Västsvenska tidningar och Twingly

Idag finns det ingen tidning i Västsverige som har Twingly eller som på annat sätt interagerar med bloggare och nya social media. Förmodligen beror detta på den dominans som strukturellt och organisatoriskt konservativa mediekoncerner har i Västsverige.

Familjen Hjörnes Stampen är ju allra störst med tidningar som Göteborgs-Posten, Bohusläningen, TTela och många andra. Andra koncerner som verkar i Västsverige är Herenco, vars tidningar ofta inte ens lägger ut nyheter på webben överhuvudtaget och värmländska Ander-koncernen som definitivt aldrig varit kända för nytänkande.

Den tidning som blir först med denna typ av tjänster i Västsverige komerm som jag ser det att få fördelar i förhållande till andra. Måhända blir det Borås Tidning, som ju ingår i en koncern, Gota Media, där det redan finns redan tidningar med Twinglytjänst, Smålands-Posten och Barometern. Om Borås Tidning kommer före den stora tidningen i Göteborg, Göteborgs-Posten, så innebär detta att GP faktiskt för första gången på mycket länge kan få en konkurrent om uppmärksamheten och nyhetsförmedlingen i väst.

Eller kanske det blir GP som kommer först, jag har uppsnappat ett rykte om att arbete pågår för att Göteborgs-Posten ska få en Twinglytjänst. Det vore välkommet, för idag så är det närmsat en skandal att ingen tidning i västsverige använder sig av Twingly eller liknande tjänster och på ett modernt sätt interagerar med exempelvis bloggar. Göteborgs-Posten är dessutom Sverige näst största morgontidning och det är ett teckan på att man börjar komma på efterkälken gentemot SVD och Sydsvenskan, som om GP inget gör, snart är viktigare än familjen Hjörnes flaggskepp.

Det vore dessutom bra för oss bloggare i västsverige och för den politiska debatten i denna del av landet. För idag så får jag knappt några läsare om jag skriver om lokala frågor (40-50% av mina läsare kommer via Twingly-länkar och när en artikel är precis ny så handlar det om cirka 95%). Vi bloggare i västsverige skulle kunna få mer läsare och vi skulle vitalisera den lokala debatten på ett sätt som inte är möjligt när det bara finns en enda tidning på en ort, så som fallet är i Göteborg och de flesta orter i västra Sverige.

Dessutom skulle GP gynnas då tidningen på samma sätt som Sydsvenskan skulle uppmärksammas över hela landet. Som jag ser det är det också bättre att en socialliberal tidning som GP läses mer än att folk läser nyliberala som DN och SVD.

På nåt sätt känns det också som omd et är dags att Västsveriges medievärld moderniseras. I Norge finns ju Twingly och numera i Tyskland också. För inte ska väl västra Sverige vara lika sorgligt som Danmark där bara Politiken har en sådan tjänst (som fungerar rätt kass, det är sällan man får nån länk tillbaka och man får väldigt få läsare från Danmark)

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements

7 Replies to “Västsvenska tidningar och Twingly”

 1. Visst är det märkligt att det inte är någon av de du nämner som har någon återkoppling till bloggar. Det allra märkligaste i fallet Borås Tidning är ju att deras systrar Barometern och Smålandsposten har Twingly och att Blekinge Läns tidning, som också ingår i Gota, senare i vår kommer att lägga in Twinglylänkar. Det är möjligt att även BT är på gång, men den tidningens ansvariga svarar inte ens på upprepade mailfrågor…

  Som jag bloggat om vid upprepade tillfällen skulle mitt intresse för både GP och BT öka markant om de införde en återkoppling av Twingly-slag.

 2. Ja, det är ytterst märkligt och uppenbart till nackdel for oss som är bloggare i västsverige och också till anckdel för media och politisk debatt i denna del av landet. Jag skulle skriva mer om lokalpolitik och göteborgsfrågor om det fanns Twingly på GP och/eller på BT. Och länka dit oftare än jag länkar till Helsingborgs Dagblad och Sydsvenskan.

 3. Måste bero på att ni är för farliga i Göteborg så folket där måste hållas i mörkret. Tänk vad du skulle ställa till det om människor i Göteborg fick läsa det du skriver. =o)

  Tycker du ska kika förbi mig när du får tid och läsa lite.

  Sen kolla på dom här
  GÖTEBORG 2006-08-24
  GÖTEBORG 2005-09-26

  Vägledande domar.
  Nåt för dig att ta upp kanske?

 4. Hej! Tänkte bara tipsa om att Göteborgs-Posten nu börjat använda Twingly sen ungefär en timme tillbaka.

  =) /Anton, Twingly

Kommentarer inaktiverade.