Jag är inte svensk

Inte enligt Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson i alla fall. Det inser jag när jag läser en artikel av Maciej Zaremba i DN. För enligt Åkesson så måste en svensk uppfylla vissa villkor:

”Man skall ha svenska värderingar”, säger Åkesson. ”Man skall ha vår syn på demokrati och på jämställdhet – nej, det blir fel – på förhållandet mellan man och kvinna. Samt på hur vi tar hand om djuren.”

Räcker det? ”Nej, det måste kombineras med andra komponenter, kroppsspråk och sådana saker. Att man passar tiden och ställer sig i kö, till exempel.” Och så yttre åtbörder. En kvinna i huckle som inte tar i hand kan inte vara svensk, säger han, inte heller en sikh i turban.

Jag klarar inte det där med kroppspråket. Jag viftar nämligen nåt förfärligt med händerna jag pratar, använder hela kroppen när jag diskuterar. Och ve och fasa, jag brukar höja rösten, inte för att jag är arg, utan oftast för att jag är engagerad. Som jag förstår Åkesson, är detta inte speciellt svenskt. Inte heller är kvinnan till vänster på bredvidstående bild svensk enligt Åkesson, hon bär nämligen huckle och tog förmodligen inte främmande män i hand när hon levde.

Visserligen är kvinnan född i Sverige, levde hela sitt liv i Sverige och hade ett svenskt namn, men enligt Åkesson är hon alltså inte svensk. Lika lite som jag är det, trots mitt trevliga namn, Anders Svensson. För förutom kroppspråket klarar jag inte heller kravte på att jag måste känna mig som svensk. Jag känner mig som europe och internationalist, inte som svensk i först hand. kanske inte så konstigt när jag har förfäder från alla möjliga håll, Ryssland, Finland, Sverige, Irland, England, Frankrike och bland resande. Och ingen göteborgare är förmodligen svnska i Åkessons ögon, vi klarar inte det där med köer. Att stiga på en buss eller spårvagn i Göteborg är snarare ett ordnat kaos än en kö som i Stockholm. Så jag kan nog knappast anses vara svensk i Jimmie Åkessons och Sverigedemokraternas ögon.

Zaremba fortsätter:

Hur skall man bli för att ”av andra uppfattas som svensk”? Är jag svensk för dig? frågar jag Åkesson. ”Det skulle du kunna vara.” Skulle kunna? ”Jag vet inte, det är första gången jag träffar dig… någon djupare analys är svår att göra på så kort tid.” Då hjälper jag till: Jag har levt i Sverige tio år längre än du och kan nog landets kultur litet bättre, eftersom jag har det till yrke. Svensk?

”Jag kan inte avgöra det”, säger Åkesson, ”eftersom det inte är alldeles självskrivet vilken kultur du identifierar dig med. För jag antar att du kommer från ett annat land.” Sedan förklarar han att en svensk får inte ha hoprörda tillhörigheter. Man skall känna sig helt övervägande svensk och inget annat vid sidan om.

På den grunden blir jag slutligen befunnen tvivelaktig, i sällskap med Cornelis Vreeswijk, Nyamko Sabuni och Zlatan Ibrahimovic, kring vilken Jimmie Åkesson har många frågetecken. Zlatan föddes inte i Sverige. Han spelar individualistiskt, vilket är osvenskt. Han har sagt sig vilja spela för Bosnien! Jackie Arklöv då? ”Utan tvekan svensk. Har ju fått svensk uppfostran och känner inte någon annan kultur än den svenska.”

På det viset. För Åkesson är ”svenskheten” en varm värdegemenskap som gör att man förstår och trivs med varandra. Och han känner den tydligen med Jackie Arklöv, men inte med Vreeswijk, Sabuni eller med mig. Förstår han vad han säger? Jag gör ett sista försök. Han har sagt att Laila Freivalds uppfattar han som svensk, fast hon faktiskt är invandrare från Lettland. Så varför är han inte beredd att erkänna Nyamko Sabuni, som också kom hit som barn, som lika god medborgare?

”Jag känner inte att jag vill göra det, helt enkelt.”

Han säger det två gånger, så det är ingen lapsus. Men hur skall jag veta om det är rasisterna som han blinkar till – eller folkhemsnostalgikerna? Är felet med Sabuni att hon är svart – eller kanske att hon är folkpartist – och så påfallande urban?

