Estland förtrycker minoritetsfolk

De senaste dagarna har vi mattats med uppgifter om kravallerna i Estland. Alla tidningar och TV-kanaler rapportera mycket. Oroligheter vid krigsmonument skriver DN, nästa dag är det ”Mycket orolig stämning” och sen är det Nya kravaller i Tallinn. Man tar upp hoten mot Estlands president men ingenting skrivs egentligen om att det faktiskt dött en person (officiellt genom våld mellan två civilpersoner vid plundring) och att hundratals skadats. Var är kritiken mot det överdrivna våldet från den estländska polisens sida? Svenska Dagbladet skriver, ”Vi fick inte gå ut, de kastade sten”, Fortsatta oroligheter i Tallinn.

Som vanligt är det en massa spekulationer och frosserier i våld. Och samtidigt väldigt svag analys. Analysen som verkar finnas är att statyn för den rysktalande befolkningen i Estland är viktigt då den symboliserar segerna över nazismen. Och för den estnisktalande befolkning en symbol över den sovjetiska ockupationen. Frågan man omedelbart ställer sig är naturligtvis, tycker inte den estnisktalande delen av Estlands befolkning att segerna över nazismen var viktig? Det tror jag majoriteten av dem gör, men det kanske övervägs av att man inte vill ha monument som hyllar den gamla ockupationsmakten, vilket ju är förståeligt. Men sådana komplikationer lyser med sin frånvaro i svensk medias rapportering.

Utrifrån verkar upprördheten från den rysktalande befolkningen (om det bara är dom som protesterar får vi inte veta något om, det kan ju finnas andra protesterande också) överdriven. Det är ju bara en staty. Här lämnar media oss i sticket. Ingenting görs för att förklara denna motsättning mellan reaktionen och föremålet. De våldsamma protesterna verkar vara en överreaktion. men det som behövs för att förstå vad som händer är en djupare analys av det estniska samhället och dess behandling av den ryska minoriteten.

Den ryska minoriteten förtrycks i själva verket i Estland, de förnekas många av sina demokratiska rättigheter, exempelvis att rösta. De får inte bli medborgare (om de inte behärskar estniska alltså, man kan gör ett prov i estniska och på så sätt bli medborgare) i sitt eget land. Med bristen på medborgarskap följer att man förlorar många av de rättigheter som en medboragre har. Det är väl snarast detta förtryck mot den rysktalande befolkningen som utlöst protesterna, statyn är bara en symbol, en symbol som utlöst ett latent missnöje från en förtryckt minoritet. Och för att förekomnama en invändning mot mitt resonemang, det är inte okej att förtrycka andra, bara för att man blvit förtryckt förut. Det är inte okej att förtrycka en rysktalande minoritet, bara för att ett rysktalande land tidigare förtryckte Estland.

Och om det är nån som tycker att förtrycket av den rysktalande delen av folket bara är en bagatell, det används ju inte våld, dom får ju jobba, förvisas inte till Sibirien etc så vill jag bara säga att vi förflyttar oss till Finland. Tänk om den svensktalande delen av befolkningen i Finland inte fick bli medborgare, inte fick rösta, inte fick använda sitt språk i många sammanhang. Bara tänk, helt oacceptabelt, eller hur?

Andra bloggar om: , ,

Advertisements
 • Paul

  Nej det är inte så som du tycker. Du har inte upplevd andra världskriget i Estland och du vet inte vad som egentligen hände här.
  1940 invaderades Estland av Röda Arméen och när den for genom olika byar i Estland, FÖRSTÖRDE DEN ALLT på sin väg. Män, kvinnor och barn hängdes, branns och mördades också på andra sätt. 1941 i juni genomförde den sovjetiska armén en stor deportering då över 20,000 estländare deporterade till Sibirien. De kom aldrig tillbaka i Estland. De mördades i Sibirien av de sovjetiska ”BEFRIARE”.
  Men när nazisterna kom till Estland år 1941 mördade de inga oskyldiga människor! Varför måste vi tycka att segerna över nazismen var viktig?? I Sovjetunionen mördades under de 74 åren (1917-1991) över 100 miljoner människor. Hitler mördade inte mera än 1 miljon.
  Egentligen blir estländare diskriminerat i Estland, för i många butiker i Tallinn är det till exempel omöjligt att köpa någonting på estniska. Tala på ryska eller välj en annan affär!

 • Anders_S

  Det är ju kul när man får fel. I dagens pappersupplaga av Göteborgs-Posten (hittar det inte på nätet) tar man upp just de aspekter jag pekar, den systematiska diskrimineringen av ryssar som en orsak till orolighterna i Estland.

 • peteris.ininbergs

  I alla baltiska stater har minoritetsfolken, alltså även den ryska minoriteten, samma rättigheter som ester, letter och litauer har, dvs rösträtt mm. Man skiljer i internationell rätt på minoriteter och invandrade. Invandrare, däremot, som vill få medborgarskap i ett europeiskt land, måste uppfylla vissa minimikrav för att få detta. Så även i Baltikum. Utöver detta finns också en politisk spänning där invandrargrupper i Baltikum inte erkänner de nya staterna (ofta påhejade av ryskspråkig press). Det är inte heller helt enkelt att ställa om sig från ockupant till medborgare i ett nytt land. I Lettland t ex får alla som föds i landet efter ansökan medborgarskap där, men de flesta ryssar är ”för stolta” för att söka ett sådant. I alla de baltiska staterna bor det ryssar sedan decenier som inte lärt sig ett enda ord på sitt nya hemlands språk.

  Peteris (invandrare i Sverige som lärt sig svenska)

 • Anders_S

  Nej, jag har inte upplevt andra världskriget i Estland. Jag är inte tillrcäkligt gammal. Och du paul flyde eväl förresten till Sverige när ryssarna kom? Så vad vet du egentligen?

  Ochd et är ju spännande att så många sker finns kvar i Estland från medeltiden och från svensktiden. Så inte kan väl Röda Armén ha bränt och förstört allt?

  Några saker om ditt argt frustande inlägg. Du finner ingen anledning till att fira segern över nazismen säger du. Ett sådant uttalande går nog stick i stäv med vad de flesta människor i Europa tycker. Och får dig att framstå som en nazist (som du väl inte är, antar jag).

