Gängkrig – fallet Mexico

Gängkrig, gangsterkrig är något som regelbundet pågår på många ställen på jordklotet. För kontroll av lukrativa branscher som narkotika, människosmuggling, beskydd, prostitution osv. Ett av de värsta gängkrigen har pågått några år i Mexico. Det handlar om att gangsterkartellerna i Mexico slåss om kontrollen över kokainhandeln som numera går genom Mexico.

Kokainet tillverkas fortfarande i Colombia, där huvuddelen av tillverkningen och utförseln kontrolleras av gängen som skapats ur den gamla högermilisen AUC. Smugglingen till USA och grossistförsäljningen där sköts till stor del av de mexikanska kartellerna som försöker att slå ut varandra och i den processen har ett mycket brutalt gängkrig pågått i Mexico i många år. Ett krig som nu börjar sprida sig över gränsen till USA.

Kartellerna i mexico har också startat labb som tillverkar metamfetamin och sen länge har man kontrollerat delar av marijuanasmugglingen till USA. Men kokainhandeln och metamfetamintillverkningen är det som ger de stora profiterna och det som orsakat kriget. Ett krig som orsakat mer än 6 000 döda i Mexico under år 2008.

De finns ett antal stora gangsterkarteller i Mexico, ibland är de i strid med varandra, ibland är de allierade. Störst är kanske Sinaloakartellen som leds av Joaquín Guzman (som finns med på Forbes lista över världens miljardärer) och Ismael Zambada.

En grupp som brutit sig ur Sinaloakartellen är Beltrán Leyva och för att skydda sig från Sinaloakartellen har man sökt allians med Los Zetas. Los Zetas i sin tur är en paramilitär grupp som från början hyrdes in av Gulfkartellen som indrivare. Numera anlitas Los Zetas av flera olika karteller inklusive Beltrán Leyva och Juarezkartellerna. 2005 tilll 2007 var Gulfkartellen inblandad i ett blodigt krig med Sinaloakartellen. Sinaloakartellen använder sig av en liknande grupp som Los Zetas, Los Negros.

Kriget mellan Juarezkartellen coh Sinaloakartellen är det som orsakat de flesta dödsoffren under senare år och det har varit ett otäckt och mycket blodigt krig med korrumperade polsier och militärer som stridande på bägge sidor. En kartell som försvagats mycket av de pågående krigen och som splittrats inbördes är Tijuanakartellen. En splittring har sökt allians med Sinaloakartellen. Tijuanakartellen har varit i konflikt med både Sinaloa och Gulfkartellerna under perioder. En mindre kartell är den som kallas La Familia och som finns främst i delstaten Michoacán.

Det total antalet fotsoldater i de mexikanska kartellerna anses vara mer än 100 000. Det ahndlar alltså om betdyligt större gäng än mc-gängen.

Läs mer: USDOJ, BBC1, 2, Reuters, Washington Times1, 2, News Channel5, NYT, The Monitor, PBS, Observer, Border stories,

Intressant?
I media: DN1, 2, 3, 4, SVD, AB,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements