Fler och fler husockupationer

I Lund har det varit flera uppmärksammade husockupationer som åtföljts av ett antal demonstrationer. Det handlar ofta om att hus som står tomma i dessa bostadsbristens dagar ockuperas av ungdomar i protest mot detta sakernas tillstånd. Som min kamrat Ronny Åkerberg skriver på sin blogg Röda Malmö:

Husockupationerna i Lund har varit en frisk fläkt. Må de fortsätta, både där och på många andra håll. Vi har under lång tid fått uppleva att det är de redan välbeställda som har fått företräde i samhället. Det är för dessa som det satsats på glassiga och exklusiva bostadsmiljöer. Lyxreservat har skapats för över- och medelklass, medan miljonprogramsområdena fått förfalla och byggandet av vanliga hyresrätter avstannat. Detta som ytterligare en avspegling av de ökade klyftorna i samhället.

Nu höjs det röster underifrån. Dessa underbara ungdomar som möter det politiska etablissemanget med det suveräna förakt som det förtjänar. Vad har dessa politiker för rätt att ställa krav på hovsamma opinionsyttringar som de bara kan stoppa i papperskorgen? Nej, de husockuperande ungdomarna gör helt rätt! Bra, ni har fått mycket uppmärksamhet för er sak och även mycket sympati.

Det är helt riktigt det som Ronny skriver och det är helt uppenbart att det behövs mer av denna vara. Fler ockupationer alltså. För bostadspolitiken har länge varit usel och bostadsbristen börjar bli lika skriande som på 1950-talet. Det är dags för en förändring.

I Göteborg har vi haft ett antal ockupationer av olika byggnader under en tid. Det handlar bl.a. om ockupationen av järnvägsstationen i Agnesberg. En ockupation som attackerades av nazister med brandbomber och påkar. Just nu ockuperas ett annat hus på Holländaregatan i Gamlestaden:

Senare på eftermiddagen kom det upp banderoller på fasaden som avslöjade syftet. ”Bostad åt alla” löd en av parollerna. En av företrädarna för gruppen, som tagit namnet Frälsningspiraterna församlingshemmet, förklarar aktionen så här:
– Vi har lånat huset eftersom det står tomt.

Hon kallar sig för Linda och vill liksom övriga ockupanter vara anonym. Enligt Linda består gruppen av unga, främst bostads- och arbetslösa i Göteborg.
– Det är förtvivlat svårt att hitta lägenheter med låga hyror samtidigt som det står fastigheter tomma. Vi kommer nu att ta kontakt med kommunen och Poseidon som äger huset med uppmaningen om att bygga om församlingshemmet till bostäder och allaktivitetshus.

Jag vet dessutom ett hus i närheten av där jag bor som borde ockuperas. Det är en jättevilla som står helt tom. De som äger den bor i en annan jättevilla i en annan del av Göteborg.

Intressant?
Bloggat: Röda Malmö1, Röda Malmö2, Röda Malmö3, Dagens Konflikt, Petter, Salka, Guldfiske,
Borgarmedia: KB1, YA, TA1, SDS1, SDS2, SDS3, SDS4, DN, KB2, TA2
Andra bloggar om: , , , , , , ,

Advertisements