  Hur många dödade man då i Stalins SOvjet. Ja, det finns ganska bra siffror på detta. 20 miljoner dog som ett resultat av 2:a världskriget. Många miljoner dog som ett reusltat av inbördeskriget efter 1917. Ingendera kan man lasta bolsjevikerna eller stalinisterna för. För övriga siffror,se nedanstående artikelsamlingar.

  Vi vet att nazisterna dödade många miljoner judar, kommunister, socialdemokrater och zigenare i fruktansvärda koncentrationsläger. Troligvis uppåt en 10 miljoner sammanlagt. Vi vet att det fanns estländare som hjälpte tyskarna att mörda judar. Vi vet också attd et fanns estländare som var emot nazisterna (kanske färre än de som var för, men de fanns).

  Läs mer:
  Moskvarättegångarna
  http://www.socialistiskapartiet.se/news.php?item.251.13
  Stalinismen
  http://www.socialistiskapartiet.se/news.php?item.273.12
  Lenin massmördare?
  http://www.socialistiskapartiet.se/e107_files/downloads/filer/lenin_massmordare.pdf

  I artiklarna ovan finns betydligt fler och bättre siffror än de som du kan ståta med, paul.

  Dessutom förändrar det inget i sak. Estland förtrycker den rysktalande befolkningen (även GP skriver detta som sagt). Ett tidigare förtryck från Sovjetstaten mot estnisktalande kan inte på något sätt rättfärdiga detta.

 • stivo768

  Sverige förtrycker minoritetsfolk och du har fel!

  Det är så här att jag har kusiner i estland och är där rätt så ofta så jag har väll lite koll på läget kan jag tycka, dessutom har jag en ganska högt uppsatt farbror innom den estniska polisen.

  Men om vi börjar vid början så, ja en person har dött. Det var två demonstranter som hamnade i bråk och den ena knivhögg den andra så att han senare avled. Frossa inte i polisvåld där det inte finns något är du snäll. Dessutom verkar det vara två ”ryssar” av namnen att döma.

  Det var så att under andra världskriget så bad Esterna de allierade om hjälp att försvara sig mot sovjet men de fick ingen. De bad då i andra hand Hitler om hjälp och han svarade ja. Nazisterna hjälpte Estland att försvara sig mot sovjet, esterna är än idag tacksamma för detta och satte 2004 upp en staty till minne av de ester som stupade i Nazisternas armé. Min egen farfar var med i SS en kort period för att försvara sitt land mot sovjet.

  Men det jag egentligen vänder mig mot är ditt påstående att ”ryssar” diskrimineras så starkt i Estland. I hela forna sovjet så finns det ett problem med människor som inte valde att bli medborgare i det land de bodde i när sovjett föll. Om du talar om dessa så ÄR de ett problem för alla länder i forna sovjet, som det vidtas åtgärder för att lösa.

  Det största probelmet här är att folk anser sig ”ryska” eller ”sovjetska” och helt enkelt vägrar att bli medborgare. Inte gärna något Estland kan tvinnga dom till, det skulle ha varit fascism!

  Språktest är ganska vanligt förekommande. Tänk bara på USA eller många andra länder i europa där detta används. Det var ett av folkpartiets största retoriska misstag som fick det att låta nationalistiskt och gav svenskarna intrycket av att det är något farligt. Dessutom är språktestet inte ett sätt att stänga ute ryssar utan ett sätt att bevara ett väldigt litet språk, det är alla invandrare som måste lära sig estniska för att få bli medborgare. Till och med du skulle behöva det om du flytta till Estland trotts att det finns en minoritetsgrupp du glömt nämligen de svensktalade esterna! Om det är någon minoritet i Estland som diskrimineras så är det dessa.

  I Estland så bor det ryssar som anser sig vara estniska. Det jag menar är ryssar som väljer att tala estniska i estniska mataffärer. Dessa är inget problem. Problemen uppstår först när ryssar hävdar att de är diskriminerade när de går till estniska affärer och inte kan tala rysska. Eller när ester går på café i Narva och måste tala rysska för att kunna beställa kaffe. Hur skulle du reagera om du gick in i en affär och var tvugen att tala samiska för att kunna köpa något? I Estland lär sig alla estniska barn rysska i skolan, ungefär som vi läser b-språk eller engelska. Jag vet inte om barn i rysska skolor/dagis behöver lära sig estniska idag. Jag vet att för 2 år sedan så hävdade ryssarna att det var diskriminerande att de var tvugna att lära sina barn estniska i skolan. Detta till skillnad från oss svenskar som inte behöver lära sig vårat svenska minoritetsspråk samiska i skolan.

  Jag vet inte vem som diskriminerar vem men utöver detta så ägs alla stora företag i estland av ryssar i dag. Estland är fortfarande okuperat hävdar jag, men den här gången är det en ekonomisk okupation.

  Om man läser i media att ryssar blir diskriminerade så vill jag gärana vara lite källkritisk. Jag vet att ryssarna anser sig diskriminerade men det är lätt att säga att man blir diskriminerad när man inte får allt på ett silverfat.

  Försök inte att rädda ryssarna från förtryck när du själv förtrycker samerna så mycket mer, och om du vill ta upp en folkgrupp vars språk inte är obligatoriskt i skolan så snacka om svensk-esterna istället!

  MvH Stina

 • Anders_S

  Peteris:
  Det är möjligt att dom har samma rättigheter på pappret i Litauen och Lettland. Om det vet jag inget. Emellertid har de inte det i Estland. Man måste kunna estniska för att ha alla rättigheter. Helt i strid med de regler som gäller inom EU.

  Den rysktalande befolkningen i Estland levde där innan Sovjet föll samman och Estland är alltså deras hemland.

  De borde alltså ha samma rättigheter som de svensktalande i Finland. Det har de inte. Precis som det finns helt svensktalande delar av Finland (ex. Åland), där man måste prata svenska för att klara sig, så finns det helt rysktalande delar av Estland (ex. Narva). Men där ska ryssarna officiellt använda estniska för att få alla rättigheter. Det är diskriminering och förtryck (jag hänvisar åter till Göteborgs-Posten här).

  Ja, som invandrare är det bra att lära sig majoritetsspråket i det land man lever. Det kan vara bra även om man tillhör ett minoritetsfolk (ex ryssarna i Estland), men man ska inte förvägras en del rättigheter om man inte kan språket. Inte heller om man är invandrare.

 • Anders_S

  Stina:

  Om man är tacksam mot Hitelr så är det något jag aldrig komer att förstå. Tacksam mot en av värdlens brutalaste regimer? Det är bedrövligt och mycket oroande.

