Bojkotta Israel – Stoppa matchen

6 punkter för bojkott av Israel

Stopp för vapenhandel med Israel – och stopp för israeliska studenter, är det samma sak?

Partiet och ungsocialisterna är aktiva i Palestinasolidariteten och har bidragit till de stora mobiliseringarna mot Israels massakrer på befolkningen i Gaza. Under paroller om att bojkotta Israel har partiet krävt att varje militärt samarbete och handel med Israel avbryts och att protester genomförs mot den kommande tennismatchen Sverige-Israel. Däremot har SP inte propagerat för stopp för studentutbyte eller kulturbojkotter som föreslagits på andra håll i vänstern. Inriktningen för SP är att stoppa och blockera den israeliska regimen med dess militära och ekonomiska förmåga – och att protestera vid evenemang som tilldrar sig publicitet. Inte att hindra enskilda människor, inklusive israeliska medborgare, från att mötas över gränser.

Följande punkter antogs av Socialistiska Partiets styrelse 19 januari som inriktning för socialisters agerande i bojkottfrågan:

1.Socialistiska partiet förespråkar politiska blockader och protester kring evenemang som kan ge genljud, exempelvis tennismatchen mellan Sverige och Israel.
2.Vi verkar för avbrott av allt militärt samarbete och all vapenhandel med Israel.
3.Vi verkar för att EU:s handelsavtal med Israel sägs upp.
4.Vi kräver av den svenska regeringen att den officiellt protesterar mot Israels krigspolitik, röstar för protester och sanktionsförslag i FN, verkar för att EU avbryter handelsavtalet samt verkar för åtal av de ansvariga israeliska ledarna för krigsförbrytelser.
5.Köpbojkott av varor producerade i Israel kan vara ett sätt att uttrycka protester mot Israels krig – men är inte det primära och mest effektiva motståndet mot krigsförbrytare.
6.Vi förespråkar blockad och bojkott av den israeliska regimen och dess krigsansträngningar – inte av israeliska medborgare som studenter, kulturutövare och andra.

Intressant?
Bloggat: Roya,
Borgarmedia: SVD1, 2, SDS, DN,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Advertisements
 • Thomas

  /*Off-topic, resonemang om Tjetjeninen hänvisas till inlägg där jag skrivit om detta, vilket jag gjort.*/

  At kritsera Israel för Gaza är én sak, at boykottera alla israeliska varor eller sportsevemang en annan. Och inte i historisk proportion.

  /*diskussioner om andra länder är off-topic*/ #AS

  /*en kommentar, jag modererar min sajt ganska hårt, enligt de regler jag satt upp*/ #AS

  http://www.zaramis.nu/blog/kommentarsregler/

 • Nej, bojkotten av Israel ska stå i historisk proportion till fördrivningen av drygt en miljon palestinier sen 1948 och de fortsatta markstölderna och ockupationen som skett sen dess. Dvs till det sedan statens bildande existerande apartheidsystemet.

 • Thomas

  Allt är en balans, forstås. Jag tycker dock inte att det är ”off-topic” i en diskussion om boykott av eet land (Israel) då inte att tala om andra konflikter, och imperialistiska förtr?øck, dä det INTE boykotteras.

  Det var poängen, samt en frågå om (in)konsekvens och disproportionalitet. Sålunda boykottas inte Ryssland, trots folkmord i Tjetjenien, och inte Sudan, trots Darfur, Kina, trots Tibet, eller Zimbabwe, m.fl.

  Du har en bra balans i din blogg, erindrar om Ryssland och Tjetjenien, men samma sak gäller tyvärr inte flertalet af s.k. Vänsterbloggar. Dom listar bara USA och Israel. Sen är det slut…

  Som progressiv, som har jobbit med solidariet med små folkslag i mera end 30 år måste sån politisk ”apartheid” ständigt undra. Och påtalas.

  /Thomas

 • Det råder USA-sanktioner mot Sudan och det drivs en kampanj i FN för internationella sanktioner. EU har också sanktioner mot Zimbabwe.

  Israel däremot har vi inte sanktioner mot utan särskilda extra fördelaktiga handelsavtal för att tacka för brotten mot de mänskliga rättigheterna, Geneve-konventionen och FN:s resolutioner.

  Bra att du påtalar att vi borde ha sanktioner mot Israel också och inte premiera landet via handelsavtal som nu.

 • Thomas

  @ Hampus Eckerman,

  Men Ryssland då? Eller Kina? Stora makter som inte boykotteras betrf. varor, men som kanske des bättre borde boykottas i Davis Cup, Hockey eller Pingis-sammanhang? Var ar konsekvensen?