Och det framgår klart att Jimmie Åkesson inte är nåt annat än en sketen rasist. Men det visste vi ju i och för sig innan. Sverigedemokraterna är rasister och fascister. Som dessutom hör till den förljugna och skrikiga kör som ständigt upprepar att judar lever farligt i Sverige. En dum lögn som Zaremba också punkterar i sin artikel (fast han blandar på antisemitiskt vis ihop judar med israeler och använder dessutom det bibliska ordet för invånare i det som idag heter Galileen):

Kyrkan i Rinkeby står mest öde, moskén oftast överfull. Men det är bara den förra som är markerad på kommunkartan. Jag ställer mig utanför moskén iklädd en judisk kippa, ty det har sagts att det är obehagligt för en israelit att vistas i dessa kvarter. Timmarna går, folk strömmar ut och in, inget händer.

Läs förresten hela Zarembas serie om invandrare i Sverige och svenskhet. Många roliga poänger, inte PK och kanske inte alltid rättvisande:

Intressant?
Borgarmedia: Dagen, DN, SDS,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 1. Kultur och ras ä’r en produkt av anpassning.

  Mten = Kvantitet och kvalitet och klimatet.

  Jorden är ju rund.

 2. Pingback: Hala upp inte hala ner!! | Bahlool

 3. Du har säkert rätt i att han är ”rasist”, även om det finns en mycket stor spännvidd i begreppet.

  Problemet är dock ett annat: Det som öppnar vägen för Sverigedemokraterna är oförmågan för dagens politiker att våga se och diskutera de problem som invandringen för med sig, särskilt om de som kommer hit inte kan försörja sig av egen krav (av olika skäl). Vanliga människor ser och upplever dessa problem lokalt i samhället, men hör hur politiker sopar allt under mattan för att vara politiskt korrekta till 110%. Att ens våga yppa något som går emot dagens invandringspolitik leder omgående till ett utnämnande av ”rasist” eller ”fiska i mörka vatten”.

  Om dagens politiker vågade diskutera problemen och kanske ifrågasätta vissa bitar i invandingspolitiken så skulle inte Sverigedemokraterna ha något väljarunderlag alls, förutom möjligtvis i de skånska bondbyarna.

 4. Pingback: Jag är inte svensk | Zlatan Ibrahimovic Fansite

 5. Jag kan tala ur egen erfarenhet och kan säga att många av de invandrare som inte får jobb, är i den situationen pga svenskars attityd mot dem. Jag fick uppleva det, min far fick uppleva det och jag känner ett otal bekanta som får uppleva att de måste kämpa extra hårt för att få ens tillfälle att dyka upp på en jobbintervju. Vissa politiker fiskar ju verkligen i mörka vatten, men ja invandringen måste belysas lite bättre. Att tysta eller efterlikna SD kommer bara leda till att Sverige blir som Danmark.

 6. Jag kan inte se att det finns en oförmåga att diskutera problemen. Tycks mig som det enda folkpartiet och moderaterna gör numera.

  Definiera gärna ”vanliga människor” (verkar inte inkludera mig i invandrartäta Husby). De som tycker som Sverigedemokraterna? De vanliga människorna utgör då en minoritet på bara några procent.

 7. Det pratas väldigt mycket problem och inte tillgångar, jag skulle vilja se en undersökning om hur mycket invandringen ger till Sverige, ofta håller ju små resturanger tex pizzerior liv i mindre byar och många invandrare driver egna företag. Exakt hur mycket skulle sverige förlora om alla invandrare sa upp sig från sina jobb och la ner sina verksamheter. det hade blivit rätt tomt på många ställen inte minst inom viktiga områden som vården och äldreomsorgen.

 8. Som göteborgare har jag aldrig känt mig svensk. Jag säger vad jag tycker och har svårt att förstå det där som folk kallar ”jante”. Och köer fungerar inte om man inte tar nummerlapp. Och en göteborgstimme är ju 100 minuter så så mycket för tidspassning.
  Och vad är svensk hantering av djuren? Man ska inte glömma att tidelag inte är förbjudet i sverige.

 9. Pingback: Trottens Betraktelser » Är jag svensk enligt Åkesson?

 10. Att kalla sig svensk är för mig ganska mycket förknippar med att man ska gilla den delvis svenskhet som innebär att man ska fira nationaldagen, vifta med svenska flaggan och gilla nationalstaten Sverige som konstruktion samt fjäska för kungafamiljen.