  Rysktalande diskrimineras i Estland. om det är de flesta öbvernes tro jag. Graden av förtryck och diskriminering kan diskuteras. Och där kan vi vara osams.

  Det kan säkert finnas folk som vägrade bli estniska medborgare. mend et hindrar inte attd et ‘ärfel att man måste kunna estniska för att bli medborgare. Ett fel gör inte ett annat fel till rätt.

  Att läs ryska i skolan som andra språk. Omd et har jag inga synpunkter egentligen. Det kan väl vara bra, Ryslland är ju ändå närmaste granne och språket är gångbart i stora delar av Europa. Engelska kanske ändå vore bättre. men det får befolkningen i Etslan besluta över själva.

  Svenskesterna? Ja, de få (D efletsa svensk-etsre flydd etill Sverige under kriget och lever här idag så vitt jag vet) som finns kvar förtrycks säkerligen på samma sätt som de rysktalande. Men eftersom de är en sån liten grupp så kan de inte få samma genomslag för eventuella protester som de rysktalande.

  OChs ne tillf rötegaen i Estland. Det är säkert så att många företag ägs av rika ryssar från Ryssland, eller av ryska företag. Men ändå fler företag ägs av svenska storföretag (banker, textilindustri, bryggerier, media)

  Och när det gäller Sveriges förtryck av minoriteterna i norr, tornedalsfinnar och samer, så håller jag med om att de historiskt har diskrimenerats och förmodligen är det så än idag. Det är något jag bekämpar, men denna lilla bloggartikel handlade inte om det.

 • Anders

  Estland förtrycker _inte_ ”systematiskt” den ryska befolkningen. Men det är mycket betecknande för hur effektivt den ryska propagandan finner fotfäste i Sverige, framförallt i vänstermedia, att människor verkligen tror att det är så -utan att ens bry sig om att ta reda på de mest elementära fakta.

  Ryssar får visst rösta i Estland -förutsatt att de är medborgare, vilket inte är särskilt svårt att bli. Språkkraven är mycket låga -undersök gärna saken själv, som sagt. Något annat förtryck förekommer knappast heller.

  Däremot är det snudd på mirakulöst att hela frihetskampen i Estland kunde genomföras utan att en enda ryss blev skadad, med tanke på den ”härskarras”-mentalitet många ryssar hade gentemot människorna i de ockuperade länderna -och fortfarande ofta har.

  Statyn i fråga är givetvis en symbol för ockupation och förtryck och har inget i stadskärna att göra. Den borde flyttats undan till en kyrkogård elller liknande lämplig plats redan vid friheten 1991 -precis som man gjorde på andra håll, tex i Tjeckien och i Ungern -något som av någon anledning aldrig tas upp i svensk media.

  Det är dessutom okunnigt och principiellt felaktigt att tala om den ryska minoriteten som om den vore likställd med minoriteter i Västeuropa -vare sig inflyttade som tex turkarna eller ursprungsbefolkningar som tex samerna eller svenskarna i Finland. Det är en väsentlig skillnad på en befolkning som invandrar med medgivande från mottagarlandet, efter demokratiska beslut, och en befolkning som massinflyttas av en ockuperande diktatur i syfte att utplåna ett lands identitet. Andelen ryssar i Estland före den sovjetiska ockupationen var nara några få procent av befolkningen. För övrigt är det heller ingen (såvitt jag vet) i Estland som argumenterar mot den ryska befolkningen som sådan.

  Det är osmakligt och framförallt oempatiskt av svenska ”soffkommentatorer” att, utan att ens bekymra sig över att ta reda på fakta, sätta sig till doms över människor som är i esternas situation -det är närmast ett mirakel att Estland, Lettland och Litauen överhuvudtaget överlevt som folk och nationer.

  Visa solidaritet istället för att blint följa den ryska propagandan -som bara har till syfte att skapa konflikter och lidande.

 • Anders

  Anders_s skrev:

  ”Precis som det finns helt svensktalande delar av Finland (ex. Åland), där man måste prata svenska för att klara sig, så finns det helt rysktalande delar av Estland (ex. Narva). Men där ska ryssarna officiellt använda estniska för att få alla rättigheter. Det är diskriminering och förtryck (jag hänvisar åter till Göteborgs-Posten här).”

  Ett värre exempel på historielöshet har jag nog aldrig någonsin stött på!

  Fakta: Ålands infödda befolkning består av etniska svenskar. Det har, såvitt man känner till, aldrig funnits någon finskspråkig befolkning på Åland (för örvrigt gälller detta även på många andra håll längst Finlands kuster).

  Narva förintades medvetet av Sovjetunionen i syfte att på den gamla barockstadens plats (en av Europas vackraste) istället bygga en ny kommunistisk ”framtidsstad” -ungefär på samma sätt som i Königsberg/Kaliningrad. Ester fördrevs från området kring Narva och var förbjudna att bosätta sig där under den sovjetiska ockupationen. Detta är anledningen till att Narva idag är ryskspråkigt.

  Att kalla ryssarna i Estland för förtryckta är lögnaktigt -men är väl ett typiskt tecken på den svenska vänsterna beredvillighet till att vara selektiv vad gäller omtanken om utsatta människor. Det var inte många inom den svenska vänstern som protesterade över den sovjetiska ockupationen av våra grannländer eller den ryska inmarschen i Afghanistan.

  För den som vill lära sig mer om bakgrundshistorien om den sovjetiska ockupationen av Baltikum rekommenderar jag ett besök till Det Tysta Landet:

  http://www.thesilentland.com/?subsection=11

 • Anders

  Anders_s skrev:

  ”Svenskesterna? Ja, de få (D efletsa svensk-etsre flydd etill Sverige under kriget…”

  Du blandar ihop svenskester med estlandssvenskar.

  Svenskest = estländare (oavsett språk eller etnisk bakgrund) som bor i Sverige. Större delen av den folkgruppen har sin bakgrund i de estländare som flydde till Sverige undan den sovjetiska ockupationen.

  Estlandssvensk = begrepp tillkommet kring sekelskiftet för den infödda svenska minoritet som sedan urminnes tider bebott stora områden i Estland, framförallt längst den nordvästra kusten och på öarna (Dagö, Ormsö, Rågöarna, Odensholm, Runö mfl). Ca 80-90 % av de ca 15.000 estlandssvenskarna flydde till Sverige tillsammans med många andra estländare under ren kring 1943-45.

