Philip-Sörensen – svensk familj i legosoldatsbranschen

Familjen Philip-Sörensen är en svensk finansfamilj som ofta glöms bort. Men faktum är att Erik Philip-Sörensen som grundade Securitas grundat och ägt de tre största företag som idag ägs av svenska intressen. Det är Securitas som numera kontrolleras av familjen Douglas, ISS som kontrolleras av familjen Wallenberg via EQT och Group 4 Securicor (G4S) som kontrolleras av Eriks son Jörgen Philip-Sörensen.

G4S är förmodligen världens största vaktbolag med sina 570 000 anställda och är dessutom ett av de företag som är verksamma i legosoldatsbranschen, bland annat i Irak och Kazakhstan samt med skydd för amerikanska ambassader i 39 länder utöver detta. Vidare med understöd till USA:s militär och med militär utbildning, dvs i stort sett samma saker som det mer kända, men mycket mindre Blackwater, sysslar med. Men denna verksamhet är förstå bara en liten del av G4S totala verksamhet, som ju främst omfattar mer traditionella verksamheter för ett vakt- och säkerhetsföretag.

Företaget kontrolleras av den i England boende Jörgen Philip-Sörensen via ett upplägg som är likadant som de skattesmitarupplägg som Rausing och Kamprad använder sig av. Med stiftelse i Nederländerna, Skagen Stichting, och lite oklara ägarförhållanden. Men uppenbart är den kontrollerad av Jörgen Philip-Sörensen. Skagen Stichting äger 13,42% i G4S, vilket är tillräckligt för att kontrollera bolaget. De största aktieägarna därefter är det Bermudabaserade bolaget Invesco med 4,92% och Legal & General Group med 4,05%.

Strax efter att de båda bröderna Jörgen och Sven år 1975 tog över faderns bolag delade man upp det i två delar. Sven fick den svenskadelen av företaget och sålde några år senare denna vidare. Det är detta som idag är Securitas. Jörgen behöll de delar av företaget som fanns utanför Sverige och byggde upp företaget som idag heter Group 4 Securicor.

Sven Philip-Sörensen har å sin sida blivit en av den svenske kungens närmaste vänner och följde bland annat med på den famösa resan till Brunei. Han har också blivit inblandad i en utredning om en amerikansk mutskandal.

Läs mer: Realtid1, Affärsvärlden, AB, E24, Realtid2, Privata Affärer, EX, KVP, GT, SR, SVT, VA,

Intressant?
Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , ,

Advertisements