Övervakningsskandaler – gammal skåpmat i Sverige

Näst efter DDR har Sverige haft den mest omfattande övervakningen och åsiktsregistreringen av människor. När nya lagar, som den så kallade FRA-lagen, lagar om utvidgade möjligheter till buggning osv genomförs är detta bara en anpassning till en verklighet som funnits i Sverige i minst 50 år. Under 1950-talet till 1970-talet övervakades och registrerades uppemot 800 000 svenskar av Säpo. Som mest ska det ha funnits 113 000 personer registrerade samtidigt, detta i slutet av 1960-talet.

Så det är felaktig information som Pär Ström kommer med i Expressen vad det gäller rubriken på artikeln i alla fall. Övervakningen är ingen ny skandal, det är en 50 år gammal skandal, men Per Ström tyck inte vilja veta att det är så. Men vi inom vänstern, som varit utsatta är nog så kunniga om de faktisk förhållandena. För vi har aldrig kunnat jobba var som helst, aldrig kunnat få vilket jobb som helst. Därför att vi betraktats som säkerhetsrisker.

Läs mer:

Säkerhetstjänstkommissionens rapporter:
IB1
IB2
IB3
Övervakningen av vänstern 1
Övervakningen av vänstern2
Palestinarörelsen
Sjukhusaffären

Intressant?
Bloggat: Cattis, Oscar Swartz, Opassande, Peter Karlberg, Blogge,
Media: IDG,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Advertisements

16 Svar på “Övervakningsskandaler – gammal skåpmat i Sverige”

 1. Jag uppskattar inte alls bevakning och asiktsregistrering, vare sig det galler extremvanster/hoger eller religiosa galningar, men ibland kanske det ar viktigt om individer verkligen hotar rikets sakerhet. Tvivlar dock pa att 800.000 manniskor i Sverige verkligen var varda att overvaka, kanske 1000 verkligen pa nagot satt var/ar farliga.

  Ar det verkligen sant att Sverige har haft den mest omfattande overvakningen och asiktsregistreringen? Menar du i varlden eller i Europa och under vilken tid? Hemskt hur som helst.

  Kan dock forsta overvakning och tex inte tillata vissa manniskor med extrema asikter att ha vissa jobb. Att tex ha officerare som vid forsta mojlighet skulle slanga sig i armarna pa en sovjetisk invasionstyrka eller forbereda en vapnad kommunistisk revolution skulle ju inte vara sa lyckat. Precis som man inte vill nazistiska soldater som utnyttjar sitt jobb till att stjala vapen och forbereda massslakt.

  Tack forresten for en massa intressanta blogg-inlagg pa sista tiden!

 2. Naturligtvis var inte 800 000 människor ”värda” att övervaka. Det var kommunistparanoia det handlade om. Mycket odemokratiskt. Att Sverige haft mest övervakning efter DDR är ganska uppenbart som jag ser det. Läs också de rapporter jag hänvisar till och bilda dig en egen uppfattning.

 3. Om riksdagen lämnar över makt till en underrättelseorganisation på det sättet dröjer det inte länge innan makten missbrukas. Tänk bara på den makt FBI hade under 50- och 60-talet i USA där hade allt smuts på alla kongressledamöter. Ingen politiker vågade säga något mot FBI. FBIs högste chef satt med makten i USA tills han gick i pension för ingen vågade sparka honom. Vill vi ha en likadan utveckling här?
  /dominic

  Detta inlägg och att din IP-adress har läst det har lagrats i svenska statens databas för all framtid. Informationen kan komma att användas för att fastställa en profil på dig, vid behov.

 4. Min mapp hos Säpo är redan en av de tjockaste de har. Så varför ska jag oroa mig.

 5. Helt klart är det Storbritanien som ligger etta, men Sverige är inte långt efter. Övervakning måste ha ett syfte, och det är inte för att skydda medborgarna utan för att skydda makten. Makten skiter i hur det går för medborgarna så länge de kan producera och är utbyttbara är det viktigt att bevaka och att framförallt skrämmas.

 6. Det kommer iaf inte förekomma någon diskriminering, FRA kommer att lyssna på alla. Det måste ju vara bra…

Kommentarer är stängda.