Jo, högern är mer främlingsfientlig

Ledarskribenten på SVD, Patrik Krassén, kan inte ha läst intoleransrapporten. Där framgår klart att högern är mer främlingsfientlig och rasistisk i sina åsikter än vad vänstern är. Det gälelr också den vanliga högern som moderaterna, folkpartiet, centerpartiet och kristdemokraterna. De är mer främlingsfientliga än vänstern i sina åsikter. Skalan är klar, det går från lite främlingsfientlighet, antisemitism, homofobi och islamofobi på vänsterkanten till mer av den otäcka varan ju längre högerut vi kommer på det politiska skalan.

Krassén är den som ersatt Gudmundson som den som skriver de dummaste sakerna på SVD:s ledarsida. För att lyckas med sin misslyckade mission att påstå att högern inte är mer främlingsfientlig påstår han rakt av att nazister, rasister, nationalister etc inte är höger. Det är så dumt så man tar sig för pannan. De är extremhöger, så är det. Och den mer rumrena högern högern fungerar ofta som murbräcka för en otäckare höger. Vi kan se det i Italien, vi kan se det i Danmark där den enligt Krassén ”inte främlingsfientliga högern” står för en mycket xenofob (främlingsfientlig) politik med stöd av extrempartier. Länder där extrema nationalistiska och xenofoba partier får makt innebär att vi får en extremt invandrar- och minoritetsfientlig politik som dessutom kan fungera uppmanade till mord och attentat mot minoriteter.

När det gäller Sveriges invandringspolitik så är det i allt väsentligt moderaterna som styr denna. Detta parti har en mycket negativ syn på flyktingar och människor från andra länder. Detta tillsammans med delar av folkpartiet. I vissa avseenden delar man uppfattningar med det xenofoba danska partiet Dansk Folkeparti. Något som dock ännu inte fått genomslag i den svenska politiken. Tyvärr så delar även många ledande inom socialdemokratin en liknande syn på flyktingar och invandrare, det såg vi väldigt tydligt under Flyktingamnestikampanjen år 2005.

Som sagt, högern är mer främlingsfientlig än vänstern, Det har den alltid varit och är fortfarande. Det syns tydligt i Intoleransrapporten: (i tur och ordning antisemitism, islamofobi homofobi och totalvärde, allt i indexvärden, högre index, mer intolerans, mer xenofobi och rasism)

Syndikalisterna 0,31 0,28 0,29 0,29
Kom. Partiet 0,61 0,62 0,54 0,61
Vänsterpartiet 0,63 0,66 0,54 0,62
Miljöpartiet 0,62 0,73 0,54 0,65
Socialdemokraterna 0,89 0,93 0,86 0,90
Folkpartiet 0,83 1,04 0,89 0,91
Centerpartiet 0,90 1,09 0,89 0,98
Kristdemokraterna 0,90 1,16 1,11 1,07
Moderaterna 1,10 1,38 1,02 1,18
Sverigedemokraterna 2,15 2,50 1,85 2,17
Nationaldemokr. partiet 2,55 2,83 2,27 2,59
Nationalsocialistisk front 2,71 2,89 2,34 2,66

Krassén vet helt enkelt inte ett jota, inte ett dugg, ingenting, om det han skriver om.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Pingback: Svenskarna ‰r mentalt handikappade | Jinges web och fotoblogg()

 • Oj, det måste betyda att jag är mer homofobisk än syndikalisterna som kastar sten mot homosexuella träffställen…

 • Hanna

  ”Höger-vänster-skalan, i den mån den fortfarande har någon relevans, har sedan kriget handlat om synen på ekonomisk frihet och statens storlek”.

  Haha, har krassen aldrig hört talas om ”konservativa”? Eller ”nykonservativa”? De är inte direkt fientliga mot en stor stat eller den delen av ekonomisk ”frihet” som handlar om statens storlek.

 • Anders_S

  Ja där var la du rolig, Christopher!

 • Magnus

  Jo den här Intoleransrapporten du hänvisar till i dina extremt fördömande predikningar om sådana som mig (moderat gift med syriansk kvinna)……jag har läst den nu , tack för länken. Vill bara påpeka att denna studie är baserad på Barn och Ungdomars svar på en enkät. Att politisera och hatpredika mot minderåriga är inte särskilt vuxet.

 • Anders_S

  Magnus: jag har ingen stans påstått att alla moderater är främlingsfientliga. I just den nämnda flyktingamnestikampanjen arbetade jag ihop med en moderat och den moderata riksdagsmannen Göran Lindblad stödde oss också (han rabetar aktivt med att hjälpa gömda flyktingar, vilket Göteborgs-Posten skrivit om).

  Bar om att främlingsfientlighet är vanligare högerut på den politiska skalan. Samtidigt är det ju så att främlinsgfientligheten i Sverige är mycket låg, så också i alla politisk partier och balnd deras sympatisörer. Undnatagen är de nazistiska och högerextrema grupperna (SD, NSF, ND, SMR osv)

  Ja ungdomar och äldre visar upp en större främlingsfientlighet än andra. men ungdomars värderingar skapas av de vuxna. Vuxna vet hur de ska svara på enkäter av detta slag och siffroan blir ofta missvisande. Ungdomar är mer ärliga. Men även om intoleransen är lägre bland vuxna så tror jag att fördelningen mellan partierna stämmer. Siffrorna blir bara något lägre men index kommer ändå att öka när vi kommer högerut.

  Att man är gift med en invandrare bevisar dessutom ingenting. Många invandrare eller barn till invandrare är också främlsingsfientliga. Således är islamofobi vanligt i den syrianska/assyriska invandrargruppen. Eller så kan det vara som med en del tidigare anlända invandrare (min farmor exempelvis) att de är fientliga mot senare anlända invandrare. Även den flitiga förekomsten av finska namn i högerextrema grupper visar på detta.

 • Jag håller med, fast så att säga från andra hållet – jag tycker att det är bra att högern har dessa åsikter. Det finns ett glapp mellan borgerliga opinionsbildare och borgerliga väljare, där de förra är väldigt mycket mer liberala. Det har vi sett t ex i FRA-debatten, där borgerliga väljar varit positiva till FRA, medan opinionsbildarna varit starkt negativa.

  Se även denna lista som stödjer ditt resonemang:

  Förslag: Ta emot färre flyktingar i Sverige
  Samtliga 48
  PARTISYMPATI:
  vänsterpartiet 31
  miljöpartiet 27
  socialdemokraterna 47
  centerpartiet 48
  folkpartiet 48
  kristdemokraterna 45
  moderata samlingspartiet 57
  annat parti 63

  http://www.som.gu.se/bocker/du_stora_nya/205-214.pdf

  I land efter land är högern för mer begränsad invandring: Frankrike, Italien, Danmark. Europeiska socialistpartiet utesluter partier som samarbetar med invandringskritiska grupper (har t ex drabbat det slovakiska socialdemokratiska partiet). Högern däremot samarbetar med dom i många länder.

  Att säga att striden mellan höger och vänster bara handlar om ekonomi är skrattretande dumt. Dessutom är det idiotiskt rent taktiskt. Borgerligheten har allt att vinna på att spela värdefrågorna. I länder där värdefrågorna spelar en större roll, som Danmark, USA, ja snart sagt varje annat land, är borgerligheten starkare. Ekonomin är sossarnas trumfkort och det gäller för borgerligheten att inse det.

 • Pidde

  i hög utsträckning rör sig väljare från sossarna till sverigedemokraterna, som i första hand lockar lågutbildade arbetare. Samma människor som varit vänster är nu, som sverigedemokrater, ”höger”? Det ger sig självt att sånt här tjafs är en återvändsgränd, precis som frågan om vänsterns antisemitism

 • Nej, Aqurette, möjligtvis är du odemokratisk när du kastar sten på syndikalistiska träffställen. 😛

 • Anders_S

  Pidde, nej väljare rör sig inte speciellt mycket alls från socialdemokraterna till Sverigedemokraterna. det är en försumbar ström. De arbetare som uppger SD i opinionsundersökningarär i stor utsträckning sådan aom röstat på moderaterna tidigare.

  Sverigedemokraterna lockar i först hand småborgare (hantverkare, bönder och liknande yrken). Det är lätt att se på röstsiffrorna. Dessutom en del av trasproletariatet.

