konflikt.

Även stödet för Erik Helgeson ökar och sprids nu ytterligare internationellt, till exempel genom en stor artikel i Equal Times, en nättidning på tre språk som kommer ut med stöd av International Trade Union Confederation (ITUC). Ännu har dock inte ett enda centralt fackförbund i Sverige uttalat sig i frågan.

Lars Henriksson

Tidigare publicerat i Internationalen.

Läs mer:

 


Upptäck mer från Svenssons Nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

Ett svar på “Strejkvarsel i hamnarna”

Kommentera gärna med hjälp av ett Mastodonkonto

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.