Ett test för Venezuelas demokrati

Venezuela ska ha folkomröstning. Om en ny grundlag. Mycket demokratiskt att ha folkomröstning. Det finns andra delar av världen (läs EU) där det inte folkomröstas om grundlagsförändringar. Opinionsundersökningar som rapporteras i svenska medier talar om att Chávez grundlagsändringsförslag kommer att falla i en folkomröstning. En förlust för Chávez blir då ett test för hur demokratisk regeringen i Venezuela faktiskt är.

Det finns inslag i förändringsförslagen som jag som vänstermänniska inte tycker om, exempelvis sådant som obegränsat antal mandatperioder för presidenten. Det finns annat jag gillar.Vad som är helt klart däremot är att västvärldens borgerliga journalister inte gillar Chávez. Rapporteringen från Venezuela är grymt tendentiös och osaklig för det mesta. Så lita inte på vad som står i svenska borgerliga dagstidningar.

Bloggat: Hands Off Venezuela, Borgarmedia: DN1, DN2, DN3, DN4, DN5, SVD1

Andra bloggar om: , , , , , ,

Advertisements
 • Oscar

  Chavez låter sin egen befolkning lida för sin personliga vendette mot västvärlden, och mr Bush.

  En typisk vänstermänniska, som är fast i sitt hat mot de oliktänkande.

 • Pingback: Svensson » Blog Archive » Vågar EU:s ledare gör det som Ch?°vez gjorde?()

 • Jonas

  Jag tror att fler människor i världen tycker att Ch?°vez är Demokrtisk än Bush. Ch?°vez Har iaf inte brytit mot FN.

 • Jag vart chockad och hela min världsuppfattning rasade i princip samman när jag insåg att Venezuela inte rörde sig om en diktatur. Jag håller inte själv med om det där med att man ska få sitta hur länge som helst, men i sverige tillämpar vi också ett sånt system. Är vi odemokratiska då?

 • juarvict varela

  Odemokratisk eller demokratisk? Det handlar inte bara om rätten att rösta utan är också grundat med fri press och fri tänkande utan att vara rädd för represalier… känner till många som inte kan öppet säga att de är emot för att ine mista jobbet. Hög kriminalitet och fattigdom som inte förbättras utan försämrats de senaste 10 året (trots höga inkomster från den högprisat oljan på senare tid…) os.v.

  Sen är det också frågan om demokrati och ”nepotism” (svågerpolitik) går ihop? Om man ser hur många från Chavez familjen som sitter i höga poster (ministrar, guvernörer höga chefer för stora statsföretag), så är det också frågan om ett land styrt av EN familj på en obegresan tid är likamed demokrati?

  Det handlar om att ha en regering som har respekt för befolkningen, som är lyhörd i folkets behov och genom demokratiska mekanismer (röst) kan spegla (den sanna) befolkningens vilja