 • Hampus:
  Jag har aldrig kastat sten. Däremot har syndikalister vid flera tillfällen kastat sten mot så kallade videoklubbar där enbart homosexuella män träffas. De kallar det porrmotstånd, jag kallar det homofobi.

 • Anders:
  Jag skummade igenom undersökningen, och med tanke på vilka som tillfrågats och hur svarsalternativen ser ut så tror jag inte man kan dra dina tvärsäkra slutsatser. Jag skulle gissa att svaren mycket beror just på den där mytiska vänster/höger-skalan. De ungdomar som svarat har liksom du antagit att politik är en rak linje som beskriver allt.

 • Jonas Lundqvist

  Intressant läsning den där rapporten. Fast vad det gäller slutsatsen att högern är mer främlingsfientlig är den väl inte helt solklar. Rapportförfattarna är ju själva förvånade över resultatet: ”Ungdomars partipreferenser sammanhänger liksom vuxnas till viss del med vilken social bakgrund man har. Det innebär att resultaten i tabellen ovan kan sägas gå stick i stäv mot den tydliga tendens som finns i materialet, att ju ‚Äùhögre‚Äù föräldrarna befinner sig på en social skala (mätt i yrkestillhörighet), desto mindre intolerant är man. Elever med arbetarbakgrund tenderar att vara betydligt mer intoleranta än elever som har föräldrar som exempelvis är högre tjänstemän. Här är alltså mönstret tvärtom. Det är i stället de elever som uppgivit sympatier för partier som kan kategoriseras som ‚Äùarbetarpartier‚Äù som är minst intoleranta.”

  och vidare att: ”Noterbart är att det finns en tydlig överrepresentation av elever från arbetarhem i den grupp som angivit sympatier för extremnationalistiska partier.”

  Därutöver gör inte författarna mycket mer åt sina märkvärdiga resultat.

  Den koppling som Svensson gör i sin blogg (höger och främlingsfientlighet) skulle alltså lika gärna vara en koppling mellan höger och arbetarbakgrund om man utgår från rapporten från Levande Historia. För min del är båda kopplingarna absurda, den förra än mer än den senare.

 • Anders_S

  Christopher: jag tror man kan koppla höger och mer intolerans. Jag har skrivit om rapporten tidigare och läst den flera gånger och den kopplingen är en av de tydligare. Skillnade mellan mainstream-partierna är dock liten ska man ha klart för sig. Det är V och Mp som avviker åt ena hållet och moderaterna åt andra.

  Sen kan man konstatera att låg utbildning innebär mer intolerans liksom arbetarklassbakgrund. Överklassen visar däremot oftast stor tolerans i såna här undersökningar (men som exempelt Billdal visar finns det undantag).

  Om man studerar valsiffrorna i senaste valet så får extremhögern som har mycket intoleranta åsikter minst röstandel i överklassområden, frilreligiösa områden samt i socialt och etniskt blandade och välfungerande områden. Jag har gått igenom Göteborgs valresultat i detalj vad det gäller detta och skrivit en mindre kommentar på min blogg,
  http://www.zaramis.nu/blog/2006/10/23/vilka-rostade-pa-sverigedemokraterna/.

  Störst röstandel får de i konservativt statskyrkliga områden (schartaunska), arbetarklassområden med vit arbetarklass och småborgare samt på landsbygden bland småbönder och andra småborgare. Jag har bara studerat Göteborg och Mölndal. Det skulle ju kunna se annorlunda ut på andra ställen i Sverige.

 • Pingback: Falkblick.nu » Den svenska vänstern har börjat svettas()

 • Visste inte att ett träffställe kunde vara homosexuellt. Man lär sig något nytt varje dag. För att du är en lögnare visste jag redan, Aqurette.

 • Aqurette, och jag kallar dig för en ask med tvättmedel. Då fick vi lika rätt, både du och jag.

 • Pingback: Den europeiska fascismen | Svensson()

 • Pingback: Antisemitism är ett litet problem - regeringen hycklar | Svensson()

 • Pingback: Nathan Schachar är en förvillelse | Svensson()