Byggande och bostadspolitik

I Svenska Dagbladet läste jag en intressant artikel, Arkitektsmak väcker känslor. Den handlar om skillnaden mellan vad vanligt folk vill ha och vad arkitekter vill rita och bygga. I artikeln görs en åtskillnad mellan tycke och smak när det gäller själva husen.

Men det är inte främst utseendet på själva husen som är avgörande för om vanligt folk tycker om ett område. Något som artikeln faktiskt också talar om. Det är stadsplaneringen som är avgörande. En stad med riktiga gator, torg och blandad bebyggelse med bostäder, affärer och småindustrier tilltalar vanlig folk. Medan arkitekter fortfarande verkar vilja bygga monsterstadsdelar som Annedal, Nya Masthugget, Gårdsten eller Bergsjön. Stadsdelar som är monofunktionella, dvs är enbart bostadsområden. Såna områden tycker vanligt folk oftast inte om. (Jag har full förståelse för att många trivs även i dessa områden, är uppväxt i ett sånt, men jag tror alla skulle trivas bättre i Krokslätt, Gamlestaden eller Majorna) Vanligt folk tycker oftast bättre om Haga, Majorna, Jakriborg utanför Staffanstorp eller Tre Gudor i Viken norr om Helsingborg.

Många arkitekter verkar vilja konstruera hus med fula tomma platser runt om, som Världskulturmuseet och Universum vid Korsvägen i Göteborg. Hus som vänder fönstren mot baksidan och baksidan (som det ser ut) mot gatan. De flesta människor föredrar hus med småaffärer, butiker, restauranger etc i gatuplan med direktingång från gatan. Det kan vara funkishus lika gärna som jugendhus, utseendet är inte det viktiga, blandad funktion är det viktiga. Funkishuset på Kungsportsplatsen fungerar lika bra som de gamla husen på samma plats. Men Övre Johannebergs funkisområde funkar inte lika bra som Nedre Johannebergs tegelfastigheter eller Burås blandade villa- och hyreshusbebyggelse. Det beror inte på husens utseende, utan på stadsplaneringen, bristen på gator, torg och stadskänsla i Övre Johanneberg.

Läs mer: New Urbanism (bildspel, egentligen en Powerpoint-presentation), New urbanism – vadå? (kritik och ifrågasättande), Calimero- New Urbanism, Peter Elmlunds New Urbanism, Stadsplanering på undantag
Andra bloggar om: , , , ,
Technorati: , , ,

Advertisements

2 Svar på “Byggande och bostadspolitik”

  1. Det är väl knappast så att arkitekter medvetet ritar områden som folk inte trivs i. Problemet är (enligt mig) att arkitekter ofta ser prestigen inom den egna gruppen som en större morot än att tillfredsställa det folk som ska bo i området.

    Vi är några som driver en blogg om stads- och trafikplanering. läs gärna på betongelit.wordpress.com

    /karlr

Kommentarer är stängda.