  För mer om denna folkgrupp, deras historia och kultur, se

  http://www.denandrastranden.se

  Fram för alla folkgruppers rätt till sin egen kultur, språk och egenart -men inte på andras bekostnad. och inte endast på grund av chauvinism eller stormaktsintressen. Här lligger den väsentliga skillnaden mellan ryssarna i Estland och tex Tornedalsfinnarna, samerna eller finlandssvenskarna.

 • Anders_S

  Tack Anders. Jag blandade ihop svenskester, dvs estnisktalande invandrare i Sverige med Estlandsvenskar dvs den gamla svensktalande befolkninegn i Estland. Tack också för intressanta länkar.

  Ja, det var ju käckt att du hängde upp dig på Åland. Men låt oss ta Egentliga Finland som exempel då. Svenskarna kom också inflyttande dit, precis som ryssarna i Estland. Det förändrar inte resonemanget.

  Det är bra att du håller med om att alla folk har lika rättigheter osv. Detta bör gälla de rysktalande i Estland också.

  Att språktestet är lätt förändrar inte att det är diskrimenerande. Att Sovjet förstörde Narva (visst är det upprörande) och rent allmännt förtryckte människor (de som hade samma åsikter som jag har, trotskister, utplånade fullständigt i Stalins Sovjet, genom mord, förvisning och annat). Men det förändrar inte mitt resonemang. De rysktalande diskrimineras i Estland. Ett förtryck kan inte legitimera ett annat.

 • stivo768

  Okej, du missförstår mig. Min farfar som har kämpat i waffen ss är inte och har aldrig varit tacksam mot nazismen. Det hade lika gärna varit Pol Pott eller Mao som skickat den hjälp som esterna fick. Deras önskan hade varit att de allierade hade hjälpt dom, men de var tvugna att se det som att ”min fiendes fiende är min vänn” eller ”den mindre av två ondskor” du måste se det här i ljuset av hur samhället såg ut på den tiden kom ihåg rasbiologiska institutet i sverige.

  Om du anser att ryssar diskrimineras i Estlad så tänker jag säga att ester diskrimineras i Estland. Jag talar väldigt ofta med min 15 åriga kusin som bor i Tallin och med några väldigt avlägsna släktingar till mig i 20 års åldern. De säger alla samma sak om att ryssarna håller sig för sig och ofta startar bråk, mobbar och förtrycker estniska ungdommar. Jag har själv rysskt blod och vet hur det är i ryssland men om jag går med på att ryssarna diskrimineras så tycker jag att du borde gå med på att esterna också diskrimineras av den minoritetsgrupp som ryssarna är.

  Dessutom är inte annledningen till att skolbarnen lär sig ryska att det är ett grannland så som vi läser norska och danska(de två är obligatoriska delar av svenskundervisningen men har glömts bort) utan att det språket är ett minoritetsspråk i Estland. Altså ett försök att inte diskriminera ryssarna. Däremot vänder sig ryssarna mot att i sina skolor(det finns skolor med bara ryska elever och skolor med blandade klasser) behöva lära ut estniska. Som du kanske vet så var ju estniska förbjudet under sovjettiden och anses därför av ryssarna som ett språk som inte borde finnas.

  Något jag inte vet och inte har brytt mig om att ta reda på är huruvida alla statlig information går ut på både estniska och ryska men jag har en stark föraning om att det är så. har du någon fakta att backa upp med?

  Dessutom är denna staty enligt mig en hyllning till sovjet-ryssland vilket i sig är en förolämpning mot mänskliga rättigheter, med tanke på vad sovjet gjorde och vad Putin håller på med dessutom.

  Och kom inte med någon socialistpropaganda för mig, jag har personliga erfarenheter av vad som hände i sovjet. Försök inte lura i mig att sovjet inte gjorde grymheter liknand nazisterna eller inte hade regeltätta koncentrationsläger och bedrev tortyr och både skenavrättningar och riktiga sådana. Jag har ögonvittnen i familjen. Och jag kände dessutom Andrei Tchernarvin son till Vladimir och Tatsiana (den enda familjen som lyckades fly sovjet) tills hans död för några veckor sedan.

  Min fråga till dig just nu är hur vet du att ryssarna förtrycks? Vad grundar du det på?

 • Anders_S

  Stina:

  Jag det kan var så att ester och ryssar diskrimineras i Estland. I de flesta länder diskrimineras människor som tillhör underordnade grupper. Med underordnade grupper menas exemepelvis kvinnor, invandrare, arbetarklass.

  Jag tror att sådan diskriminering är en följd av kapitalismen som system. Och nej, det stalinistiska systemet i Sovjet var inte socialism. Jag anser att Sverige alltid har varit ett bättre land än Sovjet.

  Att jag anser att rysktalande diskrimineras är ju inte en ståndpunkt som bara jag har. Det är en utbredd ståndpunkt. Och språkkravet är ett exempel på systematisk diskriminering som så vitt jag förstår rätt bryter mot EU:s regler om minoriteters rättigheter. Språkkravet medför ju att många rysktalande inte kan bli medborgare och därmed så har de inte fullständiga demokratiska rättigheter i Estland. Diskriminering alltså.

  Till Anders: Jag kan mycket väl tänka mig at det i det stora hela är vetiigt att flytta statyn. Jag anser inte heller att själva statyn är orsken till kravallerna. Den är bara en utlösare för en reaktion mot ett långvarigt förtryck. För att flytten skulla kunnat gå att genomföra på ett bra sätt borde den estniska regeringen förbättrat situationen för den rysktalande delen av befolkningen.

 • Pandeero

  Anders_s, det är absolut inte din sak vad händas i Estland. Du är kanske en medborgare av ett stort rik som har inte varit underdryckt som Estland är. Låt est regulera livet i Estland! Det går inte att bara följa EUregler eftersom situationen i olika delar i EU är totalt olika. Jag har meningen att est har varit diskriminerat i Estland för olika år och ryska har för mycket att säga. Ny har Estland en regering som verkligen gör estnisk sak. Estland måste arbeta 16 år för det. Och det är så att den mästa ryska människor i Estland har inte hennes föräldrar av Estland men de invandrade 1940-1950 för att ryssificera Estland. Det vore bättre som de går leva till Ryssland eller accepterar vor kultur. Men de vill inte gå till Ryssland eftersom livet i Ryssland är mycket dåligt. De tycker att leva i Estland. Kan jag som en est komma till Sverige och säga att jag vill ny bli en medborgare av Sverige med alla rätt, enkelt så eftersom min bror och mor bor där? Tror inte. Varför måste jag? Har svenska dödat så flera finskar som ryska est? Först du har att känna historiet innan du säger någonting som ryska diskrimineras i Estland. Sovjetiska ryska är som vilddjur och det kan inte ändrats. Eller vill du säga att svenska är också så brutala eftersom du jämför situationen i Finland?

