Åsa Linderborg skriver suveränt om SD

Sverigedemokraterna har som enda egentliga ledstjärna och som ideologiskt kitt islamofobi och främlingsfientlighet. Det i grunden mycket rasistiska partiet är dessutom kvinnofientligt (kvinnor ska stå vid spisen och föda barn), är mot pappamånader och andra reformer för att fäder ska vara mer tillgängliga för sina barn. Om detta och mycket mer skriver Åsa Linderborg mycket bra i Aftonbladet:

SD lockar småföretagare, arbetare, lärare, lägre tjänstemän, arbetslösa, pensionärer. Som Mattsson konstaterar är partiet inte helt lätt att placera på en sakpolitisk höger-vänsterskala, men det brinner av antisocialism, är främlingsfientligt och djupt värdekonservativt, och är borgerligt stödparti nästan överallt där det är representerat. Mycket talar för att SD kommer in i riksdagen, så hur ska det bemötas? Pontus Mattsson ställer inte frågan och svaret skiftar beroende från vilken position man betraktar högerpopulismen.

Ignorans gör dem till martyrer. Att kasta sten på dem är vansinnigt – Sverige 2009 är trots allt inte Tyskland 1932. Påståendet att det är bra om SD kommer in i riksdagen ”för då kan man hålla koll på dem”, visar att vårt efterkrigsminne motsvarar en guldfisks. Att försöka mota dem i grind genom att överta delar av deras migrationspolitik är en beprövad och cynisk metod som gör att varken borgarna eller ”Måna Muslim”, som SD kallar Mona Sahlin, kan bli trovärdiga när de ”tar debatten” med Jimmie Åkesson.

En blocköverskridande regering är en tillfällig lösning (och ingen garant för en human flyktingpolitik), som på sikt gör väljarna så desillusionerade att alla dammluckor kan öppnas. Från en vänsterståndpunkt är det enda raka att gå motsatt väg: frilägg höger- och vänsterdimensionen kring arbete, välfärd och inkomstfördelning – de frågorna är överordnade väljarnas känslor kring mångkulturen. Här faller ett stort ansvar på vänsterpartiet, att man inte lägger sig platt i valsamarbetet.

Linderborgs artikel är egentligen en recension av boken Sverigedemokraterna in på bara skinnet av Pontus Mattsson. I artikeln nämner hon ytterligare att antal böcker som bör läsas. Böcker om islamofobi, om vänstern i Europa, om socialdemokratin och om högerpopulism. Men först, läs Åsa Linderborgs artikel.

Intressant?
Borgarmedia: AB1, 2, DN1, 2, HD,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Advertisements
 • Anders din trovärdighet dalar om du inte åtminstone kan förhålla dig till sanningen. Jag utmanar dig här…var och när skulle Sd ha påstått att kvinnor skall stå vid spisen och föda barn?

  Detta är lika sant som att du vill ha Stalin som president i Sverige!

 • Anders_S

  Jorma: Det är klart att ingen sagt ordagrant så. men konsekvensen av SD:s uppfattningar i kvinnofrågor är den, som jag ser det.

 • bollcks

  /*Du påstår en sak som du måste styrka med källa och det lovar jag att du inte kan*/ #AS Se kommentarsreglerna.

  http://www.zaramis.nu/blog/kommentarsregler/

 • Stackars Jorma och alla andra ”symaptisörer”. Det är mycket Sverigedemokraterna aldrig säger rakt ut.

  Fyrdungsånger exempelvis…

  ALLA fattar att ni är rasister. De som hävdar motsatsen är antingen dumma i huvudet eller, well, ”sympatisörer”.

  Patriot-töntar!

 • Hur SD hanterat Kalibers granskning visar hur man ser på demokrati.
  Eller rättare sagt hur partiet ser ner på demokrati.

  http://www.skanskan.se/article/20090417/GRINGO0708/186886531/1114/gringo/*/jeanette-sd-tal-inte-granskning