  Jag är svensk i den bemärkelse att jag är född på en plats som brukar kallas Sverige, likaså alla mina släktingar jag vet. Förmodligen är jag i dagens Sverige ovanligt ”etnisk” svensk. Men de attribut som tillskrivs nationen vill jag inte förknippas med. Jag är ju för upplösandet av nationalstaten.

  Är jag fortfarande svensk då? Eller en förrädare? Svenskhet betyder ingenting för min identitet, min identitfikation med arbetarrörelsen är mycket starkare.
  Att vara svensk är bara blajblaj. Det är ett jävla påhitt.

 11. Att vara för upplösande av nationalstaten är lika dumt som att vara för upplösande av kommunerna – det är rimligt att dom som bor på ett ställe bestämmer mer om sina lokala angelägenheter än dom som bor på andra sidan jordklotet. Fast det begriper man nog bättre om man har varit utsatt för imperialistisk dominans.

  Sen är det självklart att ingen behöver leva ner till Åkessons normer för att räknas in i medborgarskapet. Om han är rasist eller inte vet jag inte, men helt uppenbart är han en fantastiskt trångsynt individ.

  Ändå finns det rationella skäl till att hans trångsynthet går hem i en del grupper:

  – Invandring leder statistiskt sett till att det blir större utbud av lågkvalificerad arbetskraft, och det leder till att redan lågbetalt arbete får ännu sämre marknadsvärde. Det är inte för att outbildade killar är dumma som som dom tenderar att vara invandrarfientliga, det är för att de märker att deras arbetskraft efterfrågas mindre och möts med större konkurrens. Det är inte för att överklassliberaler är goda och smarta som de traditionellt har snörpt åt invandrarfientlighet, det är för att de inte riskerar att bli underbjudna.

  – Mångfald (som liberaler kallar det) leder till att det blir svårare att kommunicera. Detta helt oberoende av vad mångfalden beror på. Det är bland annat därför som chefer är så fanatiskt angelägna om att inte släppa in nån i sitt kotteri som inte är där av födsel och ohejdad vana – visserligen kanske de blir kollektivt dummare av denna sin enfald, men de kommunicerar i alla fall blixtsnabbt och vet exakt vad kollegan syftar på. Samma sak med oss proletärer – samtalet går knaggligare ju mer olika vi är. Även om vi har potentiellt så mycket större förutsättningar att bli kollektivt smarta ihop så kräver det i alla fall en större ansträngning.

  Så jag tror att man inte ska blunda för mångfaldens avigsidor – men man ska hålla stenhårt på principen att den finns, är oundviklig och att avigsidorna kan motverkas. Åkessonpolitik leder bara till att skillnader mellan arbetsmarknadens A-lag och B-lag stelnar till ett apartheid.

 12. Vänd på det då – Går det vara icke-svensk?

  Eller är den som påstår att det finns något svenskt direkt rasist? Det kan bli en lätt löjlig situation då man säger att det finns inget svenskt, inget tyskt etc. Vi är alla världsmedborgare. Men i realiteten finns det skillnader. Samma fråga som ställdes till Åkesson kan ställas till andra politiker. Den har inte mycket med SD partiprogram att göra, och det är väl det som skall granskas i en saklig debatt?

  Själv skulle jag gärna öppna sveriges gränser för obegränsad invandring – jag tror på anarki så långt det går. Samtidigt skall man ha klart för sig att med fri invandring försvinner välfärdssamhället som vi har idag. Det är bara att välja.

  Är den som säger att vi skall begränsa eller minska invandringen rasist??

 13. Naturligtvis är jag inte emot att samhället organiseras av de människor som bor på en viss plats. Jag är emot den borgerliga nationalstaten i dess nuvarande utformning för att vara mer precis. En åsikt som inte alls är så dum ska du se.

