Förvirrad världsbild hos paranoida Säpo

I alla fall den svenska säkerhetspolisen har historiskt präglats av paranoja och uppblåsta hotbilder. På 1960- och 1970-talen övervakades 100 000-tals svenska vänstermänniskor utan att de hade begått något brott. De övervakades enbart för att den svenska säkerhetspolisen hade en felaktig uppfattning om vänstern och det eventuella hot de skulle kunna göra. De övervakades på grund av en paranoid inställning hos säkerhetspolisen.

Nu har denna paranoja flyttats från att ha vänstern som mål till att ha islamister som mål. Men det är precis samma agerande från säkerhetspolisens sida. Man misstänker somalier bara för att de är somalier och muslimer. Sådant brukar kallas rasism eller i detta fall islamofobi. Det finns ingen anledning att tro att Säpo sköter sig bättre idag än på 1970-talet.

Till saken hör också att ett tjugotal svenskar gripits i världen för att ha finansierat terrorism eller planerat terrorism. Ingen har vad jag vet dömts för att ha planerat terroristdåd eller liknande (det är möjligt att en är dömd för detta och att jag minns fel). De som dömts för att ha finansierat terrorism kan lika gärna ha dömts för att finansierat en helt legitim befrielsekamp. Något som inte borde ske. Det är att betrakta som övergrepp mot dessa personer.

I samband med debatten om de gripna somalierna noterar jag också i kommentarer och på andra bloggar att många har svårt att skilja på rätten att göra motstånd och stöd till organisationer.

Jag stöder inte religiösa organsiationer. Jag stöder inte Hamas, jag stöder inte talibanerna, jag stöder inte islamiska domstolarna eller nån annan organsiation i Somalia. För stödet från i alla fall en norrman har gått till en organisation som uppenbart är att betrakta som en legitim motståndsrörelse (Dock muslimsk) mot den etiopiska ockupationen. Förutom denna enda norrman så förnekar alla gripna att de skickat några pengar överhuvudtaget.

För att klargöra ännu mer, jag stöder inte självmordsattentat mot civila (däremot anser jag att de är helt okej mot militära mål). Jag stöder inte terrorattentat mot civila. Men jag stöder människors rätt att försvara sig mot utländska ockupanter. I Somalia, såväl som i Irak, Afghanistan och Palestina.

Min uppfattning är klar. De gripna somalierna har med allra största sannolikhet inte gett stöd till terrorism. De kan ha gett stöd till befreielsekamp. Men uppenbarligen förnekar de flesta av dem detta. Varken Säpo i Sverige eller PST i Norge är att lita på. De har en paranoid världsbild skapad av hetsen mot muslimer. Det är denna världsbild som leder dem till att missuppfatta vad folk sysslar med. Som leder dem till att tro att legitim verksamhet är finansiering av terrorism.

Intressant?
Bloggat: Bulten i Bo, Trotten, Claes Krantz,
Borgarmedia: SVD1, SVD2, SVD3, SVD4, DN1, DN2, DN3
Andra bloggar om: , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Gäddan

  I de lugnaste vattnen… Visst kan han vara oskylldig… I villket fall som helst så kan vi vara säkra på att Media pekar ut Makten (i det här fallet SÄPO) som överförmyndare, skurkar, och i det här fallet klantiga och ohumaniska.

  Ja, ja… I morgon kommer huvudnyheten vara att det är bra med överförmynderi (t.ex. att det ska sitta kameror överallt eller att våldtäktsmän ska tvångssteriliseras osv).

  Du kanske har rätt ‘De gripna somalierna har med allra största sannolikhet inte gett stöd till terrorism.’ Men varför denna brådska av Media att dömma ut SÄPO…!?

 • Danskboende_svensk

  Hej igen!

  Hoppas allt är bra!

  Det finns minst en svensk som är dömd för terror. Minns ”Maximus” som dömdes till 15+ år i Serbien efter att ha planerat terrordåd. Jag tar i övrigt inte ställning till detta konkreta fall ännu, då jag vet för lite om situationen just nu!

  Jag tror dock att SÄPO och PST har ganska mycket kött på benen, jag tvivlar på att de tar risken att stå med lång näsa igen. Dock tycker jag att SÄPO själva bjuder in till kritik, när de inte klart utger vad som skett, och på vilka grunder de misstänkta är anhållna. Sker denna typ av arresteringar bör SÄPO ha en presskontakt på stand-by och vara redo att svara på frågor och kväsa eventuell kritik genom att framlägga argument och bevis på lekmansnivå, och som inte komplicerar eller hindrar brottsbevisning i ett senare skede. Det begränsar grundlösa spekulationer från utomstående som du, jag och media, samt ger förhoppningsvis anhöriga och allmänhet bättre inblick i SÄPO¬¥s arbete, och de eventuella faktiska brott som har begåtts. Problemet med terrormisstankar är som alltid att det är abstrakta brott innan de utförts. Minns en av de dömda i Danmark som hävdade att han hade närmre två ton gödsel, som kan utgöra en del i en hemmagjord bomb, i sin lägenhet och sitt källarförråd för att gödsla sin kolonilotts gräsmatta på knappt 40 kvm. Det kan absolut vara sant att mannen i fråga hamstrade gödsel till sin kolonilott, men det kan även vara osanning och tänkt att användas till bomber. Minst sagt ett abstrakt brott!

