Framgångsrik vecka i Rostock

När G8-ledarna avslutade sitt möte i Heiligendamm i fredags avslutades också protesterna med en avslutningsmanifestation i Rostock. Manifestationerna, blockaderna och demonstrationerna har varit en framgång för den globala rättviserörelsen. Trots det stora polispådraget, mer än 1000 omhändertagna eller gripna av polisen så har demonstranterna motstått de flesta provokationer och övergrepp från polisen utan att det blivit våldsamt. Heder åt alla tålmodiga, kloka och lugna demonstranter.

Polisen och makten i Tyskland har på olika sätt försökt starta bråk med hjälp av provokationer och provokatörer, poliser utklädda till demonstranter och övervåld mot fredliga demonstranter. Men alla försök utom ett har avstyrts och bråk har undvikits. 1-0 till demonstranterna som Manfred Stenner från västtyska fredsrörelsen sa den sista dagen.

När det gäller själva toppmötet mellan G8-länderna kom inte mycket ut av det. En kompromiss om miljöfrågorna som faktiskt inte innebär nånting. Bistånd till Afrika som i praktiken är betydelselöst. Ett meningslöst möte där de 8 rikaste länderna frotterat sig utan någon demokratisk legitimitet. Är det inte dags att skippa den här typen av möten nu?

I borgarpressen: DN1, DN2, DN3, SVD1, SVD2
Läs mer: Yelah.
Andra bloggar om: , , , ,

Advertisements
 • Daniel

  Kolla den här videon: en bit in i filmen ser man hur demonstranter lämna över en polisprovokatör till snuten efter att han har försökt dra igång en lite kravall.

  Historien hittade jag via MR som också berättar att de var fyra i gruppen som efter ett tag i blockade började kasta sten och vråla ta polisen. En snubbe fick en titt på killen i SlipKnot-hooden och upptäckte att det var samma kille som arresterat honom på en demon för ngt år sedan. Två lyckades fly till poliskedjan, killen på filmen fick en omild behandling och lämnades över till polisen.

  Man kan utgå från att flera bråk satts igång av polisprovokatörer – framförallt de som kom i samband med den stora marschen. Vi som tillhör rörelsen – framförallt de som sympatiserar med svarta blocket – måste avhålla oss från att falla för dessa provokationer. Det gjorde man i denna blockad. Bra jobbat!

  Daniel

 • Anders_S

  Länken, Daniel. Du glömde den.

 • Daniel

  Så kan det gå när man är ivrig…

  http://www.spiegel.de/videoplayer/0,6298,18864,00.html

  Daniel