 • Lukas

  Just det: när skall Kebnekaisse heta Giebnegaisi ?

 • w

  Som finlandssvensk tycker jag väldigt illa om att man sätter likhetstecken mellan oss och ryssarna i Baltikum, av många skäl:
  De första svenskspråkiga bosatte sig för tusen år sedan i delar av Finland som var obebodda. De kom inte inrullande i tanks, de deporterade inte någon till Sibirien.
  Dagens finlandssvenskar är först och främst FINLÄNDARE, vi är solidariska med vårt land, vi kan finska och det skulle aldrig falla oss in att t.ex. heja på Sverige i ”Finnkampen”.
  Många, många av ryssarna i Baltikum anser att de uttryckligen är ryssar, de har ingen som helst solidaritet med den stat de bor i. De följer bara ryska medier (från Ryssland), de tror på all den verkligt obehagliga propaganda som Ryssland sprider om de baltiska staterna. De vill inte bli en del av den stat de bor i.
  I och för sig tror jag att Estland skulle ha mycket att vinna på genom att lätta på sina orimliga språkkrav — men det är inte lockande att göra det med en minoritet som fortfarande anser att Ryssland (eller Sovjet) är deras egentliga hemland, som vägrar erkänna att deras land ockuperade Baltikum och som vägrar be om förlåtelse för de övergrepp som skedde under 50 år av ockupation.

 • Anders_S

  Lukas: Jo, precis.

  w:

  Sverige kom med vapen i hand till Finland för 1000 år sen. Ockuperade sen Finland i 800 år. Svenskar bosatte sig på mark som tidigare var bebodd av finnar.

  Sovjet kom med vapen i hand till Estland för 50 år sen (två gånger till och med). Ockuperade sen Estland i 40 år.

  Vad är skillnaden förutom tidsaspekten. En lång ockupation och en kort ockupation. Det ena hände för länge sen, det andar nästan nyss. Men i sak ingen egentlig skillnad. Finnarna förtycktes av Sverige i 800 år, esterna av Sovjet i 40 år.

  Sen satte jag inte heller likehtstecken. Det finns likheter, men det betyder inte att det är identiskt. Men finlandssvenskarna och estlandsryssarna borde ha samma rättigheter i sina respektive länder.

  Inte heller tror jag man skapar solidaritet med Estland hos estlandsryssarna genom att förneka dem samma rättigheter som andra invånare i Estland har. Man förvärrar väl situationen istället?

 • Anders_S

  Pandeero:

  Eftersom vi lever i en demokratisk del av världen har jag rätt att tycka til om Estland, rätt att säga vad jag tycker Estland ska göra.

  Är du inte överens med detta är du nog mer präglad av det odemokratiska Sovjet-systemet än vad du själv tror.

  Hela ditt inlägg stinker unken nationalism och fördomar. Det lyser av inskränkthet som jag hoppas du kan lära dig av med. Om inte annat för din egen skull. Du skulle må mycket bättre.

  Inte heller förstår du att det är sådan nationalism och inskränkthet som du visar i ditt inlägg som skapar de motsättningar som finns i det estniska samhället. En nationalism som den estniska regeringen också använder för att motivera inskränkningarna i estlandsryssarnas demokratiska rättigheter.

  Och slutligen, du är välkommen till Sverige. När du bott här tre år kan du bli medborgare. Utan språktest, utan något problem. Du får precis samma rättigheter som en svensk bara du bosätter dig här, med ett undantag, du får inte rösta i de nationella valen. Något som jag förresten tycker är fel. Alla som bor i Sverige borde ha rätt att rösta i alla val.

 • Denis

  Pandeero:
  Tror du att en ryss med lika bra kunskaper i det estniska språket som du i det svenska skulle ha fått ett medborgarskap i Estland? Knappast. Välkommen till ett demokratiskt samhälle!
  För övrigt håller mag med anders_s.

 • Anders

  Lukas skrev: ”Just det: när skall Kebnekaisse heta Giebnegaisi ?”

  Det har du givetvis helt rätt i. Skylta på båda språken där det finns en urspunglig befolkning -i Norrbotten behövs på många håll skyltar och undervisning på tre språk, eftersom där finns tre ursprungsbefolkningar: svenskar, samer och finnar.

  Sitatuonen med ryssarna i Estland är dock inte jämförbar. Estland har visserligen alltid haft en liten rysk minoritet (invandrad från Ryssland till för att undkomma religiösa förföljelser), en judisk minoritet, en tysk minoritet och en svensk minoritet. Alla dessa har rätt till undervisning. Estland har även genom sin historia som självständig stat haft en mycket föredömlig minoritetspolitik, tex med representation för alla grupperna i riksdagen under självständighetstiden på 20/30-talen.

  Dagens stora ryska befolkning i Estland är dock det direkta resultatet av en imperialistisk diktaturs försök att krossa ett litet lands möjligheter att existera, och kan inte behandlas på samma sätt som minoriteter som invandrat med värdlandets godkännande.

  Det är givetvis en svår situation att ta till sig för många ryssar, att på kort tid förvandlas från ”?úbermenschen” till invånare i ett demokratiskt land som ställer krav på sina medborgare. Men detta är något ryssarna måste lära sig hantera.

  Jag känner själv många yngre ryssar i Estland, som inser det självklara: antingen flyttar man till Ryssland och är lojal mot Ryssland, eller också lär man sig estniska och är lojal mot det land man lever i (och vars marknadsekonomi och demokrati man njuter frukterna av).

  Det är inget som hindrar att man kombinerar lojalitet med Estland med att man bibehåller sin ryska kultur eller ser till att ens barn lär sig ryska.

  Ingen människa ska förtryckas, vare sig av kommunister eller av någon annan. Men att kalla ryssarna i Estland för förtryckta är helt bisarrt.

