Visst har FRA-förespråkarna förstått

Därvidlag har JörgenL och Rikard Falkvinge fel. FRA-förespråkarna i regeringen och hos FRA har mycket väl förstått vad lagen går ut på och varför vi är mot lagen. Men samtdigt vet de att lagen måste genomföras. Sverige har nämligen förbundit sig till att ha nån typ av avlyssning i kabelnäten genom avtal med USA. Självklart vet makthavarna detta. Precis om det hela bara är det senaste i en lång rad avtal om utbyte av underättelseinformation med USA.

Dessutom är jag säker på att makthavarna förstått alla invändningar mot FRA-lagen. Invändningar som är av lite olika typ.

För det första så innebär lagen att alla övervakas, då all trafik i kabelnätet övervakas. Detta menar de flesta kritiker är oacceptabelt. Nån typ av prövningsförfarande och kontrollförfarande bör införas tycker många. Misstanke bör finnas mot en person när man ska övervaka personens kommunikation menar ännu fler.

För det andra menar experter från Säpo och från Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) att det hela är ineffektivt och meningslöst, då eventuella terrorister kommer att kunna skydda sig från avlyssning och kontroll av FRA:s typ. Inga terrorister kommer att kunna gripas denna väg.

Allt detta förstår politikerna som är för lagen, allt detta förstår Ingvar Åkesson. Men det kan de inte säga. Inte samtidigt som de vill försvara lagen. Därför ägnar de sig istället åt en desinformationskampanj, med lögner och ovidkommande fakta.

För politikerna, Åkesson och andra vet varför lagen kommit till. Det är inte för att sätta dit spioner, inte för att sätta dit terrorister. Utan syftet är att övervaka vanligt folk. Det är själva syftet med lagen. Det kan de inte säga. Därför säger de en massa annat.

Så när vi kritiker säger att ni kommer ju att övervaka alla svenska medborgare, en massa ryssar, finnar och norrmän smat en mängd andra människor så tänker de ansvariga politikerna och Åkesson, javisst. Men medvetan om att de inte kan säga detta kär de istället med desinformation. Den kan vara effektiv även om den är full med lögner. Det är alltid några som går på vad experter, ”stora” män och kvinnor och ansvariga myndighetspersoner säger. Dessutom räknar de med att myndigheterna större resurser i längden ska ta ut sin rätt och att de därför kommer att avgå med den propagandamässiga och opinionsmässiga segern i frågan.

Intressant?
Bloggat: Catti, Drottningsylt, Progressiva USA, Intensifier,
Borgarmedia: SVD1, SVD2, AB, SDS, HD,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • ”Jo det är ju klart som korvspad att FRA-lagen är en del i den stora konspirationen mot folket. Politikerna vill ju inget annat än att kontrollera och förtrycka oss. Klart de ljuger och bedrar, för annars hade ju folket röstat fram en riktig vänsterregering för länge sedan.”

  Visst blir världen så mycket enklare att förstå sig på om man helt sonika kan hitta på en massa falciteter så fort det blir lite jobbigt. Det är tur vi har klarsynta vänstermänniskor som dig, som bringar lite klarhet i tillvaron.

  Är det bara jag som reagerar på det absurda i ditt inlägg?

 • Jadu Svensson. Du slår nog tyvärr huvudet på spiken med det här inlägget. Ju mer man läser, ju mer pekar allt i den här riktiningen. Det är ganska skrämmande.

 • Du har helt rätt i din analys att FRA-boss och politiker medvetet ljuger. Skälet är att de är besserwissers som vill delta i ett internationellt politiskt spel. Att vi vanliga svenskar hamnar i kläm struntar de i.

 • Kan inget annat än att hålla med er 100%

  Bravissimo.

 • Oskar

  Haha, jag kan inte låta bli, för jag hoppas verkligen inte du seriöst tror på det du skrivit:

  ”För politikerna, Åkesson och andra vet varför lagen kommit till. Det är inte för att sätta dit spioner, inte för att sätta dit terrorister. Utan syftet är att övervaka vanligt folk. Det är själva syftet med lagen. Det kan de inte säga. Därför säger de en massa annat.”

  Du tror alltså helt ärligt att regeringen i Sverige vill avlyssna sitt folk? Du avfärdar helt tanken på att säkerhetspolitik och underrättelsetjänst behövs i en modern rättsstat som ligger ett stenkast ifrån Ryssland (ett korrumperat land med kärnvapen, odemokratiska val, och som längtar efter att bli en stormakt igen).

  Jag hoppas verkligen regeringen tar åt sig av kritiken och gör om lagen så att den förstärker integritetsskyddet. Men ditt påstående om ”den riktiga anledningen till lagen” är okunnigt och naivt.