Förbud mot religiösa friskolor?

Eller i alla fall stopp för statliga bidrag som Marita Ulvskog föreslår i en intervju i SVD. Eftersom skolminister Jan Björklund tidigare varit inne på samma linje är detta kanske något som kan tänkas bli verklighet. Inte mig emot, men…

Vi vet ju sen tidigare att kontroll knappast räcker för att se till att privatägda skolor sköter sig enligt riktlinjerna. Jag tror inte heller stopp för statligt stöd till religiösa privatskolor räcker. Det är ju inga som helst problem att starta en skola med nåt annat uttalat syfte och i regi av någon biorganisation till en kyrka, församling, moské eller liknande. Den typen av åtgärder fungerar helt enkelt inte.

Kanske är inte heller de religiösa skolorna de som bidrar mest till segregationen. Det är snarare den uppdelning på klass, som blivit en följd av den snabba framväxten av allt fler privatägda skolor, som är det större problemet. Detta kan inte lösas på nåt enkelt sätt med kontroll etc över privatskolorna. Den enda lösningen på det problemet är såvitt jag kan se, införande av en enhetskola igen. I allmän ägo.

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

Advertisements