 • Lars

  Liten kommentar ang. din historieskrivning om antal offer för kommunismen i Sovjet. Läs följande citat från ett TT-meddelande av den 29/10 2001:

  ””Alexander Jakovlev, ledare för den kommission som arbetar med att återupprätta människor som blev oskyldigt straffade framför allt under Stalintiden, presenterade på måndagen sina nya siffror vid en presskonferens i Moskva. Politiska repressalier dödade 32 miljoner människor, varav 13 miljoner under inbördeskriget 1918-22. Inräknat andra världskriget dödades 62 miljoner mellan 1917 och 1945, sade Jakovlev enligt nyhetsbyrån Interfax. Kommissionen har kommit fram till att årligen mellan 20 och 27 procent av alla fångar dog i de sovjetiska lägren. Särskild hög var andelen bland de barn under fem år som sändes till lägren tillsammans med sina föräldrar…”.

 • Malkinia

  Finns gott om litteratur om förbrytelserna mot de mänskliga rättigheterna under Stalintiden. Miljontals människor avrättades eller deporterades till läger, ofta utan att det fanns någon grund för anklagelserna. Att förneka detta visar på en otrolig okunnighet – eller blindhet.

 • Anders_S

  malkinia, har du över huvud taget läst vad jag skrivit. Jag har aldrig någonsin, inte i hela mitt liv fösvarat Stalin eller Stalintiden.

  Jag arbetade aktivt med stöd till Solidaritet i Polen. Kamrater i mitt parti, Socialistiska Partiet, satt fängslade i Polen för att de smugglat tryckeriutrustnign och annat till Solidaritet. Vi stöder idag oppositionella i Vitryssland.

  Mitt parti och den rörelse vi tillhör, Fjräde Internationalen, har alltid varit mot Stalin, alltid varit mot stalinismen. Vi vet hur frötrycket var. Stalin mördade våra ryska kamrater, ex Trotskij.

  Läs mer på Socialistiska Partiets hemsida:
  http://www.socialistiskpartiet.se/

  Dessutom är detta en helt anan diskussion som inget har att göra me frågan om estlandsryssarna förtrycks eller inte.

  Sen en kommnetar till några andra som skrivit kommentarer, men inte fått dem publicerade:

  Jag tar inte med flera av era inlägg därför att de faktiskt enligt svensk lag är olagliga, hets mot folkgrupp är den lagparagraf de bryter mot. Andra inlägg tar jag inte med då de är nazistiska med länkar och dylikt till nazistiska sidor. Ytterligare andra inlägg tar jag inte med då de är ämnade att peronligen förolämpa. Kan ni verkligen inte diskutera lugnt och sansat, gå utanför er egen lilla trånga värld och fördomar. Jag tror att det skulle underlätta för er i livet.

 • Malkinia

  Sorry, Anders S, men jag uppfattade det som att du förminskade förbrytelserna under framför allt Stalintiden. Medger att jag tyckte det var underligt för en trotskist. Men jag ber ??m ursäkt om jag hade fel.
  Stivo768: det finns INGEN som helst ursäkt för att ester deltog i striderna under andra världskriget på Tredje rikets sida, särskilt inte som Waffen-SS-soldater. Vet du vad den estniska SS-bataljonen gjorde sig skyldig till under striderna österut? Och vad har du fått ifrån att esterna är ”tacksamma” för att Hitler hjälpte esterna i kampen mot Stalin? Många tycker det bara är pinsamt.
  Paul: när nazisterna intagit Estland fanns ca 1000 judar och 500-1000 romer i Estland. Samtliga estniska judar och så gott som samtliga estniska romer mördades av tyskarna – med assistans av vissa ester. I Lettland och Litauen mördade tyskarna minst 200 000 judar, kanske 300 000, återigen med assistans av balter. Vad menar du med att nazisterna inte mördade några oskyldiga i Estland?
  Stivo 768 och Paul, ni två får mig att skämmas över att vara estniska. Ni ger resten av oss dåligt rykte!

 • Malkinia

  Personligen tycker jag det är fel att kräva språktest för medborgarskap. Är man född i ett land ska man få bli medborgare automatiskt, med alla de rättigheter och skyldigheter som det innebär. Samma sak om man har permanent uppehållstillstånd i ett land och levt där ett visst antal år. Jag tycker den estniska medborgarskapslagen borde ändras. Enda sättet att integrera de ryskspråkiga i Estland är att ge dem fulla medborgeliga rättigheter och skyldigheter.
  Samtidigt tycker jag det är underligt att så många ryskspråkiga i Estland inte lärt sig estniska. Många av dem är födda i Estland, ännu fler har bott där i decennier. Jag tycker det är en självklarhet att lära sig majoritetsspråket i det landet man lever i.
  Efter att min mormor och morfar flytt med sina barn från Estland till Sverige 1944 var det en självklarhet för dem att lära sig svenska. I längden hade de inte kunnat klara sig i Sverige utan att kunna språket.
  På samma sätt var det naturligt för min mamma att hennes barn skulle lära sig svenska, inte estniska. Det är ju här vi är födda och har för avsikt att leva.
  Anders S, jag skriver under pseudonym. Inte för att jag inte kan stå för mina åsikter i den här frågan. Men jag deltar i andra bloggdebatter där det är ohälsosamt att ange för- och efternamn, särskilt om det är ovanligt. De som känner mig någorlunda har nog inga svårigheter att räkna ut vem ligger bakom min pseudonym.

 • Malkinia

  Stivo768: det är väldigt orättvist att automatiskt anklaga en svensk för att förtrycka samer. De flesta i Sverige bor i den södra delen av landet, där konflikten mellan samer och övriga svenskar inte är särskilt aktuell. De med samiska rötter som bor där är ättlingar till personer som flyttat dit norrifrån. Många svenskar i södra Sverige har också samer i släkten.
  Jag håller med om att samerna behandlats synnerligen illa av svenska staten och många svenskar genom århundradena. De fråntogs sitt land, sitt språk och sin religion. Ännu under 1900-talet betraktades de som undermänniskor (bl.a. genom rasbiologiska institutets omsorger om den ”svenska rasen”). Men det betyder inte att man som icke-samisk svensk automatiskt förtrycker samer.

 • Crow

  Jag håller faktiskt inte med om att frågorna nödvändigtvis hör ihop fullständigt. Till viss del, absolut, men kravallerna rör de facto en staty, inte ett språktest.

