Nedskärningar och osäkra anställningar innebär fler döda på äldreboenden

När en person kommer in på ett äldreboenden i Sverige är den rejält gammal och sjuk. Under normala förhållanden lever personen i genomsnitt cirka 3 månader efter att den kommit in på äldreboendet. De som bor på ett äldreboende i Sverige är betydligt äldre och sjukare än i exempelvis Norge. Detta beror på kraftiga nedskärningar inom svenska äldrevård. Sverige har dragit ner antalet platser inom äldrevården med 30% sen år 2000.

Dessutom har personalen på äldreboenden i Sverige genomsnittligt en lägre utbildning än personalen på äldreboenden i Norge och bemanningen är på många håll för liten. I Sverige (egentligen handlar det bara om Stockholmsområdet vilket är en delförklaring till de höga dödstalen där) finns det betydligt fler timanställda, vilket blir en riskfaktor om den anställde upplever att den inte har råd att sjukskriva sig vid en misstänkt förkylning. Vidareutbildning inom yrket blir också problematisk om det finns många tillfälligt anställda vikarier.

Andelen döda på äldreboenden i Norge och Sverige är inte jämförbara. Framförallt på grund av att det på äldreboenden i Sverige framförallt bor mycket gamla och sjuka. Kanske visar det sig därför att i slutändan kommer Sverige att ha färre avlidna äldre än Norge då fler är hemma och klarar sig själva med insatser från hemtjänsten. Eller så visar det sig att hemtjänsten inneburit än värre smittspridning för även där finns ju, framförallt i Stockholmsområdet, fler tillfälligt anställda med osäkra anställningar.