  Problemet med boykot av särskilda stater vid specielle evenemang reser genast problemet för andra ”glömda” folkslag, som aldrig får samma bevakning och stöd, typ tjetjenska flykningar. Så frågan kvarstår: Varför alltid samma ”priortet” på automatpilot ifrån Mainstream-Vänstern, medan andra folkslag og deras förtyckar-regimer glöms alldeles bort?

  Jag erindrar om OS i Kina, vi vet alla hur det (inte!) gick där: En stålande PR-seger för et förtryckar-regim.

 • Ja, du får gärna bojkotta Ryssland och Kina om du vill, inte mig emot. Visste annars inte att de hade aparheidlagar.

  Fast kanske en bättre idé vore att göra som med Israel och ge särskilt fördelaktiga handelsavtal till Zimbabwe och Sudan? Låta dem vara med i melodifestivalen? Belöna krigsförbrytarna helt enkelt.

 • Per

  Det är bara löjligt att jämställa Ryssland och Kina med Israel. Ryssland och Kina har inte raslagar. De är inte upprättade på rasistisk grund med omfattande etnisk rensning som förutsättning. De ockuperar inga av sina grannländer till skillnad från Israel som ockuperar både Libanon och Syrien utöver Palestina. (Vad gäller t.ex. Tjetjenien var ryssarna onekligen brutala, speciellt under Jeltsin, men det är en enorm politisk skillnad i det att Rysslands avsikt först och främst var att försvara sin territoriella integritet och dessutom att bekämpa terrorister som begått mångdubbelt värre dåd än alla palestinska grupper totalt.) Sedan hyllas inte Ryssland och Kina regelmässigt av speciellt många alls i Sverige medan den enda kvarvarande apartheidstaten är föremål för i det närmaste fanatisk dyrkan av både ledande opinionsbildare och alla möjliga högerdårar.

 • Thomas

  /*off-topic, skaffa dig en egen blogg*/ #AS

  @ Hampus Eckermann,

  Nu är evt. apartheid-lagstiftning kanppast enda kriteriet för boykott eller inte. I Putins Ryssland frodas racism, nynazism och xenofobi i exploderande grad.

  /*off-topic*/ #AS

  @ Per,
  Samma sak här: Sen när ar apartheid-lagstiftnig enda kriteriet? Löjligt att hänga sej i formalia. Stalins Sovjetunbion hadde den finaste konstitutionen i världen – samtdig rådde skräckvälde och massmord !

  /*Som sagt, inget om Tjetjenien och efter detta inget mer om Ryssland, Sovjet etc i samband med detta inlägg*/ #AS

  /Thomas

 • Va, är rasismen, nynazismen och xenofobin lagstiftad? Står den verkligen inskriven i grundlagen och hela lagstiftningen i Ryssland? Då ska vi naturligtvis bojkotta båda Ryssland och Israel.

 • Thomas

  @ Hampus,

  Nu är du för formalistisk. Det finns knapt 200 FN-medlemsländer med vare sin på ”pappret” aldeles oj-så-fina konstitution, där allt ifrån yttrandefrihet til anti-racism är högtidligen inskrivit – långt ifrån verkligheten. Så vad är poängen?

  Konstatera i stället fakta – och handla aktivt därefter.

  Israel kritiseras med fog för många saker, dom flesta kritikpunkterna hidrör ifrån konkreta fakta begått och inte vackra ord i konstituioner.
  /*off-topic*/ #AS

 • Inte är jag formalistisk. Jag tycker bara att rasistisk lagstiftning är något som inte borde få finnas. Särskilt när den omsätts så systematiskt i praktiken med markstölder, fördrivningar, kluster- och vitfosforbomber i tätbebyggda civila områden där 460 barn mördades på bara några veckor.

  /*off-topic*/ #AS

 • Thomas

  @ Hampus,

  1) A propos formalia: Läg vänligen en länk til var exakt Israels lagstiftining är racistisk, tack.
  /*off-topic*/ #AS

 • Thomas

  @ Hampus,

  Hm…? Som så ofta är det tyvärr inte mängden af länkar som räknas men mera exakta citat ur lagstiftningen. Men praksis och brott är ju viktigast, som jag betoner. Just därför drog jag också paralleller och forsökte lämna blot et enkelt länk til andra och mycket värre fenomen, östpå.. Men det är svårt at skrive et enda dugg om rimlighet och historisk proportionalitet, när allt annat än Israel kallas *off-topic*. Det forsvårar ju liksom diskussionen, om så önskas. På ”Stoppa Matchen”s hemsida finns inget rum för kommentarer, och skriver man blot 2 liners vänligen frågetecken på dereas gästbok radeeres det ASAP. Pinsamt för dom.

  / Thomas

 • Thomas, du frågade efter länkar och fick dem med typ exempel på vilka lagar som gäller och hur de fungerar i praktiken.

  Vill du läsa mer finns det säkert några fina lagböcker eller juristlinjer du kan gå.