 • Daniel

  Tanken med Säpo är egentligen bra, men varför har dom så svårt att skaffa sig en lämplig och bra ledning? Dom registrerar bilnummer utanför vänsterpartiets lokaler säkert fortfarande, medan nazister får springa lösa. Min farsa brukar säga att anleningen till att dom inte vill jaga nazister är att dom inte vill ha sina egna barn i registret…
  Jag är mer rädd för organiserad brottslighet än några terrorister… är det för övrigt nån som vet gränsen?
  Är en terrorist nån som spränger en laddning för trons skull, medan en vanlig brotsling är en som spränger för pengarnas skull?
  I alla fall så kan man ju försöka få tag på Töllborg om man är intresserad av alla dumheter Säpö gör och har gjort.

 • anders

  -”Vi har aldrig gjort något brottsligt eller olagligt och förstår ingenting” säger hustrun.
  Men kartan över Vilks hus som de hade? Är det normalt för någon som inte är inblandad i någonting alls att skaffa en karta? Nej dessa personer har ju sannolikt radikala åsikter. Så att de kan ha skickat pengar till oppositionen i Somalia är väl inte helt otroligt. Sedan kan man ju fundera på om oppositionen i Somalia är terrorister eller inte. Det är ju ett klansamhälle och oppositionen är de enda som ev kan skapa ett enat styre över somalia. Men de blev ju utkastade av USA och Etiopien när de hade tagit makten sist eftersom de var ör fundamentalistiskt muslimska för deras smak.

  Och kommentaren av hustrun att polisen tog deras matpengar? Om polisen tar pengar ska det vara pengar som är ett reultat av brott, så hur mycket pengar var det? Inte tar polisen mat pengar i kökskåpet inte inte. Hon är alltså inte trovärdig i det hon säger i intervjun i SVD.

 • ”Kartan” var en utskrift från hitta.se. Inte mycket att dra stora växlar på.

 • Men varför har man en karta över där en mordhotad person bor? Ge mig en trovärdig anledning att printa ut en sån karta!

  Vidare tycker jag att det är komiskt, naivt men ändå barnsligt bedårande att du återkommer till att de anklagade förnekar brott och att du dessutom ger detta mer tyngd än att professionella utredare bedömer att de faktiskt är skyldiga! Tror du inte beslutsfattarna på SÄPO förstår att de gör bort sig om de inte har bevis. Du är som en tonåring när det gäller att idiotförklara folk som inte delar dina åsikter. Alla är tydligen antingen nollor, lögnare eller bara simpelt, borgerliggt elaka.

 • Mats Mandegård

  ‚ÄùKriget mot terrorn‚Äù påverkar oss alla – även i vårt lilla land. Det här tillslaget mot terrormisstänkta i Sverige är bara ett bevis på det.

  Har läst era kommentarer till terrorism men tänk om det vi diskuterar och ser inte är det vi tror? Har lagt ner all min lediga tid de senaste veckorna och är nu rätt insatt i många frågor rörande 11 september attackerna. Det stora dådet som utlöste krig och terror-vågen i världen 2001.

  Som de flesta människor idag sitter jag mycket på Internet och såg en kväll en nyhet på aftonbladet.se, ‚ÄùPolitiker ljög om kriget‚Äù. Efter någon dag var den borta igen övertrumfad av skandalrubriker. Det säger en del om hur svårt det är att ta till sig vad som är viktigt i dagens mediabrus.

  Vid minst 935 tillfällen förmedlade åtta av de viktigaste personerna inom George W. Bushs regering, inklusive presidenten själv, felaktig information om Irak, inför och efter USA:s invasion av landet år 2003. Det framkommer i en mastodontrapport i januari 2008 från Centre for Public Integrity. Om USA:s regering ljugit om kriget i Irak, varför kan de då inte ha ljugit om 11 september?

  /*Tillåter inte spekulationer i diverse konspirationer kring terrordådet i New York eller länkar till såna sajter*/ #AS

  Stötta en oberoende undersökning av 9/11 attackerna, stötta journalister och politiker som vågar ifrågasätta och skriva om detta!

 • Vill du se ett par säpo akter så ska du kolla på min blogg!