Säpo ljuger och Brå snackar skit

Att extremistvåldet ökar är en ren lögn från Säpos sida. Den statistik som finns från Säpo och BRÅ visar på en nedåtgående trend sen lång tid tillbaka. Det finns alltså ingen ökning och samtidigt är högerextremt och vänsterextremt våld nåt mycket ovanligt och därför behövs det inte någon större satsning på förebyggande arbete. BRÅ har helt enkelt fel och agera bara som propagandamaskin för regeringen i detta fall.

För övrigt beror väldigt mycket av de vänsterextremas våld på att myndigheterna agerar alltför släpphänt gentemot brott som hets mot folkgrupp och högerextremisters våld och misshandel mot homosexuella och invandrare. En stor del av vänsterns våld inträffar nämligen i samband med demonstrationer där polisen missköter sitt arbete och framkallar sammanstötningar. En annan del är våld mot högerextremister vid sammanstötningar.

Polisens misskötsel består främst av alltför aggressivt och arsistiskt uppträdande samt av att man nonchalerar det högerextrema våldet och utreder dessa brott för dåligt. Rent allmänt har man en för slapp attityd mot de högerextremas brott.

Men det ska sägas att polisen hör till de få mydnigheter som jobbar med detta överhuvudtaget. Genom förändrad taktik har man minskat antalet våldstillfällen i samband med demonstrationer avsevärt. Detta är tydligast i Göteborg där incidenterna nästan totalt försvunnit. I Göteborg har också den nya polisstatktiken gentemot folkmassor implementerats bäst och används sen lång tid tillbaka.

Jag hör till de få människor i Sverige som arbetar med förebyggande arbete gentemot extremistvåld en stor del av min vakna tid. Jag har regelbundet möten med en mängd olika politiska grupper, demonstrationsledningar och annat liksom möten med olika företrädare för polis, kommuner och annat. Ett arbete som jag lägegr ner åtskilliga obetalda timmar på. Exempelvis i samband med ESF i Malmö, de uppkommande EU-ministermötena i Sverige osv.

Men det är naturligtvis riktigt att det viktiga för att förebygga våld och brott är socialt arbete, inte polisiärt arbete så som Lars Korsell säger i artikeln i SVD. Bättre livsvillkor i våra förorter, bättre framtidsutsikter för våra unga och bättre levnadsförhållanden för landets fattiga, arbetslösa och sjuka är det bästa om vi vill motverka våld och brott. Det gäller även politiskt våld. Repression och hårda tag innebär bara att det blir sämre och värre.

Intressant?
Bloggat: Psykbryt,
Borgarmedia: SVD,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements
 • Mike

  Bra där ,, kan inte annat än instämma.

  Sociala medel och inte polisiära.

 • Apan

  Ah, ja just det. De vänsterextrema måste handla när inte rättsstaten gör det ? Vad är det för skitsnack ? Om högergrupper ansökt om, och fått, tillstånd för demonstrationer så är det inte vänsterns jobb att hindra eller ”motdemonstrera” (som det så fint heter) när andra medmänniskor utnyttjar sin demokratiska rätt. Sedan funderar jag ju på hur stort problem ”extremistvåldet” är om man jämför med huliganvåldet vid sportevenmang. Och med det sagt kan man ju fundera hur de sjuka, arbetlösa och fattiga har tid, råd och ork att bränna land och rike runt och slåss och ifall mer pengar i förorten skulle lösa sådana problem. Tveksam.

 • Apan: har ickedemokrater rätt att via demokratiska medel tvinga på demokrater sitt ickedemokratiska budskap..?

 • Apan

  Niklas: Du visar bara hur lite du förstår och hur lite ödmjukhet du besitter. Vem är du att bestämma vad som är ”demokratiskt” eller ”ickedemokratiskt” ? Är det inte därför vi har yttrandefrihet ? För att alla skall kunna göra sin åsikt hörd, utan att bli hånad eller censurerad ? Eller menar du att det är mera rätt att demokrater (tillåt mig små le) använder odemokratiska medel för att hindra andra från att utöva sina demokratiska rättigheter ? Kanske borde vi se till att förbjuda kommunism (ja dit räknar jag även socialister av diverse schatteringar) som är så odemokratiska.

 • Martin

  Apan,
  det står vem som helst fritt att dyka upp på vilken demonstration som helst som försigår på allmän plats. Att polisen idkar dörrvakt åt högerextremister är det verkliga problemet. Polisen skall inte stå och sortera önskvärda respektive icke önskvärda demonstrationsdeltagare på det sätt som de gör för högern, detta är djupt odemokratiskt. Om högern vill ha demonstrationer med inträde endast för de av dem önskvärda så får de hålla mötena i sina egna lokaler eller bakgårdar, det allmänna är allmänt oavsett vem som valt att demonstrera där. Om polisen inte slog en järnring runt högerextremisterna skulle det inte finnas några som helst problem kring högerns demonstrationer…

 • Apan

  Martin: Njae inte helt sant kanske.

  ”Allmänna sammankomster på offentliga platser får inte anordnas utan tillstånd. Undantag görs för bland annat teaterföreställningar och konserter. För det fall det inte krävs tillstånd är man i regel skyldig att istället anmäla sammankomsten.”

  Saxat direkt från http://www.polisen.se/inter/nodeid=42751&pageversion=1.jsp

  Fast det är klart, det STORA problemet är ju POLISEN så varför skall man tro på vad de säger ? Det är ju bara rekommendationer väl, ungefär som 30 sträckor utanför dagis och skolor och det är väl ingen som följer det ? Om du inte menar att du skulle demonstrera MED högerextremisterna men det låter konstigt eftersom du helt klart låter EMOT. Vill du demonstrera får du nog vackert söka tillstånd som alla andra och inte snylta på andras tillstånd. Latmask.

 • Martin

  Apan,
  ”Den som anordnar en allmän sammankomst ska se till att det råder god ordning vid sammankomsten”
  Tack för länken.

  Jag får väl gå med i vilken demonstration jag vill och jag får väl påpeka när talare säger dumheter och nonsens. I din länk framgick inte att jag var tvungen att hålla med talarna vid sammankomsten.

  Högerextremister känner sig så kränkta av motdemonstrater och annat, de gråter om detta titt och tätt. Men jag har varit på många vänsterdemonstrationer och palestinademonstrationer och det har varit provokatörer där många gånger och aldrig en gång har jag sett dem släpas iväg av polis. De har avvisats av demonstrationsledningens demovakter och övriga demonstranter. Ni högerfolk får extremt mycket hjälp av polisen med något som är ert ansvar och ändå känner ni er felfördelade.

  Men detta är jävligt OT.

 • Apan

  Hoppsan, man får passa sig för att argumentera för demokratiska rättigheter här tydligen för annars packas man kvickt och raskt ihop med högerpacket. Låter för mig snarare som om någon annan känner sig trumpen för Högerextremisterna är fega uslingar som gömmer sig bakom pålisen. Betänk då istället tredje part som måste stå ut med allt elände men inte bryr sig ett dyft. Polisen måste skydda dem och deras egendom också.

 • Michael

  Svar till Niclas Eriksson: Ja. yttrandefriheten och tryckfriheten ger även ickedemokrater rätt att pådyvla oss sina åsikter oavsett om vi gillar dem eller inte. Sedan har vi all rätt i världen att protestera mot dessa åsikter, dock utan våld.