Gangstergängen och vapnen

I en ledare i Göteborgs-Posten försöker skribenten tona ner bilden av Göteborg som en gangsterstad. Detta då Göteborg faktiskt har en något lägre brottslighet än de andra två stora städerna i Sverige. Inte bara det, i undersöknngar uppger göteborgare att de är tryggare:

Enligt polisen har den grova organiserade brottsligheten flyttat fram sina positioner de senaste åren, så även i Göteborg. Sedan 1990-talet har över 50 nya kriminella grupperingar etablerat sig i Sverige. De har uppskattningsvis mellan 4 000 och 5 000 medlemmar, inklusive ”hangarounds”. När gängen väl etablerats är de svåra att bli av med. Att flera av de gängledare som spred skräck här i Göteborg förra sommaren nu sitter bakom lås och bom verkar inte ha fått slut på våldet. Nya bossar står på kö för att ta över.

Betyder det att Göteborg är på väg att bli en gangsterstad? Nej – inte än i alla fall. Några statistiska bevis för att brottsligheten skulle vara högre i här än på andra håll i landet finns inte – snarare är antalet brott något lägre i Göteborg än i jämförbara svenska städer. Göteborgarna känner sig också tryggare än Stockholmare och Malmöbor enligt Brottsförebyggande rådets undersökningar.

Men det innebär inte att problemet kan negligeras. Statistiken talar för att våldsbrottsligheten i Sverige generellt sett ökat de senaste decennierna, även om det dödliga våldet hållit sig konstant. Det handlar bland annat om en ökning av antalet misshandelsfall, inklusive användande av vapen – en typ av brottslighet som inte sällan just är kopplad till olika gängbildningar.

Men utgångspunkten i Göteborgs-Posten är fel. Det finns inget direkt samband mellan organiserad brottslighet och hög synlig kriminalitet. Det finns dock förmodligen, som GP skriver, ett samband mellan en viss typ av misshandelsbrott och kriminella gäng. Just i Göteborg finns det också fler gäng än i andra svenska eller nordiska städer. Speciellt om man sätter det i realtion till befolkningen.

Bland gängen märks Naserligan (också kallad Albanligan), som anses kontrollera nordens heroinhandel. Något som betyder kontakter med gäng på Balkan och förmodligen indirekta kontakter med amerikanska och sicilianska maffiagrupper. Vidare finnsolika jugoslaviska nätverk, som det runt spelkungen Rade Kotur och det som fanns runt den serbiske krigsförbrytaren Arkan och innefattade såna personer som Ratko Djokic och Dragan Joksovic. Ett nätverk som förmodligen fortfarande finsn och som man vet har kontakter med Neapels camorra. Den camorra som har bra kontakter i Rumänien och andra öststater och bland nnat levererar vapen till den baskiska separatiströrelsen ETA och till gangster i lite olika länder. Både Naserligan och olika jugoslaviska nätverk hör till dem som lätt kan komma över vapen i det forna Jugoslavien och i de forna öststaterna där det finns mängder som blivit över från kriget och/eller kommer från gamla militärförråd. Naserligan och de jugoslaviska gängen är i likhet med fler andra gäng, ganska lösligt hållna nätverk. Däri påminner de om Neapels camorra.

Hells Angels med de närstående Red Devils och Red & White Crew, Bandidos med X-team och Brödraskapet Wolfpack är exempel på gäng där man försöker ha en mer hierarisk organisering. Både Hells Angels och Bandidos får sägas vara framgångsrika när det gäller detta.

Andra gäng i Göteborg är Asir, Tigrarna, Original Gangsters (OG) och olika nätverk med svenska gangsters. Så nog kan man säga att Göteborg är gangsterstaden nummer ett i Norden. Det finsn fler gäng än i andra städer och numera märks de en hel del, genom ganska reglbundet återkommande skottlossningar. Ofta är det yngre medlemmar som skjuter på varandra av diverse mer eller mindre bra och förståeliga anledningar. Yngre medlemmar som har lätt att komma över vapen då allt fler vapen hittar vägen från Balkan upp till Sverige vilket bland annat visar sig i allt större vapenbeslag vid Sveriges gränser. en del gäng försöker också skffa sig vapen på andra sätt, som rånet mot en vapenhandlare i Trollhättan visar. Ett rån där det finns kopplingar till OG.

Intressant?
Borgarmedia: GP1, GP2, GP3, SVD1, SVD2, DN, HD,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements