Innebär polisens misstag att fler brott begås?

Polisen har uppenbarligen begått en del misstag i samband med utredningen av mordet på Engla och det tidigare mordet i Falun. Frågan är dock om detta haft någon som helst betydelse för den aktuella brottsutredningen. Jag tror faktisk inte det. Att han fick en uppringning av polisen för att bli hörd som vittne i fallet verkar ju underligt men betyder ju ingenting då det finns tillräckligt med bevis ändå. Jagar man dessutom vittnen för att man tror att det är bråttom för man vill försöka hitta flickan vid livet framstår agerandet faktiskt inte speciellt klantigt. Precis vad Sarnecki och GW Persson faktiskt säger:

– Visst är det lite klantigt, men man måste komma ihåg att man arbetar under en otrolig tidspress och att man har som mål att rädda liv. Man utgick fortfarande ifrån att hon levde. Då ringer man först alla vittnen och sen gör man alla slagningar, säger Sarnecki.

– Det är naturligtvis inte bra, men jag har all förståelse för att man gjorde det. Skulle man ha avstått från att ringa ett vittne? Han kanske hade sett henne ramla i ett dike eller något liknande, säger Leif GW Persson.

Inte heller kan jag se att det finns en garanti att Engla skulle varit vid liv om polisen inte hade begått misstag med tipsen om Eklund som skyldig till det gamla mordet i Falun. Det skulle kunna ha varit så, men inte alls säkert.

Om vi bortser från det aktuella mycket tragiska fallet och ser det mer i stora drag så innebär heller inte sådana här polisiära misstag att antalet mord ökar. I själva verket är det ju så att morden i Sverige per 100 000 invånare inte har ökat sen 1700-talet och det faktiska antalet mord och dråp inte ökat sen 1970-talet. Allt enligt tidskriften Forskning och framsteg samt BRÅ. Av det kan man dra slutsatsen att polisens organisation och verksamhet samt lagarnas utformning i mycket liten utsträckning påverkar antalet mord. Antalet mord per 100 000 invånare var lika högt när vi hade dödsstraff som idag. Straffet betyder alltså väldigt lite när det gäller mord och dråp. Lika lite betyder polisens effektivitet eller ineffektivitet.

Sett ur samhällets synpunkt är därför polisens misstag i de aktuella fallen betydelse och polisens misstag har endast haft betydelse för att det ena fallet tog väldigt lång tid att lösa. Naturligvis onödigt, obehagligt och jobbigt för alla berörda anhöriga. Och kanske helt onödigt. Det finns naturligtvis orsaker till misstagen och det finns några ganska enkla åtgärder (och några som tar längre tid) man kan vidta för att inte samma tabbar ska upprepas.

Intressant?
Borgarmedia: DN1, DN2, DB1, DB2, AB1, AB2, AB3, AB4,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

————————————————————————–
Lite bloggosfäriska tips på skriverier om Axén Olin: Jinge, Ilona Sz Waldau, Arbetarperspektiv, Thomas Hartman,

Advertisements
 • Destrier

  Det är självklart att Fler brott kommer att begås när medborgarna inte längre respekterar eller inte kan lita på ordningsmakten. Eller om brottsbenägna individer får härja utan tillräcklig tillrättavisning.

  Dödskjutningen i Rödeby är ett exempel på detta. Polis och Social hade god tid och flera anmälningstillfällen på sig att stoppa händelseförloppet. Men icke. Resultatet blev att mer brott begicks både av gärningsmän och offer.

  Inblandade Samhällsinstanser efter ha utrett sig själva i det rättsfallet och dess besläktade konstaterade att de inte gjort något fel…

  Det är en stor trend nu att ha privata ordnigsvakter, livakter och detektiver. Sedan finns ju de krimminella elementens rättvise system också.

  Om man inte ser sitt fel kan man inte åtgärda det.

  Är det snarare inte så att statistiken enbart kollar på antalet dömda mord.. inte ökat… En sådan statistik gynnas av en åklagar myndighet som ser genom fingrarna på mer och mer.

 • Stenhårde Kalle

  Statistiken ljuger och oftast vinklas resultaten så att den som sitter i maktposition kan fortsätta med det.

  Angående den senaste tidens brottsstatistik-utredningar så är det skrämmande att de som gör dessa åt politikerna inte bemödat sig med att sätta sig in i varför anmälningar om brott minskat.

  Ingen av de inblandade lever i den verklighet de utreder, således kan de inte känna till att i realiteten så vågar många inte längre anmäla brott eftersom ingen rättsinstans längre kan skydda anmälaren mot repressalier i form av våld, skadegörelse och dödshot.

  Rena idioterna som sitter och styr båten på grund alltså.

  /*länkar borttagna*/ #AS

 • Mats Pettersson

  ”Inte heller kan jag se att det finns en garanti att Engla skulle varit vid liv om polisen inte hade begått misstag med tipsen om Eklund som skyldig till det gamla mordet i Falun. Det skulle kunna ha varit så, men inte alls säkert.”

  Jag förstår inte hur man kan skriva detta. Jag har aldrig någonsin sett ett kriminalfall i sverige där det är så tydligt att polisens tragiska misstag medfört en människas död. Gävlepoliserna hade DNA – ett provresultat hade låst in Eklund. Jag tror att ett antal poliser som sover dåligt om nätterna. Jag lider med dem.

  Handlar det inte om att du från västerperspektiv till varje pris vill mota den ”hårdare tag”-opinon som du är rädd skall få övertaget ? Och att Du därför spekulerar i att polisens misstag inte spelade någon roll ?

  För skulle opinonen få övertaget så kan ju den svensk kriminalpolitiken med rötter från 1968 komma att ändras. Jag tror och hoppas att kriminalpolitiken blir en valfråga.

 • Anders_S

  Stenhårde Kalle: Du har uppenbarligen noll koll på brottstatistik (som mycket riktigt i Sverige består av antalet anmälda brott). Antalet anmälda brott ökar i Sverige. Antalet verkliga brott ökar däremot inte. Ökningen beror främst på ökad anmälningsbenägenhet för många brott (alltså motsatsen til vad Stenhåde Kalle tror).

  Mats: Om han hade dömst tidigare så hade han kunnat vara ute igen. Han hade dessutom kansek gått fri. SÅn kan vi inte veta. Därför finns det ingen garanti att detta mord inte hade inträffat även om han dömts tidigare. Troligtvis är det så, men det är inget absolut.

 • Pingback: Polisens inkompetens | Svensson()

 • Pingback: Är den danska polisen bättre än den svenska? | Svensson()

 • Pingback: deep.edition » Problemet med ondskan()