Missgrepp i skolpolitiken

En ledare i DN kritiserar den kommunalisering av skolan som genomfördes när Göran Persson var skolminister:

Kommunaliseringen av skolan var Perssons pyrrhusseger. Den genomfördes i strid mot en stor del av lärarkåren och orsakade stor bitterhet. Den dränerade Skol-Sverige på kraft.

Ledaren har helt rätt. Kommunaliseringen var ett missgrepp som medförde problem, både med ekonomi och pedagogik. Men lika dåligt har varit de ständiga omorgansieringar som inneburit att en reform inte hunnit sätta sig och prövas innan det varit dags för nästa förändring. Något som ledaren i DN också kritiserar.

Det DN inte kririserar är det andra stora missgreppet inom skolpolitiken, privatiseringen, skapandet av fristående skolor. Ett missgrepp som lett/leder till ökad segregation, svårare för fattiga att komma upp sig i samhället osv. Ett minst lika allvarligt missgrepp som kommunaliseringen.

En sak som däremot är bra är den läroplan som finns. Det är en modern och bra läroplan som ser till hela människan. Problemet är att den inte följs. Den bär stora likheter med den skolsyn som finns i italienska Reggio Emilia. En fortsättning på den vägen är bra mycket bättre än att anamma Jan Björklunds grumliga tankar.

Både kommunaliseringen och privatiseringen har haft samma konsekvenser. Minskad likvärdighet, ökad segregation och ibland sämre kvalitet. Och i motsats till DN är jag övertygad om att ett gemnsamt samhälleligt ägande av skolväsendet via staten skulle innebära en förbättring.

Bloggat: Mullvaden, Röda Raketer
Andra bloggar om: , , , , , ,
—————————————————————-
Annat intressant att läsa är Jinge om flyktingpolitiken, Hillevi Larsson om Stureplan och klanen Schulman, Erik Svensson om grundlagsförändringar i Venezuela och Colombia

Advertisements