Wanja Lundby-Wedin – avgå!

Omfattande kritik riktas av olika lokala fackliga företrädare mot Lundby-Wedin och hennes agerande när pensionsskandalen i AMF kommer på tal:

”Nu krävs det att Wanja Lundby-Wedin ger en bra förklaring till det som hänt, anser Birgitta Alkvist.

-Hon måste förklara det tydligare än hon har gjort för att kunna bygga upp förtroendet i LO-kollektivet igen. Det här uppfattas som ett svek.

Birgitta Alkvist ser det också som ett absolut krav att LO inför en ny policy, som utesluter så ”horribla” ersättningar.

Det kräver även IF Metallklubben vid Volvo Lastvagnar i Umeå. I ett uttalande efterlyser klubben ”en tydlig facklig policy om att bekämpa fantasilöner, bonusar och fallskärmspension i alla styrelser med facklig representation”.

En sådan kursändring är en förutsättning för att Wanja Lundby-Wedin ska kunna sitta kvar som LO-ordförande, anser Jan-Olov Carlsson, vice ordförande i IF Metallklubben. Men han förväntar sig också ett klarläggande.

-Hon måste göra någon form av rejäl pudel och även vara beredd att ställa sin plats till förfogande. Det som händer nu är en förtroendefråga och det måste prövas.

Lars-Göran Johansson, IF Metallordförande vid Plastal i Arendal, som försattes i konkurs tidigare i mars, tycker att Wanja Lundby-Wedin borde ha reserverat sig i styrelsen mot pensionsbeslutet.

-När det gäller så mycket pengar och hon är ansvarig på en styrelsepost, så måste hon vara väl insatt i de beslut som tas. Jag är väldigt besviken på hennes agerande.”

[…]

”-Det är klart att det är ett jävla liv här, om jag ska tala klarspråk. Alla är jätteupprörda. Jag hoppas bara att det är på Wanja Lundby-Wedin folk är arga och inte på hela rörelsen, säger Martin Ångman, ordförande för Handelsklubben vid KF Lager i Bro.”

Det hela visar på en otrolig arrogans och en inställning hos LO-ledningen och Wanja Lundby-Wedin som inte är nämnvärt bättre än Wallenberg och direktörerna i SEB. LO-ledningen har i princip blivit korrumperad och springer direktörernas ärenden och uppför sig dessutom på samma sätt. Lundby-Wedin och de andra är inte längre några företrädare för arbetarklassen. Det behövs en ny facklig policy och en ny facklig ledning. Och Wanja Lundby-Wedin bör nog fundera på att avgå direkt.

Intressant?
Bloggat: John Johansson, Röda Malmö,
Borgarmedia: SVD1, 2, SDS1, 2, AB1, 2, 3, 4, 5, DN1, 2, NM,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Gerd P

  Vad dom tjatar om att hon ska ”ge förklaringar”.
  Förklaringar är bara efterrationaliseringar i ett sånt här fall.
  Hon har gjort fel i tjänsten.
  Hon har svikit sitt uppdrag.
  Det kan alltid förklaras, MEN det kan aldrig ursäktas.

 • Kristoffer

  Det här tyder lite på den etablerade vänsterns problem tycker jag. Wanja tycker det är hemskt med så högavlönade människor men skriver själv under dessa avtal och lyfter själv ganska duktigt med pengar.

  Lars Ohly uttalar sig negativt om möjligheterna för folk att kunna flytta till s.k. gated communities för att det är dåligt för integrationen och klasskampen. Men han har inga problem att själv bo i en bostadsrätt på Södermalm (inte det mest integrerade området av dem alla).

  Mona Sahlin står dag ut och dag in och gormar om hur ”de rika” gör si och så men är rätt så rik själv och tvekade inte att skicka sitt bolag i konkurs samtidigt som hon lyfte miljoner därifrån.

  Ylva Johansson spydde galla över alla rika som skulle utnyttja folk till att städa hemma hos dem. Att hon själv hela tiden hade städhjälp hemma spelade ingen större roll tyckte hon.

  Det här är ju bara några stycken och oavsett vad man tycker om allt så måste man ju någonstans inse att det blir ett problem med trovärdigheten hos personer som beter sig så. Jag själv röstar höger så jag tackar ju och tar emot men att den etablerade vänstern inte för fram fler människor som faktiskt lever som de lär. Då skulle kanske jag få gråta efter valnatten…

  Annars var det trevlig läsning i Aftonbladet om hur diverse ordföranden inom LO verkligen ”kritiserade” Wanja.