  Jag delar uppfattningen att språktest för medborgarskap inte hör hemma i en demokratisk stat eftersom det bryter mot demokratins andra princip: ingen får hindra minoriteten från att försöka bli majoritet. (Däremot håller jag inte med om att man bör få medborgarskap någonstans bara för att man är född där. Permanent bosättning är ett vettigare kriterium, enligt min åsikt.)
  Att kräva att en person som vill bli medborgare frånsäger sig sitt gamla medborgarskap är demokratiskt acceptabelt (även om jag personligen inte tycker att det är nödvändigt) och tillämpas i många länder, inklusive Sverige. Jag vet inte om det spelar en roll i den här frågan, men jag misstänker att det kan göra det – vad jag vet är ungefär lika många av ryssarna i Estland ryska som estniska medborgare.

  Det innebär inte nödvändigtvis att ryssarna i Estland är diskriminerade i övrigt – krav på estniska som skolämne (till skillnad från skolspråk) är något en nationalstat har rätt att kräva. Även barnen på Åland lär sig finska. (De är bara sällan särskilt bra på det.) Men medborgarskapsspråkkravet är en allvarlig demokratisk brist. Då spelar det egentligen ingen roll att det räcker med PUT för att få lokal rösträtt (precis som i Sverige).

  Att esterna skulle vara diskriminerade för att de inte kan köpa saker på estniska i Narva kan jag inte hålla med om. Det står ryssarna fritt att inte prata estniska i sina egna affärer och på så sätt förlora kunder. Precis som esterna har rätt att vägra prata ryska med minoriteten i sina affärer. Det sker samma sak i Sverige. Varje affärsidkare har rätt att använda språk efter eget godtycke.

  I offentliga sammanhang är det en annan sak och förutsatt att ryska erkänns som minoritetsspråk skulle det även förtås vara nödvändigt att ge samhällsservice på ryska.
  Märk väl att det inte är en demokratisk nödvändighet att erkänna minoritetsspråk, däremot att tillåta minoriteten kämpa och argumentera för att det ska göras (genom att tillåta dem rösta i valen till den lagstiftande församling som har hand om frågan). Det kan emellertid anses vara god ton att ändå erkänna minoritetsspråk. Att göra Ida-Virumaa (Narva-området) till ett officiellt tvåspråkigt område vore ett sätt att närma folkgrupperna till varandra, tror jag.

  Även om jag personligen generellt är både ruso- och estofil kan jag också hålla med om att ryssarna i Estland kan vara en lite besvärlig minoritet. Precis som ålänningarna tydligen var kring Finlands självständighet (och till vissa delar fortfarande är). Ålänningarna ställde höga krav och fick igenom en hel del tack vara att det var ett besvärligt läge för den unga nationen och att de är en emonomiskt stark grupp. Att en folkgrupp är besvärlig och ställer höga krav är ingen anledning att gå med på kraven, men det är heller ingen ursäkt för att inte tillåta dem bli medborgare i det land de tillåts bo i permanent.

  Esterna har däremot all rätt att flytta (eller för den delen riva) ett monument som de inte uppskattar i den nuvarande kontexten, förutsatt att beslutet tas i god demokratisk ordning, allt enligt demokratins första princip: att majoritetens vilja styr så länge som den inte bryter mot den andra principen. (Att flytta ett monument gör det inte svårare för ryssarna att bli en majoritet eller representera sig som minoritet.)
  Jag kan däremot tycka att det hade kunnat vara snyggare att ha en lokal (eller nationell för alla med PUT) folkomröstning för att avgöra frågan eftersom Riigikogus (parlamentets) legitimitet i en sådan här fråga inte är optimal på grund av språkkraven, även om det finns ett ryskt parti representerat.

  För att sammanfatta: om ryssarna hade kravaller på gatorna för att de förvägrades rösträtt vore det en annan sak än att de som nu har det för att ett monument tagits bort efter ett beslut i god demokratisk ordning. Protestera mot det som är fel, inte mot det som eventuellt kan vara en konsekvens av sagda fel men som troligen skulle ha genomförts även om felet vore avhjälpt.

 • Walle

  Anders (höger, ej S): ”…eller den ryska inmarschen i Afghanistan.”

  Fel, fel och åter fel. Även den (ur ett historiskt perspektiv) ”stalinistiska” delen av den svenska vänstern tog väldigt fort avstånd från inmarchen i Afganistan, så även VPK. Vänstern i bred bemärkelse har alltid varit aktiva i afganistanrörelsen.

  För övrigt skriver Malkinia det mesta som behövs skrivas. Är dock förvånad att det här hände i Estland just. Jag har alltid fått för mig att Lettland varit dem som gått hårdast fram mot den ryska minoriteten.

  Så här- det är uppenbart att de Estniska nationalisterna BARA vill provocera. Om jag vore (smart) estnisk nationalist och högerspöke så skulle jag sätta upp ett JÄTTESTORT monument mitt emot det ”ryska”, med ett museum som bihang och allt. Att radera historien är aldrig snyggt, att komplementera den är bättre. Tycker att de flesta i Finland och Baltikum verkar sakna självdistans nog att se de bruna inslagen i sin historia.

  /Mikael Wallgren, Umeå
  (ps, jag skulle kunna skriva massor om same-problematiken och rennäringens primitivitet, men det känns lite OT. ds)

 • Ann

  Kära Malkinia,

  Du verkar prata emot dig själv och jag är ganska förvånad att du är estniska och inte riktigt verkar förstå hur det ligger till med språket där och varför man har testet som krav för att få medborgarskap.

  Du säger att man borde avskaffa språktestet samtidigt som du undrar över att ryssar inte har lärt sig estniska under den tiden (många har bott här i 50-60 år och kan ff ingen estniska). Det är där problemet ligger – man kan inte avskaffa testet och ha två riksspråk som man har det i Finland (fast även finska verkar inte gilla plugga eller prata svenska, iaf har de jag har träffat inte kunnat prata svenska och jag kan inte finska). Det skulle betyda att vi skulle bli tvungna att glömma vårt eget språk och prata bara ryska i fortsättningen, ingen kotte skulle n嬮gonsin lära sig estniska. Jag förstår vad ni vill säga att det är orättvist att ställa krav på folk etc, men Estland har lite annorlunda situation än t.ex. Sverige. Om vi skulle införa 2 riksspråk så skulle vår språk och vår kultur bli utrotad på en gång, det är inte många människor som pratar estniska, under miljon människor bara, väldigt lite alltså. Det är därför man har språktest och ställer krav för att annars skulle ingen någonsin lära sig språket för att det finns så många ryssar i Estland som skulle aldrig behöva lära sig estniska, de skulle alltid kunna klara sig med ryska. Människan är tyvärr så lat som man låter den att bli. Dessutom pratar en stor andel av ester också ryska. Det skulle bli en självmord helt enkelt. Just nu i alla fall, jag hoppas att man kan avskaffa testet en dag. Dessutom vill jag påminna er att om en est kan ryska och en ryss inte kan estniska så blir det väldigt naturligt ryska man använder för att prata med varandra, det gäller kommunikation i affärer, myndigheter eller sociala sammanhang.

  Jag förstår att ni menar att man inte behöver lära sig ett språk om man inte vill även om man bor där. Men vad vinner man på det? Jag lärde mig svenska på ett år när jag flyttade till Sverige (bor däremot i Estland igen), jag kom inte och trampade inte på fötterna och tyckte inte att alla diskriminerade mig bara för att JAG inte kunde språket. Vad skulle jag har vunnit på det? Det var mitt ansvar och mitt sätt att visa respekt mot det landet jag bodde i att lära mig språket så fort det gick. Och det är bara därför jag kom in i samhället, annars skulle jag för alltid stått utanför, tyckt synd om mig själv och skyllt alla andra att jag är diskriminerad och inte får något jobb, att det är alla andras fel, inte mitt eget. Ni förstår väl själva att det inte går att bli integrerad om man inte vill hjälpa till själv för att bli integrerad.

  Jag är lite för skakad och ”uppjagad” av vad har hänt de senaste dagarna och kan inte riktigt kanske presentera mina åsikter helt i ordning, känner mig mest tanksrpidd och jag ber om ursäkt för det.

  Tyvärr vet jag inte om språktestet är i strid med EU-regler men Danmark är väl också EU-land sist jag kollade? I så fall är det flera länder som bryter mot EU-lag?

 • Malkinia

  Ann, varför skulle avskaffandet av språktest innebära att ryska blir ”riksspråk” jämställt med estniskan? Estniska är och bör fortsätta vara det officiella språket i Estland. Att avskaffa språktestet är inte samma sak som att upphöja ryska till officiellt språk. I Sverige har vi inga språktester som krav för medborgarskap. Ändå är det ingen tvekan om att svenska är majoritetsspråket.
  Vidare: varför skulle ester i Estland strunta i att lära sig det egna språket om språktestet försvann? Hur har då det estniska språket överlevt genom århundradena? Bortsett från två korta perioder i modern tid har Estland varit ockuperat av andra nationer sedan tidig medeltid. Estniska var ju knappast officiellt språk då. Ändå har estniskan överlevt.
  Jag vet att esterna är ett litet och utsatt folk. Men jag tror du underskattar det esternas envishet. Trots århundraden av förtryck har det estniska språket och den estniska kulturen överlevt.

 • siri

  jag faktiskt undrar, finns här någon som har bott under sovjetiska tiden i Estland eller i andra länder som var ockuperad av Soviet Union?? Att man talar med stora munnen om ester och om ryssar som minoritet i Estland, Att läsa några faktaböcker ger inga kunskaper att veta allt om Estland och diskriminering i Estland osv.
  Man kan bli bara ledsen att utomstående kan tro på rysk propaganda…
  Jag VET! jag som en EST: kommunismen kan aldrig funka i praktiken..åtminstone inte på Jordklotet
  Och de som gråter efter kommunismen och försöker bevara det blir bara löjliga (ursäktar mitt ordval, men sanning kan vara tung)

 • Anders_S

  Jag tror inte någon som skrivit kommentarer här vill ha tillbaka Sovjet-systemet. Det var odemokratiskt och förtryckande.

  Däremot är jag socialist. Men Sovjet-systemet var inte socialism.

  Men det förändrar inget i sak. Minoritetsfolk förtrycks i Estland.

 • Ördög

  Du upprepar hela tiden mantrat att minoritetsfolk förtrycks i Estland. Kunde du vänligen länka till nån oberoende utredning i ämnet?

  Annars ber jag som finlandssvensk dig att bespara oss ytterligare jämförelser mellan oss och estlandsryssarna. Precis som w konstaterade i sitt inlägg, så skedde den svenska bosättningen under medeltiden i folktomma områden – Åbolands skärgård, Nylands och Österbottens kuster. Finland existerade dessutom inte som statsbildning, de finska stammarna längs sydvästra kusten, i Tavastland och Karelen hade inget som band dem samman. Din pararallell till sovjetmaktens (av svenska kommunister ivrigt påhejade) krossande av det självständiga Estland är inte relevant.

  Sverige ”ockuperade” Finland i 800 år? Pyttsan, det var den svenska ”ockupationen” som gjorde att Finland uppstod som politisk helhet, och omsider kunde bli en egen stat. Finnarna ”förtycktes” (sic!) av Sverige i 800 år? Tja, betecknar du kristendomen, ett västerländskt rättsväsende, ett eget skriftspråk, ett eget universitet med mera som förtryck, så må du göra det.

  Det fanns ju faktiskt ett alternativ till det svenska ”förtrycket” – det blev en rad andra finsk-ugriska folk förunnat att pröva den modellen. Mererna är utdöda sen länge, voterna är idag färre än tio till antalet, ingrerna något hundratal, vepserna några tusen. Marierna har en egen republik men deras kultur stryps hela tiden. Chantier, mansier och samojeder får se hur deras jaktmarker och renbeten smutsas ner av den ryska oljeindustrin … Vilka siffror du än må presentera på Estlands jävelskap mot sina minoriteter – ett minoritetsförtryck värre än det som Ryssland utövar kan svårligen uppletas på norra halvklotet.

 • Anders_S

  Ördög:

  Att förtrycket i Sovjet och Ryssland var och är värre innebär ju inte att det estniska förtrycket mot estlandsryssar skulle vara riktigt.

  Att Rysslands och Sovjets förtryck mot andra finsk-ugriska folk var värre än Sveriges förtryck mot finnar i Finland innebär inte att det senare var rätt, eller för den delen som du tycks vilja påskina, att det inte fanns.

  Läs gärna också denna intervju på engelska med en person som var i Estland under oroligheterna.

 • Pingback: Finanskrasch i svenska kolonier | Svensson()