Sossarna är borgare – det behövs ett nytt arbetarparti

Sossarna har gått så långt åt höger att de inte längre är ett socialistiskt parti, inte längre är ett parti som representerar arbetarklassens intressen. Det är bara ett borgerligt parti bland alla andra. I det läget så skulle man kunna tänka sig att vänsterpartiet skulle ta tillfället i akt och lansera sig själva som ett radikalt arbetarparti i opposition mot all borgerlig och nyliberal politik, också den i socialdemokraternas regi. Men nej, det gör man inte, istället bildar man en allians med socialdemokraterna som i praktiken gör vänsterpartiet till en marionett åt det socialdemokratiska partiet.

I EU-parlamentet skiljer Vänsterpartiet fortfarande ut sig, men socialdemokraterna visar sig vara det borgerliga och högervridna parti som man kan se i det mesta som partiet gör:

Detta var ett vilseledande budskap. De svenska EU-parlamentarikerna från olika partier röstar även de i stor enighet. Socialdemokraterna och de borgerliga röstar lika i 9 fall av 10. Inger Segelström (S) röstar till exempel som Gunnar Hökmark (M) i 87 procent av fallen, Folkpartiets Olle Schmidt röstar till 90 procent likadant som Göran Färm (S) och Kristdemokraternas Anders Wijkman röstar till 91 procent likadant som Åsa Westlund (S). Skillnaderna mellan de båda blocken ryms inom den statistiska felmarginalen!

Det visar sig alltså också i praktisk handling att sossarna saknar en politik som nämnvärt skiljer sig från från den borgerliga alliansens.

Som jag ser det behövs det ett nytt parti för arbetarklassen, för de fattiga. ett nyt parti som är antikapitalistiskt. Ett parti byggt på samma grund som det franska partiet NPA (med uppemot 10% i opinionsundersökningarna). För både vänsterpartiet och socialdemokraterna har i praktiken övergett ett antikapitalistiskt synsätt. I EU-valet finns inom svensk politik ett embryo till ett sådant parti att välja på, Arbetarinitiativet. För det behövs ett fungerande arbetarparti i svenska politik:

Nyliberalismen har kapsejsat. Alla de partier, från socialdemokraterna till moderaterna, som gjort denna till statsreligion är oförmögna att lösa det de själva varit med om att skapa.
Sverige behöver ett demokratiskt socialistiskt arbetarparti. Och det brådskar.

Läs mer om Socialistiska Partiet och om parti och organisation:

Intressant?
Bloggat: Röda Malmö, Erik Laakso, Jonas Morian,
Borgarmedia: SVD1, 2, 3, DN1, 2, AB1, 2, 3, 4, EX, Fokus, NM,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Leffe

  Sverige är avidoligiserat och vi har i allmänhet inte en klassanalys av vårt samhälle. Vi har en statsbyråkrati som leds av våra partier som har gjort sig oavhängig från medborgarna eftersom partierna inom sig inte har någon vitalitet eller demokrati mer av ett parti som är ett intresseförening för liksinnade att betjäna staten och byråkratin i en konformistisk samhällssyn. För att bryta upp detta behövs det närmast en ny revolution som samhället gick igenom på 1800-talet. Men det ska ju inte ledas av de politiker som är verksamma idag. Exempelvis Mona Sahlin om ni förstår vad jag menar.

 • Pingback: Stockholmsvänstern » Det går att rösta vänster ändå, på Vänsterpartiet!()

 • Pingback: Redan en Polisstat - polisbrutalitet och repression « Nemokrati()

 • Lars

  Det finns val redan ett flertal partier i Sverige pa vansterkanten som representerar arbetarklassen, e.g Socialistiska Partiet, KPML*, etc.

  Ar inte problemet snarare att det finns sa manga partier pa vansterkanten att valja pa – alla partierna blir sma och utan direkt nagon kraft att forandra saker.

  Jag antar att iden med ArbetarInitiativet ar att forsoka ena alla dessa partier. Hur gar det till rent praktiskt?

  Sjalv har jag inga planer pa att rosta pa nagot vansteralternativ alls men jag hoppas att det gar bra for ArbetarInitiativet, Sverige behover verkligen ett starkt vansteralterniv som ar radikalare, starkare, och mer intressant an V.

 • Mange

  De där röstsiffrorna kan man inte utläsa så mkt av. Anledningen till att s och m röstar lika är att vi i många fall är överens om subsidaritetsprincipen – dvs att så mkt som möjligt ska beslutas på nationell nivå. Här finns en konflikt mellan Syd- och Nordeuropa men också mellan höger och vänster där vänsterpartierna har en större tendens att rösta för överstatliga beslut än svenska högerpartierna.

 • Ja ja, men först behövs det en ordentlig facklig rörelse. Annars har ett sånt parti inget att stödja sig på och kommer snabbt att bli lika ryggradslöst som v. Politik byggs nämligen underifrån.

 • Anders_S

  Jan W: Det behövs. OCh du kan ha rätt i ordningen. Men frågan är ändå om det inte kan skapas simultant. Där det ena stärker det andra.