  ”Det jag kan konstatera är att Wanja har varit väldigt öppen med sina tankar kring det här” (Hans-Olof Nilsson, Svenska livsmedelsarbetareförbundets ordförande)

  ”Men det har hon heller inte försökt dra sig undan” (Lars-Anders Häggström, ordförande för Handels)

  Två fantastiska citat. För självklart var ju Wanja verkligen bortrest i två dagar. Och idag tar hon ju otroligt mycket ansvar för det hela (genom att skylla på andra).

 • Mycket riktigt är det ett svek. Men också en påminnelse om vart facket står idag.

 • Strutsman

  Jag är inte med i LO, men om jag vore det skulle jag inte tveka en sekund att kräva hennes avgång. Sedan skulle jag också engagera mig för att LO:s ordförande INTE skulle sitta i 25 bolagsstyrelser. Det är för mycket, oavsett om hon skiter i allt, medvetet saboterar, eller faktiskt försöker hänga med och ta riktiga beslut. Hon har ju trots allt ett heltidsjobb som ordförande också. I några dagar till, kanske.

  Kristoffer har ju också en poäng i att nästan alla höga företrädare för fack och vänsterpartier har problem med trovärdigheten eftersom de själva tillhör den ”klass” som de angriper. Självkritik i all ära, men det blir ju bisarrt. Kanske vore det inte orimligt att alla (s)-politiker avsäger sig lön så att de hamnar nere runt kanske 25.000 kr/mån? För om man vägrar att sänka sig till sina väljares nivå, så är man kanske inte riktigt den helhjärtade förkämpen som man måste vara. Då slipper man också det gamla svenska problemet att högerpolitiker maskerar sig som sossar bara för att dom ska ha en chans att komma till makten, eftersom det inte är lika värt besväret om man inte blir rik på kuppen.

  Annars måste jag ju säga att jag inte alls tycker att svenska politiker är särskilt överbetalda. Det är dubbelmoralen som är ett problem.

 • Bernt Sahlin

  Hur mycket orkar vi vanliga LO medlemmar med??? Tycker nog att det är dags att skrota både fack, landsting och det socialdemokratiska partiet för att sedan bygga upp något nytt med riktigt folk som har ärliga och sanna ideologigiska uppfattningar om vad som är hederligt och rättvist i denna korumperade värld.
  Gärna med vanligt folk som har arbetslivserfarenhet och en verklighetsförankring bland oss mindre bemedlade.

 • Pingback: Wanja får utlösa sin fallskärm | Jinges web och fotoblogg()

 • Det tragiska är ju att LO lever och mår bra trots att sjuka grenar längst uppe i toppen hindrar oss nere i stammen att få näring.

  Anledningen är ju att det inte finns något riktigt alternativ för många.

 • Sture

  Tittade just på Janne Josefsson debattprogram om Roffar-Vanja. Det fanns klassförädare från LO där med som inte tyckte att Roffar-Vanja ska avgå … så visst finns det en del sjukt i stammen också.

  Problemt är att hela LO är korrumperat av en massa smygborgare från sossarna som gör precis det direktörerna vill nämligen att på alla sätt försöka passivisera arbetarna så att Roffar-Vanja och hennes direktörskompisar kan fortsätta att dricka champagne och stoppa in gåslever i sena feta trynen. Fy f-n.

 • Nej Sture, det kallar inte jag för sjukt, det kallar jag för förvirrat och bortkollrat av ledningens och sossarnas ord om ”klassamverkan” och hur jävla fantastiskt det är för oss arbetare.

 • Babak Moradi

  Det går inte att sitta på 2 stolar, sitta i styrelse för företag samt ska försvara arbetanas rättighet.
  vi ska ha en fack som ska inte vara bonden till någon parti eller liknande makt..
  vi ska ha en fack som bara försvara våran rättighet oavsett vilken parti som styr landet, och leker inte politik med makthavarna.

 • Rolf Lidberg

  Nu börjar man undra hur det är med lönesättning och pensioner för höga chefer på LO, eftersom det verkar som man inte vill redovisa höga löner, utan kanske istället ger pensionsförmåner och andra inkomster som inte sticker i ögonen på LO:s medlemmar.

 • Lars Lundmark

  Avgå svikare!
  Det är skamligt, omoraliskt och odemokratiskt att hon får sitta kvar. Hon borde avgå av egen kraft direkt. Har man ingen empati med vanligt folk, då blir detta resultatet. Man tappar förståndet och roffar åt sig prescis som vilken kapitalist som helst. Hon kan ju vara ärlig och säga vars hennes riktiga politiska sympatier finns. För inte är dom något som helst demokratisk i alla fall.

