Fler vuxna på fotbollsmatcher kan motverka huliganism

Det menar Maria Edholm Chami från Föräldraforum fotbollsalliansen i en debattartikel i SVD:

Oavsett om man gillar fotboll eller inte, vilken klubbtillhörighet man har eller var man befinner sig i supporterhierarkin måste man reagera.

Det är inte ok att vara hotfull.
Det är inte ok att skrika att någon ska dö.
Det är inte ok att kasta in ”bomber” mot spelarna, supportrar eller polisen.

[…]

Men vi föräldrar borde kanske vara mer aktiva vid derbyn. Närvaron av föräldrar och kompisars föräldrar har en preventiv funktion. De flesta av oss vill inte bli bortgjorda inför dem som vi bryr oss om.

Jag vet att föräldraföreningar runt om i Stockholm har börjat ”nattvandra” i samband med derbyn. Det är bra, gå med! Vill du inte göra det, köp en biljett! Var med i matchen!

Oavsett hårdare straff eller inte, så arbetar en mängd yrkesgrupper, organisationer och enskilda personer för att det som hände på förra derbyt inte ska kunna hända. Ändå hände det. Därför frågar jag mig: var befann sig alla föräldrar? Vad gjorde din son igår?

Vi kan inte blunda längre – det här problemet ägs till stor del av individer. Majoriteten av den klack jag stod i var unga män, unga pojkar.

Hon har naturligtvis helt rätt. Ju fler vuxna, föräldrar, bekanta osv som finns på plats, ju bättre. Det gäller på fotbollsmatcher där det kan urarta på läktare eller efteråt. Ja ibland även innan. Social kontroll är det mest effektiva för att hålla ner våldsnivåerna. Social kontroll uppnås genom att fler vuxna är närvarande vid problemarrangemang. Som exempelvis fotbollsmatcher och gatufester.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements
  • Hon har fel.

    Efter ett decennium i GAIS-klacken är jag helt säker på det.
    Många av de som uppför sig sämst by far på läktaren är vuxna karlar i 30- 50- årsåldern. De som inte tycker att det beteendet du beskriver är okej tittar bort, för man får stryk av huliganerna om man tar tag i dem. Observera, inget ”man kanske får stryk”, för det kommer smällar förr eller senare. De är långsinta de små, och de gör allt för att glänsa i de äldre huliganernas ögon. Jag har sett det hända två gånger och det har inte varit kul. Efter det har ingen försökt. Det som hindrade våra huliganer när de började formera sig riktigt från att ge sig på andra fans som de uppfattade som mindre värda var att det var dessa som stod upp mot AIK:s dårar när de stormade GAIS läktare på Gamla Ullevi och visade att de kunde ta för sig. Våld begriper de. Argument bemöts med våld, och våld gör ont. Det gör att de som vill försöka bemöta dem med argument inte tycker det är värt det.

    De skötsamma sitter på sittplats och har inget intresse av att beblanda sig med huliganerna. Jag personligen kommer att lämna klacken när den nya arenan är klar eftersom jag tycker mer om att se på fotboll än jag tycker om att stå bland en massa fulla, kaxiga ungjävlar som kallar en för fitta när man inte agerar enligt deras syn på vad som är supporterskap.