Öppna Gazas gränser – en åtgärd i rätt riktning

När Barack Obama kräver ett öppnande av gränserna till Gaza är det en åtgärd i rätt riktning. Sen är det bara att fortsätta på samma väg. Börja samtala med Hamas, även om dessa verkar tveksamma, utrymma bosättningarna på Västbanken, riva murarna runt Gaza och de palestinska byarna och städerna på Västbanken, tillåta palestinska flyktigar att återvända och får ersättning och kompensation på samma sätt som en del tyskar kunnat få i Östtyskland. För det mesta som palestinierna lämnade när de flydde till flyktingläger i Jordanien, Libanon, på Västbanken och i Gaza finns ju inte kvar.

När vi kommit så långt är det dags att börja diksuetar ett israeliskt tillbakadragande till gränserna enligt FN:s delningsplan från 1947 eller varför inte en sekulär enstatslösning. De är nog dags att börja fundera på det senare i alla fall.

Intressant?
Borgarmedia: DB,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Demonstrera för Palestina. Göteborg 24 januari klockan 14:00 på Götaplatsen.

Advertisements

9 Svar på “Öppna Gazas gränser – en åtgärd i rätt riktning”

 1. En enstatslösning vore det bästa. Men tyvärr skulle det väl bli inbördeskrig om vad landet ska heta. Namn såsom Israel palestina skulle inte motparterna gå med på, så frågan är om det går.

 2. den som gapar efter mycket…. det är totalt orealistiskt att tro att Israel ska dra sig tillbaka till 1947 års gränser (och det hör jag väldigt sällan någon kräva), 1967 års gränser duger bra för min del. Med riven mur, som du sade, och öppnad handel. En sekulär enstatlösning är i teorin den bästa lösningen, men i praktiken tror jag inte längre på det då för mycket blod har flytit och de båda folken står för långt från varandra för att det ska vara praktiskt möjligt.

  När det gäller kompensation för palestinska flyktingar så är jag öppen för det med. Samtidigt fördrevs flera hundra tusen judar från arabländerna i samband med staten Israels bildande så ska palestinerna ha ersättning för förlorad egendom ska ättlingarna till de judar som flydde gärna ha det också tycker jag, det är inte mer än rätt. För det är ättlingar vi talar om till största delen, den överväldigande majoriteten av de som bor i de palestinska flyktinglägren är unga och har aldrig upplevt fördrivningen själva, det utsattes deras föräldrar och far- och morföräldrar för. Palestinernas situation är bedrövligt och det är till största delen Israels ansvar (självklart), men också omgivande arabländer till exempel libanon, syrien och jordanien som fortfarande efter 60 år låter palestiner bo i flyktingläger istället för att integrera dom i sitt eget samhälle. Hur många av de miljoner tyskar som flydde undan röda armén bor nu i flyktingläger? eller alla andra miljoner som flydde i slutet av andra världskriget? inte en enda och likväl har inte de till stora delen glesbefolkade arabstaterna lyckats integrera några miljoner palestiner trots att de talar samma språk och allting. Anledningen måste vara att de tjänar ett politiskt syfte att hålla palestinerna i fortsatt armod, ett fokus på den konflikten hindrar alltför många obekväma frågor om situationen i det egna landet att resas och det är skamligt.

 3. Jag är allt mindre benägen att tro på någonting annat en en enda stat. Ingenting talar egentligen för att något annat ska vara möjligt.

 4. För att få något måste vi sträva efter det orealistsika, Det oupnåeliga. Utopin.

  En enstatslösning för all i området. Det är det enda gångbara på sikt. För judar, kristna, muslimer, druser och andra religioner. För de europeiska, arabiska och amerikanska invandrarna, för ursprungsbefolkningen osv.

 5. ”utrymma bosättningarna på Västbanken”

  Om Judar inte har rätt att köpa mark och leva i Judea och Samarien, så ska inte heller palestinier ha rätt att leva i Israel. Detta är enkel logik.

 6. Johnny: Så du menar att det är okej att sno nån annans land, jaga bort dem och tvinga dem till flyktingläger och sen sno deras nya land också? Det är nämligen vad du försvarar och säger med ovanstående meningar.

  Det som kallas Israel är nämligen snott från palestinierna från början. Majoriteten av de som bor där idag är kolonisatörer som jagat bort ursprungsbefolkningen. Låt oss först lösa det problemet. Så kan vi sen diskutera en enstatslöning för såväl judar, kristna, muslimer och druser, för såväl koloniserande europeer och amerikaner som ursprungsbefolkning, palestinier.

 7. Nej, Mattias, flera hundratusentals judar fördrevs inte från arabländerna i samband med denna konflikt. I princip var det endast i Egypten och Libyen som sådana fördrivningar skedde. 25 000 från Egypten, antalet från Libyen vet jag inte.

  Vanligare var att arabländerna försökte förhindra judar från att flytta. Också fel, men en helt annan sak. Självklart ska de som verkligen tvingats fly ha ersättning.

  Johnny har en intressant argumentation. Jag skulle vilja svara: Om inte jag har rätt att bo hemma hos honom så har inte han det heller. Det är hans egen enkla kokosnötslogik.

Kommentarer är stängda.