 14. Jag kan säga dig att fast du har resandeblod på nån procent så ser varken jag eller någon övrig resande dig som tillhörande det folket. Det krävs betydligt mer resandeblod för att kunna säga att man tillhöra dem, inte ens jag anses vara det utav flertalet dessa, och jag har betydligt större procenthalt resandeblod i mina vener än dig Anders. Du ska veta att det finns en kraftigt utpräglad chargong bland resandefolket i vissa kretsar som går ut helt på hurvida ”rasren” eller ”horta” du är, vissa anser att är du bara ”halvt resande” så är du en ”bastard” dvs ”oäkta” och en sk ”bonne”. Mao säger vi så här…du säger dig ha resande i ditt blod och anor, men resandefolk ser definitivt inte dig som något annat än en enkel ”buroa bengalo”…det handlar nämligen om just ”rasrenhet” ”seder” ”kultur” och ”språk”. Det fina i kråksvängen Anders är det att som resande kan jag tala om raser, rent blod och annat skitsnack, men använder jag min andra anhälft dvs den etniskt svenska när jag gör det så kan jag bli åtalad för rasism osv…så funkar det pga de idiotiska lagarna vi har i Sverige. Förstår du hur jag menade nu? Däremot så kan jag säga klart att du kanske inte är så svensk när vi kommer till demokratifrågor? Jag ser inte heller AFAiter som svenskar då dessa har tagit till sig Palestinska seder med stenkastning.

 15. Stackars Jimmie, jag tror faktiskt inte att hans parti har någon som helst framtid=)

  Jag skulle å så gärna tillbringa min medelålder och tid som pensionär som avokadoodlare utanför Vi?±a del Mar i Chile eller med att arbeta på vingård i Toscana. Att få slippa kylan, dimman och regnen här i Göteborg framstår som en nådegåva.

  Att få sitta på sin terass, trött i kroppen efter en dags hårt arbete och och en promenad med hunden, så skönt! Att sitta där, mätt efter en god gryta på egenodlade grönsaker medan man njuter av en kubansk cigarr och en espresso, det är min högsta bild av salighet. Har man sedan Stilla Havet att lyssna på, där det oupphörligen dånar in mot stranden, ja då skulle jag kunna dö där och då utan att bekymra mig om var i världen min gravsten står.

  Jimmy, du och ditt parti är utan framtid.

 16. Intressanta iaktaganden från Zaremba, han har oftast svårt för att spela rent, men är man liberal så är man. Åkesson är en skenhelig rasist, det borde alla vid det här laget ha förstått.

 17. Hampus du får gärna se mig som arab, kurd, same, ryss eller vad du än vill…det förändrar inte varken min idelogiska syn eller min kamp för att bevara svenska folkhemmet och vår unika välfärd. Det förändrar inte heller andra sverigedemokraters syn på mig då det inte är härkomsten som spelar någon roll för partiet.

  Lite unikt för det arabiska alfabetet måste väl ändå vara om detta innehåller Å-Ä och Ö? Lika unikt är det väl att dessa använder sig utav det Scandinaviska veckosystemet…som förövrigt hela världen använder sig utav internationellt! Själv använder du dig väl utav det Romerska månadssystemet? Och vad jag vet så är Romarriket förebilden för Hitlers tredje rike! Och även detta med hänvisning till vad du själv skrev ”Om vi nu ska använda så korkad argumentation”

 18. Pingback: Svenne, du existerar inte…..i Sverige! « 100% Antiism

 19. Återigen har du fel om Sverigedemokraterna, Anders_S.

  Sverigedemokraterna är varken rasister eller fascister, istället är de nationalister. Men detta vet ju de flesta människor som är insatta i det hela.

  Jimmie Åkesson är heller ingen sketen rasist, som du vackert uttrycker dig, i så fall kan man lika gärna säga att du själv är en sketen rasist. För det är ju lika mycket lögn det. Eller?

  Nej, om du hade varit påläst så hade du vetat att han är nationalist, men det klart, för att kunna förstå det så man ju veta vad en nationalist är för någonting.

  Jag själv är förresten nationalist, så enligt din världsbild så är jag väl rasist då.

  För du verkar inte veta vad man är om man är nationalist.

  Angående rasister och fascister så finns sådana i vartenda parti i hela Sverige, t ex inom Moderaterna, Socialdemokraterna och Vänsterpartiet.
  Du minns väl det avslöjande reportaget som Uppdrag Granskning gjorde om rasism vid valstugorna?

  P.S. Jag har läst igenom dina kommentarsregler säkert 10 gånger efter att du tog bort mina senaste kommentarer i ett annat inlägg, så jag vet mycket väl vad som gäller på din blogg.

 20. Pingback: Lost in identity eller; identitetslös? « Blatte i Svenneland

 21. Pingback: Att leva är att påverkas. Utifrån. Det gäller alla. | Svensson

 22. Själv har jag ganska hoprörda tillhörigheter, vilket antagligen räddar mig från att bli artbestämd som svensk av Jimpan. Känns tryggt i och med att jag nog har ganska svenskt kroppspråk och ej ar har huckle.