 • Gerd P

  Såg också Debatt igår.
  En kvinna menade att det bara är för att Vanja är kvinna som hon blir ”utsatt för drevet”. Sånt här har män gjort hur många gånger som helst utan att råka ut för drev.
  Slutsatsen blir då typ att man inte skulle bry sej om det Vanja gjort, eftersom män gör likadant. Himmel.

  En ordförande i Fastighets i Gbg menade att det visserligen var fel som Vanja gjort men att det absolut inte skulle hjälpa om hon avgick, utan tvärtom. För då skulle Näringslivet få vatten på sin kvarn, så det är bättre om hon stannar kvar.

  Svenska Dagbladets ledarskribent tyckte också det vore bäst om Vanja sitter kvar, eftersom det ur hennes synpunkt ”alltid är lättare med en försvagad motståndare.

  Men inte ens när hon kastade det i ansiktet på Fastighetsgubben kunde han ändra sin imponerande fastlåsta logik -han tänkte inte ens tanken på att rensa upp inom LO.

  Det saknas en grundläggande ärlighet.
  Och det saknas en vuxenmognad. Att vi alla visserligen kan göra fel MEN att varje vuxen människa måste ta konsekvenserna av sina felsteg. Inte skylla på andra som femåringar -det var inte jag, jag blev lurad, det var dom som lurade mej!
  Gud vad pinsamt.

  Det var också med en eller två personer i Debatt som menade att LO kommer att rämna om hon tillåts sitta kvar.
  Lite mer samhällsöverblick där.
  Kusligt perspektiv, även för Vanja och LO-topparna.

 • Sture

  Tydligen har Roffar-Vanja bestämt sig för att sitta kvar något som säkert går bra eftersom hela fackföreningsrörelsen är infiltrerad av en massa smygborgare till sossar. Givitvis vill väl Roffar-Vanja fortsätta att lyfta sin skyhöga lön från pengar som betalts in av arbetarna i form av medlemsavgifter. Det är för jävligt att ingen kan kasta förädaren och man mår verkligen illa av det hån som arbetarna nu utsätts för.

  LO måste rensas ut från alla smygborgare till sossar så att passiviseringen av arbetare upphör. Nu är det ta mig f-n dags att reagera och göra verkligt uppror.

  Bland det allra värsta i smygborgarnas offensiv mot arbetarna är att dom hur otroligt man än kan tycka det är lurat in Lasse Ohly i sin allians som man har ihop med det borgarjävlarna i miljöpartiet. Det är helt otroligt att Lasse inte fattar att han är inlurad så att sossarna ska kunna fortsätta att passivisera arbetarna så att direktörena ska fortsätta att kunna styra oavsett vad vi har för regering.

  Nu försöker Lasse att ropa högt om bonusar och annan skit men vad hjälper det när han hoppat i säng med Kontokorts-Mona och den där kaxiga borgarbruttan i miljöpartiet. Hur kan han tro att han har någon trovärdighet i sin kritik när han i nästa stund är beredd att sätta sig i samma regering som sossarnas smygborgare och miljöpartiets råborgare?

 • Gå direkt i fängelse utan att passera GÅ! Inkassera INTE alla dessa miljoner kronor!

  Ärligt talat: Vi behöver en ny PECORAKOMMISSION för att undersöka alla oegentligheter – skriv på du också!

 • marlene lidström

  Hur kan Vanja hela tiden påstå att hon har medlemmarnas förtroende? Har hon varit i kontakt med medlemmarna på
  golvet, eller? Skulle vara intressant att få veta. lisa

 • Oscar

  Man är inte förvånad alls. Makten över våra pensioner har de gett bort till flottiga finansvalpar. Den individuella lönesättningen på arbetsplatser har medfört att man inte kan lita på någon (skvaller skitprat och rövslickeri). Själv tycker jag att ALLA medlemmar ska kräva nya ledare samt en annan inriktning på den fackliga politiken. Mailbomba, gång på gång. Samla vännerna och gör din röst hörd i tidningar möten osv. Misslyckas vi vända politiken nu kommer parasiterna fortsätta när det en gång blir bättre tider.

 • Marlene: hon har då inte ringt till mig direkt…

 • Gerd P: han (Thomas Gustavsson) är INTE ordförande i Fastighets i Göteborg utan i en klubbstyrelse. Dock sitter han i avdelningsstyrelsen.