Fildelning splittrar partier

Av riksdagens sju partier är två partier, enligt SVD, helt för att göra nedladdning av musik och film för eget bruk helt laglig. Dessa två är centerpartiet och miljöpartiet. Två partier, kristdemokraterna och folkpartiet är helt mot all form av legaliserad nedladdning. De andra är splittrade eller har inte bestämt sig.

Det hela är lite konstigt. Jag får ju spela av en skiva (både film och musik) hemma, kopiera den till en ny skiva och det är lagligt. Jag får kopiera böcker för privat bruk. Varför ska jag inte få ladda ner från nätet för privat bruk. Det är faktiskt inkonsekvent. Nu är detta kanske det mest osofistikerade argumentet för fri kopiering för privat bruk som finns. Men icke desto mindre är det ett giltigt argument som räcker för att man ska var för fildelning utan att gå in på de mer komplicerade upphovsrättsfrågorna etc.

När det gäller upphovsrätten ställer jag mig på den sida i debatten som dels ifrågasätter om det har med äganderätt att göra, dels anser att produktionsförhållandena i dagens film- och musikindustri gjort upphovsrättslagstiftningen obsolet. Onödig och föråldrad.

Att vänsterpartiet inte klart tagit ställning mot den storkapitalistiska film- och musikindustrin är för mig faktiskt förvånande, även om jag är av åsikten att partiet gått allt mer åt höger. Förmodligen beror den kluvna inställningen i partiet på att man i sina led har många medlemmar som lever på kulturell verksamhet. Många av dess anser att de kommer att förlora pengar om nedladdning för eget bruk blir lagligt. Det finns mycket som tyder på att de har fel. Att de som förlorar blir storindustrin. Att de små kulturproducenterna kanske till och med kan tjäna på att det blir lagligt. Och varför ska vänsterpartiet vara mot en sån utveckling?

Läs också:
Robotar köper inga kylskåp
Fildelning gör skivindustrin onödig
Piraterna är inte boven
Det digitala upproret

Bloggat: Biology and Politics
Borgarmedia: SVD1, SVD2, SVD3,
Andra bloggar om: , , , , , ,

Advertisements
  • Att en avkriminalisera måste ske är rätt uppenbart, över
    700 000 svenskar är kriminella i dagsläget. Om något är inkonsekvent så är det en lag som kriminalisera ungefär 1/10 av Sveriges befolkning och där polisen varken har utbildning eller resurser att ta fast alla. Dessutom, att ge polisen vad de behöver för att ta fast varenda fildelare skulle kräva mer övervakning och andra extrema tillvägagående sätt i jämförelse med brottets karaktär. Frågan är också, vill man ta steget åt ett sådant kontrollsamhälle?

    Vänsterpartiet är ute och seglar på fildelningsfråga och alla partier som nu tar ställning i frågan kommer definitivt vinna stora politiska poänger när det blir en lagändring. Jag är överttygad att det blir en avkriminalisering förr eller senare, det är oundvikligt. Och det är inte generationen 50-talister eller 60-talister som kommer påverka valen sedan, det är min generation som är född i slutet på 80-talet samt under 90-talet.

  • Pingback: opassande » Blog Archive » Stofilers myter om storfildelare()

  • Det finns två sidor som måste lösas som jag ser det. Det ena är upphovsrättslagen och det andra är frågan om den personliga integriteten. Den ena påverkar den andra. Det är nog här vi har knutpunkten. För när du talar med en som talar upphovsrätt så förstår den personen inte alltid hur tekniken fungerar… De måste mötas de där två.

  • Pingback: Fildelning är inget problem | Svensson()